All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Luras av laminat

Alla golv har sina fördelar. Laminat har många. Mycket bra hållbarhet, minimalt underhåll och ett stort designutbud är ofta anledningen till att många väljer golvtyp i stället för träslag.

Om man väljer ett laminat av god kvalitet, kan också ta emot en effektiv ljuddämpning, skydd mot inträngande vatten och prägling av ytan som följer mönstret strukturen. Den senare gör att golvet både ser ut och känner sig förvånansvärt som träet eller stenen det är att imitera.

Vad är egentligen laminatgolv?

Golv av laminat består av flera lager. Överst är ytskiktet, som skyddar mot repor och märken, och gör golvet lätt att rengöra. Nedan finns ett dekorlager. Detta är helt enkelt ett tryckt papper och finns i oändliga färg- och mönsterkombinationer. Under dekorskiktet är den stabila substrat, som i allmänhet består av en HDF-skiva med 80 procent träfiber behandlas för att ge ytterligare stabilitet och styrka. Botten är bottenskiktet, vilket skyddar mot fukt och ger extra stabilitet.

ytstrukturer

Du kanske vill lägga lite extra fokus på ytstruktur vid val laminatgolv. Kvaliteten på strukturen kan variera mycket, så det är klokt att veta vad du letar efter.

- De mest prisvärda laminaten har också en struktur i ytan, men följer inte mönstret nedan. Om du väljer en något högre kvalitet får man ett laminatgolv där strukturen följer årsringarna i träet mönstret, så att golvet ser ut och känns som ett trägolv, säger Anne-Line Assen på Tarkett.

Ytstruktur som kombinerar matt och blank eller ger golvet en vintagepatina hjälper också till att ge ett mer naturligt utseende.

Endless Pattern

Tarkett har nu också lanserat ett nytt koncept för en av sina laminatsamlingar. Oändlig är utformad så att tekniken överträffar naturen.

- Alla ändar är lika, medan festen är annorlunda. När golvet är monterad, därför sömmarna nästan osynliga, och du får en illusion av ändlösa träplankor, säger Andreassen.

Att de också är 33 cm breda och har en fasad kant, bygger vidare intrycket. Det är bara att luras!

ADVERT

Mest populära