All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Bli av Iberiska skogen snigel

Brun naglar kan uppnå en stor storlek. Foto: Trond Folckersahm.

->

Den bruna nageln har invaderat norska trädgårdar och har blivit en plåga och olägenhet. Foto: Trond Folckersahm.

- Jag vill prioritera om pengar och öka forsknings- och informationsinsatserna. Tyngdpunkten måste läggas på att hitta åtgärder för att förhindra spridning eller kan bidra till att bekämpa snigel, säger jordbruksminister Terje Riis-Johansen sade i ett uttalande.

På privat nivå är det väl värt att ta emot kampen mot fängelse. Alla sniglar som den enskilda trädgården lyckas ta bort under säsongen bidrar positivt till kampen.

Vissa plockar upp till tusentals sniglar under säsongen. Ett mycket effektivt sätt att begränsa spridningen. För varje snigel som tas bort före mitten av sommaren får du 400 färre att relatera till nästa år.

- Jag känner att vi har invaderats. Förra året hade vi en köksträdgård, till det stora nöje för barnen. Vi har fått ge upp. Sniglarna har tagit över. En natt valde jag 765 stycken, säger Anja Krange Akre på Nesodden.

Läs också:

Därför bör du odla i upphöjd bädd

Att odla upphöjd bädd har många fördelar: Det kräver endast begränsat utrymme, men ger en hög avkastning och en lång säsong, dessutom är det enkelt att ...

- Tröstet är att för alla jag väljer kommer det att bli 400 färre. Det är det som driver mig när jag går runt med en korvklämma och en hink med kokande vatten tillsatt salt, säger hon.

Forskare igång

Brown snigel observerades först här 1988 och har förmodligen kommit till landet med växter som förs till jordbruk och trädgårdsodling.

Ursprungligen bor det i Spanien och Portugal där det torra klimatet begränsar antalet. I Norge har snigeln funnit bra levnadsförhållanden och har spridit sig över kusten hela vägen upp till Trøndelag. Lokalt förekommer det i så stort antal att det orsakar stor skada på vegetationen.

Enligt Bioforsk görs äggläggning huvudsakligen under hösten. Äggen placeras i bunter på ca 20-30 stycken. De kläcker under hösten, och iberiaskognestet övervinner som unga sniglar.

Vuxna sniglar som har lagt ägg i höst, oftast dör under senhösten, men observationer tyder på att de som inte får som ägg övervintra för andra gången. Således kan delar av befolkningen leva i två år.

Läs också:

Terminaler hittades i Norge

Ett organ från Förenta staterna visade sig innehålla mer än musik. Värmeklimat kan göra termiter vanligare i Norge.

På våren kan du observera både små, medelstora och stora sniglar. På sommaren är det de mest stora och medelstora sniglarna. På hösten kan det vara svårt att observera de minsta snatched sniglarna.

Forskare vid Bioforsk växt har under de senaste åren gjort en verklig ansträngning för att hitta de bästa kampmetoder och forskningen ytterligare om de åtgärder som ger störst effekt mot sniglar.Arild Andersen och Solveig Haukeland är två av forskarna på Bioforsk Plantehelse, som har kastat in i arbetet. De samarbetar med universitetet i Bergen i ett fyraårigt projekt som kommer att slutföras under 2008.

Åtgärder mot bruna sniglar:

 • Hand pick sniglar på natten, tidigt på morgonen eller i fuktigt väder. Skär sniglarna i två, knippa dem i en hink salt eller kokande vatten.
 • Ta bort döda sniglar från trädgården. Brun naglar lockas till lukten av sina döda kamrater. Om du inte tar bort sniglarna kan du sitta med mer sniglar än vad du först hade.
 • På hösten kan du dränera bredvid sängen och täcka den med växtrester. Här gillar bruden att lägga ägg. Häll kokande vatten över ägget.
 • Sniglarna är runt, ca 4 mm, mjölkvita och ligger ofta 20-30 tillsammans i ett kluster.
 • Lägg ut "ål" - maskros, kålblad, katt- och hundmat (100 g torrt fördränkt och blanda med 1 kg fuktad vetekli). Samla de bruna naglarna på kvällen när de kommer till det.
 • Använd barriärer längs grödlinjen så att de inte kan komma åt dina växter. Du kan posta, till exempel. aska, lime (äggskal), sand, sågspån eller fiskskal runt sängarna. Barriärerna bör vara korniga eller skarpa.
 • Löpande buggar och små sniglar med skalle äter bruna häckande ägg. De lever naturligt i din trädgård. Ta hand om dem och undvik kemiska användningsområden som kan döda dessa hjälpare.
 • Vatten inte i trädgården på kvällen. Då skapar du perfekta förutsättningar för skadedjuret.
 • När du köper blommark bör du undersöka det för sniglar och sniglar. Gör detsamma med växter.
 • Förhindra spridning, dump inte smittat avfall i naturen.
 • I trädgårdsaffärer köpas du "Ferramol mot sniglar". Preparatet består av järn och fosfat som naturligt bryter ner i naturen. Mediet är godkänt för ekologiskt jordbruk.
 • Sätta växter som bruna naglar gillar inte dina favoritblommor som en barriär. De bruna naglarna gillar inte rosor, fuksia, begonia, petunia, blommor, maskros, vallmo och rhododendron.
 • Brown sniglar som dessa anläggningar, som därför kan undvikas:
 • Tagetes, viol, vita prästkragar, maskros, sommergeorginer, liljor, astrar, lupin, bönor, ärtor, selleri, jordgubbar och kål.

Källa: Green Living

Se också:

Växthus med själ

Gamla fönster och hjälp av snickare make och närmaste familj gav Heidi växthus hon drömde.

ADVERT

Mest populära