All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Bli av hår i avloppet

Även vid ett nyrenoverat badrum, kommer så småningom att vattnet i badet eller duschen börja använda mycket lång tid att försvinna ner i avloppet. Speciellt om det finns många i huset med långt hår och du duschar ofta kommer det att vara tight i avloppet i badrummet.

Att hålla duschen öppen är en snabb och billig försäkring mot vattenskador. Varje dag registrerades det 200 vattenskador i norska hem, enligt siffror från SINTEF.

- Det är mycket viktigt att rengöra avloppet regelbundet hur ofta beror på ditt hushåll, till exempel hur många personer med långt hår som bor där. Men du märker snabbt när det är dags, när vattnet börjar rinna långsammare, säger rörmokare mästare Mari-Ann Amundsen vid Brødrene Amundsen Rørleggerbedrift i Oslo.

Om du inte rengör, kan den bli tät och skapa översvämning. Detta kan leda till vattenskador, antingen på egen hand eller på grannarna i golvet nedan.

lättare att rengöra nya beten

Det är inte svårt att hålla avloppet ren. Vissa äckligt det kan vara att ta upp den gamla hår, fett och tvålrester, men det är bara att ta på gummihandske och gå.

- Det finns flera typer av brandsläckare. På vissa nyare avlopp har en kopp med ett handtag som du kan lyfta och rengöring av den ackumulerade där. På äldre beten måste tas av nätet och gräva som finns, säger Amundsen att klicka. nr.

Detta bör göras minst var tredje månad som en tumregel, men behovet kommer att bero på hur många människor som bor i ditt hushåll och hur mycket hår de förlorar i duschen.

- Avlopp saneras regelbundet fylls successivt med hår, smuts och fett. Särskilt under perioder av vattenförsörjning, denna fråga stelna och täppa del av avloppet, säger Lars-Erik Fiskum av vattenskador Office på NBI.

Han tror att det kan vara en bra tumregel att rensa avloppet innan du går på semester. Då kommer rören inte att få möjlighet att försegla ännu mer när du är borta. Om det blir igensatt kröp på semester, är chansen att den första dusch efter semestern som leder till massor av vatten över hela golvet, vilket kan leda till kostsamma vattenskador.

Om du tycker att det är äckligt att gräva ut blandning av hår, fett och tvålrester, använd en gummihandske. När det värsta registreras, är ett annat bra tips att tvätta runt avloppet med en gammal diskborste.

VVS-industrins egen webbplats är en riktig rörmokare. inga minnen av det för att rengöra avloppet är en del av underhållet är du ansvarig för och att det är viktigt att säkerställa livslängden på ditt badrum.

Ring rörmokare vars kollektor är tät

Amundsen varnar mot att använda dräneringsöppning i pulverform, eftersom det kan hårdna och hålla sig till röret.

- Men en flytande öppning avlopp kan vara ett bra verktyg och kan enkelt användas när du märker att vattnet rinner långsamt.Men det är bäst att inte överdriva användningen av kemikalier, så använd den på ett sätt. Det bästa är att rengöra avloppet fysiskt genom att ta bort allt som har ackumulerats, då kommer det mest att vara bra.

Den pulveriserade Plumbo-renaren har rykte om att det är en dålig idé att använda och många hävdar att det även kan skada rören. Detta avvisar kraftigt tillverkaren. De har kontaktat Norges ledande leverantörer av plastdräneringsrör och ingen av dem hade hört talas om skador på rör som orsakats av Plumbo.

VVS kedja Comforts avdelningen på Bryn i Oslo skulle inte avfärda sådana hjälpmedel, men uppmanar försiktighet med medel som kan vara mycket stark och frätande.

- Vi säljer fler dräneringsöppnare som kan vara till hjälp. I allmänhet vill jag säga att om det finns någon öppning i rören så att vatten kan sippra ut långsamt, så det kan vara en punkt för att lägga till en flytande avlopp öppnare. Men om det är helt hårt, är det bäst att ringa rörmokaren.

Om du vill prova en naturlig och säker variant kan testa de gamla talesättet om att blanda en halv kopp vinäger med lite bakpulver och kokande vatten. Lämna det i röret en stund innan du är skyldig med mycket varmt vatten.

Läs också:

Så lätt att ta bort lukt från köket

Håll smuts och lera ut ur huset

Du kan klaga på Ikea

Hur gratinering på

ADVERT

Mest populära