All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Bli av grävlingar i trädgården

- Lukten kommer inte att gå. Vi slutade riva upp hela golvet och berättade för mannen som upplevde en foul under golvet i gästhuset i stugan.

- Vi hade inte varit där några månader när vi öppnade dörren. Det luktade mycket obehagligt, säger mannen som bestämde sig för att bryta upp golvet för att leta efter vad som orsakade stanken.

Crypelleren, där det fanns mycket glas vatten, hade uppenbarligen använts som en toalett för en dåre. Han bort alla tillsammans och låta det nya golvet, men fick en annan besök av grävling några år senare, trots att han hade fyllt kryp källare med grus och försökte att täta alla öppningar i de gamla, glesa fundament.

- Vi sov när vi hörde några ljud som minnet om gråtning. Det var tydligt att grävlingen hade tagit i fluglarver källare, sade kabin ägare, som fick dessa "botemedel", som han närmade vilda Tribunal i kommunen: Hell diesel runt byggnaden. Det är en lukt som stavningen inte kan hävda.

Eller strö med salmiakk.

Gift med grävlingen är inte tillåtet, enligt National Institute of Public Health, som också hävdar att anordningar som avger ultraljud eller lågfrekvent ljud förmodligen inte att ha någon effekt.

Det mest effektiva är att stänga de otaliga. Men med alla medel måste du inte stänga en öppning tills du är säker på att stavningen är ur vägen. I värsta fall kan du stänga av en lund i bostadshö, till exempel under ett uthus. Man kan också konstatera att skadorna kring en byggnad blir större om grävden är bebodd och länen gräver in igen. Kjetil Bevanger vid Norska Naturvårdsinstitutet har undersökt grevlinger. Foto: NINA.

kan förstöra grunden

- Det enda som verkligen hjälper är att täta alla öppningar, säger Kjetil Bevanger vid Norska institutet för naturforskning (NINA).

Han har undersökt grevlinger och betonar att djuret till svärmor är mestadels fredligt och harmlöst. Men det händer att människor upplever djuret som en olägenhet eftersom det förstör byggnader eller trädgården eller tar husdjur.

- I mitten av lageret är garaget under garage, uthus eller hytter - en byggnad som sällan bringar människor. Det är ett snyggt och rent djur som undviker bortskaffande av sitt hem. Ofta har länen sin egen hö eller grop där de gör det. Det är ofta en tät, obehaglig lukt i byggnader ovanför grevlinghi, och det kommer naturligtvis stinker om Badger skapar en latrin enligt en stuga eller ett hus. Men länen förstör sällan någonting, säger Bevanger.

Ett undantag är gamla, dåliga markmurar som kan brytas om det tränger igenom en öppning.

Förresten är sådan hej i samband med hus eller stugor ofta övergivna efter en relativt kort tidsperiod, tror han.Länen måste expandera gräset när det blir barn och familjen växer. Då skulle det vilja bygga hej i en jordbävning eller liknande där det är möjligt att gräva ett nätverk av tider och hålrum.

Ta ett husdjur

Graven uppträder företrädesvis när den är mörk. Skräp kan vara frestande även om djuret föredrar meitemark och andra små insekter. Foto: Anne Kari Berg. Det verkar som att grevinnan dödar små husdjur, som hönor, katter, marsvin eller kaniner. De är bra grävare och kan enkelt komma in på en landningsbanan som inte är ordentligt säkrad. Grevinnan kan också lätt bita kycklingar och liknande och komma in. Men du borde inte skylla på ärendet för några kycklingar eller kaninmassakrer. Rev eller hundar kan också attackera små djur.

Människor har rapporterat om kämpar mellan hund och hund. Men grevinnan är ett fridfullt djur som sällan vill bli av med människor eller hundar om det inte känns hotat, säger Bevanger.

Grevan är i alla fall okej. Favoritkostnaden är äng, men det tar också möss, fåglar och andra mindre djur, växter och grönsaker. Många har också funnit att grevinnan slår soptunnor på natten på jakt efter något att äta.

Vildmarksmännen får dock telefon med frågor om vad människor kan göra för att bli av med en galen nedräkning. De kan erbjuda en fälla där man kan få grevinnan att leva. Men i så fall måste du hantera de onda krabborna. Man kan välja mellan att släppa det ut till skogen eller gå med i en jägare. Grevling får gemensamt utan speciellt tillstånd under hela året om djuret skadar betydande ekonomisk betydelse på huset, trädgården eller fältet eller på fjäderfä eller liknande.

Men tänk på att det är förbjudet att använda skjutvapen i tätbefolkade områden.

Användbar

- Kanske borde vi lära oss att leva sida vid sida med länet, säger forskare Kjetil Bevanger, som betonar att länet är troligt mer användbart än skadan.

- När de gräver hål i gräset är det ofta för att de jagar efter äldre barn - dessa stora larver som äter växtnötter och har blivit ett växande problem för trädgårdsmästare. Eller de tar möss, råttor, grodor och sniglar, inklusive den fruktade iberiasnebeln.

- Och det är spännande att uppleva naturen nära, säger Bevanger, som tror att grevet för många är det enda rovdjur som de kommer i nära kontakt med.

Han betonar att länen är mycket bättre än deras rykte. I gamla tider sa folk att du borde sätta dina gummistövlar fulla av cola om det fanns några närliggande stavar. Ty grevinnan biter den, sägs det.

Det spelar ingen roll, enligt Bevanger, vem vet många fall där länen har blivit mer eller mindre tämma. Så kanske du kan leva bra med en stavning, om inte på taket, då åtminstone under verandan.

ADVERT

Mest populära