All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Gör dig redo för svalare dagar

Sommaren är över, och hädanefter är dagarna bara svalare. Om du inte redan har gjort det, börja bereda vintervärmekällor.

Vedeldning

Ska du byta spis eller ugn eller kanske köpa nya för första gången? Då ska du göra det nu, innan kylan verkligen sätter in, så du blir van vid kaminen hela säsongen genom.

Det finns ett antal saker att tänka på innan du går för att köpa en ny spis eller kamin, och i artikeln Vad du bör tänka på när man köper en ny spis eller kamin? ger dig en överblick över detta. Om du är osäker på vad du ska välja, kan du hitta inspiration i artikeln Hitta rätt eldstad.

Kom ihåg det elektriska systemet: Kanske är det dags att säkringsskåpet förnyas?

Träbränning har naturligtvis långa traditioner i Norge, men det betyder inte nödvändigtvis att vi är så bra att skjuta som vi tror. Många av oss gör faktiskt elementära misstag som kan få stora konsekvenser. Läs mer om vedeldning i artiklarna norrmän behöver bra uppvärmning vanor, Hur man använder korrekt , Vad vet du om och Detta bör inte brinna.

Värmepump

Om du har värmepump som står för en viktig del av uppvärmningen av bostaden, ska du nu ta över värmepumpen. Värmepumpar kräver regelbundet underhåll och du bör dammsuga filtret varannan vecka. Dessutom rekommenderas att du utför en värmepumpstjänst varannan eller tre år.

Du kan läsa mer om underhåll och service av värmepumpar i artiklarna Ta hand om din värmepump , Hur du använder värmepumpen bästa och Vakuum värmepump, spara

Läs även:

Undvik legionella risk med god rengöring

Whirlpool kan sprida legionella och andra läskiga bakterier, därför bör du vara noggrann rengöring.

Kom ihåg det elektriska systemet!

Glöm inte att den elektriska installationen kan dra nytta av en check innan säsongen börjar. Förra året orsakade hårdförkylningen ytterligare stress på det elektriska systemet i bostäder med elvärme, vilket i värsta fall kan leda till brand. Kanske är det till och med dags att säkringen förnyas?

Tidigare studier visar också att En av tre uppslamningar med elektrisk utrustning . Var inte en av dem. Läs mer om vad du borde göra i artikeln Titta på elsystemet i kylan.

ADVERT

Mest populära