All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kom ut ur centrum

Hyrorna är högst i den centrala sydöstra Norge: Oslo, Bærum, Akershus. Detta enligt Leiemarkedsundersökelsen för 2008 (LUM), som utförs av Statistiska centralbyrån (SSB). I Oslo och Bærum är det genomsnittliga hyrespriset för 2- och 3-rumslägenheter 6 681 kr per månad och i Akershus 5 702 kr. Genomsnittspriset för privata hyresvärdare i samma område är ännu högre.

Enligt LMU finns lägsta priser i mindre stadsdelar och spridda områden. Då kan du få ner till 3 134 kronor och 3 579 kronor i genomsnitt för 2- och 3-rumslägenheter.

Undersökningen visar att det är det billigaste att hyra genom studentkåren eller genom vänner och familj.

Hur man bor på studentlånet

Om du strävar efter ett större hem som du kan dela med andra, minskar kvadratmeterpriset omvänd proportionellt mot fastighetsstorleken. Är bostaden mellan 30 och 49 kvadratmeter kostande 1,21 kronor per kvadratmeter, medan bostäder mellan 100 och 119 kvadratmeter kostar 742 kronor i genomsnitt på nationell basis.

Hittade samma dag

Madelaine Grøndahl Breiby studerar vid Högskolan i Harstad. Hon betalar 2.800 kronor per månad för en lägenhet på 106 kvadratmeter, där hon bor hos en studentvän. Foto: Privat Visa mer

Madelaine Grøndahl Breiby (21) studerar vid Högskolan vid Harstad och flyttar in i en ny lägenhet med en student i mitten av juli. Hon kommer ursprungligen från Östern, men hamnade i Harstad efter att ha avslutat sitt första jobb. Lägenheten ligger 5-10 minuters gångavstånd från högskolan och är 106 kvadratmeter bruttoområde. Flickorna betalar 2 850 kronor i månaden, inklusive priset är el och internet, fyra stora sovrum, vardagsrum med pentry och badrum.

Totalt pris: 5 700 för 106 m2 (inklusive el och internet)

- Vi hittade lägenheten samma dag som vi sökte genom Studentamskipsnaden i Harstad. Det var inte så många andra på skärmen, säker på att det var mitt i juni, otroligt lycka till oss, säger Grøndahl Breiby. Tidigare bodde hon i en 4-rumslägenhet på cirka 85 kvadratmeter i Harstads gågata i stadens centrum med tre sovrum, separat kök, vardagsrum och badrum. Där bodde hon med en studentvän och betalade $ 2.850 per månad utan el.

Totalpris: 5 700 för 85 m2 (exkl. El och internet)

Sovrum med levande

Illustration: Hybelen är ofta både sovrummet och kontoret i några kvadratmeter. Foto: Colourbox. com mer

Cathrine AASVESTAD Heen (21) bor i Oslo och betala 4 500 per månad för en två-rumslägenhet på Anytown, som hon delar med en vän. Hyran inkluderar eld och varmvatten, men inte el och internet. Lägenheten är 55 kvadratmeter och har ett sovrum, vardagsrum, badrum och kök.En av tjejerna har vardagsrummet som ett sovrum och den andra sover i sovrummet. De flyttade i 1 juli och hittade lägenheten efter tre veckor av intensiv utforskning på Finn. nr.

Totalt pris: 9.000 kronor för 55 m2 (inklusive värme och varmvatten, el och internet)

- Vi hittade inte det svårt att hitta en lägenhet, lite mer än vi hade varit på display men vi hade tur och fick det. Innan vi började titta, var vi fast beslutna att inte betala mer än 4 500 kronor vardera för ett centralt 2-sovrum, och det gjorde vi, säger Åsvestad Heen.

Skillnad på kvadratmeter pris

Boligbyggets hyreskostnadsguide visar hur mycket det kostar för att hyra allt från en lägenhet till en 5-rumslägenhet i olika delar av Oslo. Hyreskalkylen visar att du kan spara pengar om du bosätter dig utanför centrumkärnan. Siffrorna från hyreskalkylorn visar månadspris per kvadratmeter, och tillhandahålls av MacroSikt.

Det kostade 6 180 kronor att bo i en lägenhet i området St. Hanshaugen och Frogner. Lite billigare är att hyra en hyra i Gamla Oslo, Grünerløkka och Sagene, som kostar 5 465 kronor. Nederst i prisstatistiken ligger Østensjø, Nordstrand och Søndre Nordstrand, som kostar 4.098 kronor. Samma med Bjerke, Grorud, Stovner och Alna, som kostar NOK 4,192. Med dagens kollektivtrafik gör det ingenting att bo utanför stadens centrum, med spårvagnar, tunnelbanor, bussar, tåg och båtar.

På många ställen borde du ha börjat söka student hybel. I Stavanger, till exempel, har tidsfristen för hösten gått ut. Om du är osäker på om du går in på studieplatsen kan det vara värt att vänta. Om du inte kommer in och måste berätta hyran kommer det att kosta dig mycket pengar. På vissa ställen får du bara hälften av insättningen, men i vissa fall kan du få hela insättningen tillbaka om du ansöker. Förstå vad du skriver, och kontrollera om ditt snitt varar i skolan.

Oslo - Gå ner till storlek

- Studentkåren i Oslo uthyrs till cirka 40 000 studenter varje år, från universitetet, högskolorna och BI. Studenthybrider kostar från ca $ 1000 till $ 8000 i månaden, de för $ 1000 är mycket enkla och små. För att få den lägsta kostnaden måste du gå ner i storlek, standard och plats ", säger Tom Olstad, studentbolagsdirektör i Oslo.

Homecooking på några kvadratmeter: Dekorationshjälp för studenthype

Bergen-Skillnad till standarden

De äldsta studenthybriderna kostar mindre än de senaste i Bergen, och det finns stora skillnader i standarden. Det finns 2 500 kronor per månad för uthyrning och hyrda lägenheter, och lägenheter kostar 4 000 kronor i månaden, enligt Studentförsamlingen i Bergen.

Tromsø - Sök tidigt

I Tromsø kostar hyran studenter genom Studentkåren från 2 500 till 5 800 kr. Om du hyr privat och får hjälp via Bolighjelpa får du en lägenhet till samma pris, vilket är möblerat och bekvämt, enligt Olav Benjaminsen, chef för Bolighjelpa.I Tromsø kostar det cirka 600 till 700 kronor mer att hyra ett hem privat, men du kan ha tur att dela badrum med färre medstudenter.

- Om man räknar ut bedsit lite utanför centrum, kan man spara cirka 300 kronor och släppa vissa trafikbuller, det finns inte mycket skillnad i pris, säger Benjaminsen, som rekommenderar studenter att ansöka om bostäder så tidigt som möjligt innan terminen < 999> Trondheim- långa köer

Alla passar i slutändan, men några av de senaste sökande inte får ett studentrum förrän någon gång under hösten, enligt eleven Welfare Organisation i Trondheim. Som många andra studentstäder är hyran i Trondheim billigare om du går ner till standarden. Om du hyr genom Studentkåren är det i allmänhet billigare än privatuthyrning eftersom Studentföreningen är en välfärdsorganisation. Priset på stugorna börjar på ca 1 500 kronor och uppgår till cirka 6 300 kronor.

Studenthem med kärleksgaranti i Trondheim

Stavanger Ritningar

Även i Stavanger kostar det mindre om sänkning av normer och lokalkrav. Om du bor i distrikten utanför staden kan du spara lite hyra. Det finns 722 studentmöbler och ansökningsfristen var 1 juni. Om du ansöker före den 1 juni kommer du att ingå i studenthybrids ritning, men du kan ansöka om hela året. Priserna är från ca 2000 och upp till ca 8 000 kronor.

Skriv kontrakt

Varje år får konsumentrådet 3 000 förfrågningar och frågor från husägare och hyresgäster. De förfrågningar konsumentrådet tar emot avser återkallande, förändring av hyrespris, betalning av inlåning och klagomål om fel och försummelser.

Hur man sparar

Kolla in fler priser och alternativ.

 • Vänligen flytta dig utanför stadens centrum, här är billigare - men kom ihåg att inkludera det offentliga budet i dina beräkningar: Vad tar det och hur lång tid tar det för att komma till skolan?
 • Lyssna på vänner och familj om de känner någon som hyr ut.
 • Gå ner till standard och plats, här är mycket att spara.
 • Kontakta Student Student Advice där du studerar för att höra om de alternativ de kan erbjuda.
 • Leiemarkedsundersökelsen 2008 (Statistiska centralbyrån) visar att det är billigare för flera kvadratmeter, känner du någon du kan flytta med?
 • Håll dig i god tid, det var 219 500 studenter i Norge i oktober 2007, enligt Statistiska centralbyrån.
 • Om du kommer ihåg ett kontrakt kan du inte vara ett nummer i konsumentrådets statistik. Om du hyr ett hem via Studentförbundet är kontrakt praktiskt taget inget att oroa dig för, men du bör vara särskilt uppmärksam om du hyr från privatpersoner. Kontrollera om du har ett märkbart avtal i kontraktet eller en tidsbestämd överenskommelse. Kontraktet bör också omfatta el, internet och liknande.
 • Många problem för hyresgäster

  Torgeir Øines, biträdande chef för konsumentrådet, betonar vikten av att göra kontrakt.

  - Det är viktigt att skriva ett kontrakt, till exempel, du kan använda ett standardavtal, och du bör få ytterligare villkor.Om lägenheten är inredd ska du skapa en inventeringslista.

  - Om du vill hyra en fastighet, borde du vara ute tidigt. Kolla först med vänner och familj om de ska hyra, för då kan du få en bättre affär, säger Torgeir Øines, vice direktör för konsumentrådet.

  ADVERT

  Mest populära