All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Ta fram det gamla talesättet i ek

Men innan du börjar renoveringen är det viktigt att veta hur man går vidare. Felaktig behandling kan allvarligt skada möblerna.

- Många förstör vackra möbler genom att ge dem felaktig behandling. Människor olja och oljor utan rengöring, och bara få olja att dumpa i träet. Andra tvätta med tvål och vatten, vilket är det värsta du kan skjuta upp gamla möbler, säger Leif Augustin i Alanor.

Rengör

Innan du applicerar något är det viktigt att träet är helt rengjort. Vi använde här en möbler:

 1. Sätt lite möbler städare i en skål och doppa stålull nr 0 i den.
 2. Lossa loss över ytan av fiberens sedel. Normalt behöver man inte ha mer tryck än stålrullen, men ibland behövs mer tryck.
 3. Torka möblerna rent med en ren trasa. Torka bara i en riktning, dvs inte fram och tillbaka eller i cirklar, och torka sedan på tyget. På så sätt använder du alltid en ren trasa.

färg och lack remover

I många fall, möbler rengöringsmedel är tillräcklig för att få en fin yta. Fläckarna på kistens lock var dock så starka att de hade trängt in i lacken och in i träet.

- Min gissning är att det här är nagellack eller något liknande. Sådana produkter innehåller så starka lösningsmedel som de behöver genom nästan alla typer av ytbehandlingar, säger Augustin.

Strängare rengöringsmedel behövdes och lösningen blev en färg- och färgborttagare som heter Stripper. Detta är ett så kraftfullt medel att handskar som är resistenta mot lösningsmedel rekommenderas. Gör så här:

 1. Applicera Stripper i ett tjockt lager med en pensel med en naturlig byst. Syntetborste ska inte användas eftersom avtagaren kommer att kunna lösa upp plasten.
 2. Låt läkemedlet fungera. Arbetstiden beror på naturen, så du måste prova senare. I vårt fall ska färgavlägsningen fungera i cirka 15 minuter.
 3. Ta bort färg- och färgavlägsning med stålull nr. 2. Gnugga inte, men lyfta produkten bort från ytan.
 4. För att neutralisera och tvätta bort färg- och färgbehållaren betalar du en ny runda möbelrenare. Följ samma procedur som förra gången. Upprepa behandlingen med möbelrenaren tills duken torkar ser rent ut.
 5. Låt torka innan behandlingen fortsätter.

Olja

Vi ville låta kistan behålla sin ursprungliga färg, men för att fräscha upp det lite. För ett sådant ändamål är olja ett bra alternativ. Avslutningsolja tätar veden så att den håller sig bra under de kommande åren. Gör så här:

 1. Applicera oljan med en pensel.
 2. Lämna i ca 15 minuter.
 3. Torka överflödig olja för att förhindra att glänsande partiklar bildas.
 4. Låt torka i 6-8 timmar.

Vax

Det är inte nödvändigt att få ett bra och hållbart resultat, men för att ge kistan ytterligare rustik glöd, avslutade vi behandlingen med carnaubavax (inte bivax). Detta ger en torr och hård yta som är lättare att hålla ren. Gör så här:

 1. Applicera vaxet med stålull nr 0000.
 2. Låt torka i minst två timmar.
 3. Polera ytan med en mjuk trasa eller en polerborste.

Ny funktion

Eftersom den gamla lädervaran präglades av årets löpning och inte var särskilt vacker valde vi att ersätta den. Vi slog det enkelt av och ersatte det med en festlig matta. Denna matta från Teppeabo är av den typ som du kan klippa dig själv, utan luktracing senare. Vi mätta de rätta målen, klippa ut en lämplig bit och limmade den direkt till bröstet.

ADVERT

Mest populära