All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Få mer utrymme

Smart retention och order och system hemma hjälper till att göra livet enklare.

- Om du har ett bra ställe i ditt hem - eller om du bor litet, kan du enkelt hitta utrymme som du egentligen inte trodde du hade, säger interiördesigner Ida Lundqvist.

De nio smarta lagringslösningarna som vi har listat nedan kommer antagligen att ta ditt hem till helt nya höjder.

1. Bokhyllor i alla rum

En bokhylla passar inte bara i bibliotek eller i vardagsrum. Det är ganska möjligt att ha bokhyllor i korridoren eller i köket, eller varför inte i fler rum? Bokhyllor behöver inte fyllas med bara böcker, de är perfekta för att skapa vackert stilleben, eller för att få in ett rums färg och personlighet.

- Jag gillar hyllorna som är skräddarsydda och skräddarsydda enligt stilen på rummet. Både hyllaens utformning och materialvalet kan ge rumskaraktären. Det kan också vara effektivt med bokhyllor eller annat förråd som följer formen av en trappa eller till exempel ramar ett fönster, säger Lundqvist.

- Om du har en trappa som är massiv och du inte har möjlighet att utnyttja utrymmet under, kan du få byggt bokhyllor som följer formen av trappan, eller går hela vägen upp till taket. Det är individuellt vad passar olika typer av rum. Det handlar också om vad du behöver och vill ha. Om du inte passar en bokhylla som är 30 centimeter djup kan du använda tabelllistor och ha böcker som står framåt med framsidan ut, tipsa inredningsarkitekten.

SKAPA: Om du passar smart med skåp och hyllor kan du använda utrymme som du inte har använt hittills. Foto: PHOTO: Linnea Press

GO CUBIC: Dra fördel av utrymmet runt dörrarna med hyllor. Bokhyllor till exempel? Foto: FOTO: Ida Lundqvist

2. Bokhylla runt dörren

Björn och hans fru gav nycklarna till köksleverantören och gick på semester ...

En annan smart bokhylla lösning är bokhyllor byggda runt dörröppningar eller liknande. Hyllorna blir då en naturlig förlängning av öppningen. Här kan du spela med färgerna i böckerna. Till exempel kan du vända alla böcker för en delikat fras, eller samla dem efter färg.

3. Bakom sängbordet

- Montera plånboken bakom ett sängbord och ha fina hyllor för böcker och vattenglaset, rådgör inredningsarkitekten.

- Det här är en smart lösning om du inte har plats för sängbord. Dessutom, om du lägger en lista överst, får du en bra bildlista för bilder.

4. Under sätet

En bäddsoffa i köket med en utsökt sittkudde och färgade kuddar är bekväm och ger rums personlighet. Dessutom kan du ge lagringsutrymme på den. Det är trevligt att använda köksskåp med lådor, till exempel ett säte, för extra lagring. Sätesbänken nedan är gjord av Ikea-huvar. Ryggen är gjord av en mdf-platta och döljer radiatorn. Slitsarna ser till att värmen släpps.Tapeten Fornasetti är från Cole & Son. Gardinen är gjord av en lintoff från Ikea, som helt enkelt hänger på två naglar.

5. Runt sängen

En specialdragen sängmöbel är gjord runt en rammadrass. Den omsluter och ger säkerhet till den som använder sängen, och den rymmer hyllor, sängbord och hålrum för lagring. Dessutom förhindrar det att kyla och värme tränger in i madrassen, vilket kan vara ett problem om du bor i ett gammalt hus med oisolerade väggar. Snickeriarbetet utförs av Ekbergs Snickare och snickeri.

PRAKTISK LAGRING: Att samla på köksdisken ger ett gott humör och det trevliga är att du kan lagra den. Bygg en bänk av köksmoduler. Foto: PHOTO: Sveinung Bråthen

6. Förvaring längs väggen

Fliken som du inte borde göra medan du borstar på badrummet

I det här rummet är en vägg täckt med flera praktiska hyllor. Det smarta är att det finns en rullgardin som kan dras ner. Väggar är till användning, de behöver inte lämnas tomma eller användas endast för att fånga bilder.

7. Ta skorna upp på väggen

COMPACT LIVING: Hur kan smart förvaring bakom huvudet se ut? Foto: ILLUSTRATION: Ida Lundqvist

SMART: Smart lagring vid sängen. Foto: PHOTO: Sandra Aslaksen

Skor som står eller ligger, både här och där, kan snabbt sluta. Hur som helst, om du går för den här snygga skohängen som Nina Holst bakom bloggen, har Stylizimo gjort. Hon har sprayat en handduksstång. Smart och dekorativt, och väggar är för användning.

Test: Avsmalningsbrottet

8. Work Zone Removable

Detta skrivbord från Ikea kan enkelt stängas igen när arbetet är klart för dagen.

Det är kul att titta på, både när den är stängd och öppen, och inuti den kan du lägga några av de saker som följer dig under träning.

9. Order och system

RULLEGARDIN: Det finns många hyllor på väggen, och en rullgardin kan dras ner när du vill ha lugn i rummet. Foto: PHOTO: Ikea

DECORATIVE: Blogger Nina Holst har gjort denna praktiska och dekorativa skoupphängning, så att väggen används. Foto: PHOTO: Nina Holst

ANVÄNDNING VÄG: Vägg, vägg, vägg. Använd det för vad det är värt. Se hur mycket lagringsutrymme du har säkrat här. Foto: PHOTO: Producenten

Se till att du rensar upp saker och hämtar saker som hör hemma i lådor, skåp eller i skräddarsydda lådor, som visas på bilden nedan.

En vacker skåp kan rymma den mest otroliga. Nu är loppmarknadssäsongen på väg att börja. Leta efter ringsignaler som du målar i din favoritfärg. Eller i samma färg som väggen, så det glider mer i ett med omgivningen, snarare än grovbearbetning.

Läs också:

9 lösningar för ett renare hem

TACK FÖR I DAG: Ett stängbart skrivbord är praktiskt och dekorativt. Foto: PHOTO: Kristofer Johnsson

VI HILLS: Skyltar på väggen är dekorativa och fina. Det finns också gott om lagringsutrymme här.Foto: Foto: Tillverkaren

Maskulin sovrum med en stor klädkammare

Gör det, du behöver aldrig städa

bra överblick: Antik smycken i ett separat smycken låda. Städa upp och samla relaterade objekt tillsammans, så att du får en fullständig överblick. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

ADVERT

Mest populära