All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Att vara djärvare mönster mix

Det kan visserligen tyckas mycket osäkra misstag blanda olika typer av mönster och färg på tapeter, men så länge du följer vissa regler, bör det vara mycket för att bryta. Visserligen, som i många andra sammanhang, talar det här också om att hitta en balans för att upprätthålla fred och välbefinnande.

- En gyllene regel är att om du har en förlust på flera färger och spelar på färgerna och nyanserna, är det svårt att göra ett misstag att säga Torhild Rustenberg, koncept chef på tapeter leverantörs våningar, som har valt att använda två mycket olika tapeter i angränsande rum.

Mönster Sammansättning

- Geometriska mönster är bland mina favoriter, så valet var enkelt på det här sättet. Hallen har ett tätt, färgstarkt mönster, medan det öppna mönstret i ljusa färger i vardagsrummet bildar en fin motvikt, säger Torhild.

Bakgrunden i korridoren har ett tätt, geometriskt mönster i kraftfulla färger, vilket kan ses från både vardagsrummet och köket. Det är en cool tapeter, som fungerar bra i korridoren, vilket är ett inloppsrum, inte en rumman som vistas i tiden.

Dukduken, som också är uppbyggd på alla fyra väggarna, är också geometrisk, i en helt annan och öppen variant. Den blå färgen är densamma som vi finner i tapeten i korridoren - både i färg och nyans - och en bidragande orsak till att intrycket inte kommer att vara upprörd. För när det gäller nyanser, vilket innebär att färgerna har samma färgstyrka, är det mycket att gå på ett klick.

- Följ samma färg eller nyans, och resultatet blir bra. Och låna eller köpa prov på tapeten och fäst dem på väggen - antingen sida vid sida eller på en motsatt vägg. Då ser du snabbt om de kommer ihop eller inte, säger Torhild.

Det är viktigt att proven ses i rätt miljö och utvärderas den yta som slutligen skall tapets, och inte skall betraktas på ett bord eller på golvet. Belysning spelar också här, som alltid i ett interiör, en viktig och kanske avgörande roll för slutresultatet. Detta gäller särskilt strömförlust, som kan ha glitter, skimmer, speglar och andra ytor och element som förändras mest med ljusbrytare.

Moodboard

- Förresten, skulle jag rekommendera alla som planerar renoveringar för att skapa collage och moodboards. De är lätta att skapa och helt geniala verktyg, säger Torhild.

Bjørg Owren, kreativ ledare på Ifi. nej, rösta in och uppmuntra människor att kasta sig i den.

- Skapa en plan, helst på klipp-och-klistra basis, eller använd digitala moodboards, som finns på ifi. nr. Vi ser att även om vi i allmänhet vågar lite mer än för några år sedan, vare sig det är färg eller mönster, har vi mycket att fortsätta.Det finns många spännande lösningar som bara väntar på att upptäckas, säger hon.

Från köket kan du se både vardagsrummet och korridoren, och eftersom färgerna är kvar i alla rum är det fullt balanserat.

ADVERT

Mest populära