All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Få grillen helt ren

Röktappar som passerar grannskapet är det säkraste stället att äta: grillperioden är igång.

Om du inte har köpt en grill, kan vi hjälpa dig att hitta den rätta. Vi har tidigare testat både kolgrillar och medelgasgrillar för de som är osäkra.

Om du redan har en grill, kolla på det här tricket för att få det varmare tidigare.

Men för att verkligen njuta av grillen, bör du också ta hand om städningen.

Ställ grillen i full styrka

Kommunikationschef på Elkjøp, Øystein A. Schmidt rekommenderar att tvätten gör en rutin. Det finns inte mycket att göra, speciellt om du har en gasgrill.

- Det enklaste sättet att rengöra grillen är att göra det direkt efter användning. Låt grillen stå i full styrka i fem till tio minuter omedelbart efter maten grillas. Då kommer rester som lämnas av förkylningen att kylas av hög temperatur, säger han.

GRILLING: Grillmat är bra. Beräkna tio minuter för enkel rengöring efter tillagning, så att du kan njuta av det för ännu längre tid. Foto: Thinkstockphotos

På så sätt får du skrot som enkelt kan skrotas. Schmidt rekommenderar att du använder en borststålborste om du har en gjutjärngaller.

Borsten ska ha hår eller hår i rostfritt stål, säger han.

- Om du har emaljat rist rekommenderas en potatisvamp eller liknande. Den typen av städning bör göras efter varje användning, säger han.

Tar bara sekunder

Varumärkeschef för grillproducenten Weber i Norge, Siv-Elise Friestad, rekommenderar även att rengöra grillen direkt efter användning.

- Rengör gallret när det är varmt. Då behöver du bara 15 sekunder att borsta det rent, till skillnad från när grillen är kall. Då tar det längre, förklarar hon.

- Detta extra tårar på borsten om du väntar tills grillen är kall.

- Byt grillborste varje år

För en noggrannare tvätt rekommenderar hon att hälla grytan i varmvattnet tvålvatten, skölj det och sätt tillbaka det på grillen.

- Värm upp värmen i 15 minuter, ta sedan bort den sista smutsen med grillborsten. Smörj noggrant med matolja, säger hon.

Schmidt rekommenderar solrosolja, rapsolja eller sojaolja för detta ändamål. Olivolja, å andra sidan, kommer att smaka och lukta. Den har också mycket låg temperatur tolerans.

Friestad säger också att grillborsten ska bytas ut minst en gång om året eftersom det förlorar hår när det slits ut. Av samma anledning rekommenderar Weber också att grillbaren före används.

- Torka av grillen med en trasa fuktad i olja före användning. På det här sättet får du något lös hår som kan komma i maten.

Skrapa botten regelbundet

Oavsett vilken grill du har är det viktigt att du reporerar gammal smuts ur botten med jämna mellanrum.

- Om du har en gasgrill, var noga med att rengöra brännarna med en grillborste. På det sättet undviker du att munstyckena är igensatta. Det är dock viktigt att grillborsten bara används för detta ändamål, säger Friestad från Weber.

VARNING: Du får mycket pengar för att städa och sprida grillen regelbundet. Foto: Thinkstockphotos

Anledningen är att du kan riskera att fett och rester blir avsatta i munstyckena om du använder samma borste som du klarar av gallret.

För mer noggrann rengöring, plocka upp brännarna (medan grillen kyls), tvätta dem och torka med pappershanddukar.

Förläng grillens livslängd

Ett knep för lätt underhåll är att ta hand om gallret.

- För det längsta möjliga livet av gjutjärnstrålet rekommenderas det att regelbundet infogas med lite matolja. Då fastnar inte stavarna och förhindrar korrosion, säger Schmidt från Elkjøp.

Weber rekommenderar smörj gjutjärnsnätet noggrant med neutral olja, både på toppen och botten efter varje användning.

Tvätta utsidan av grillen med tvålvatten och en trasa.

ADVERT

Mest populära