All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Få framgång med växthus

I ett växthus kan du odla grödor som inte brukar dra nytta av våra något snygga breddgrader. Dessutom förlänger du säsongen avsevärt.

- Vi ser nu att människor är särskilt angelägna om att odla ätbara grödor som tomater och gurkor. Dessa trivs bäst i växthus och på grund av värmen får de en mycket bättre smak, säger trädgårdsmästaren Marianne Utengen i det norska trädgårdsföretaget.

Hon anser att det viktigaste för växthusets framgång är att ha en stark önskan att växa i den, eftersom det är mycket arbete på köpet.

Hon rekommenderar också att göra lite forskning:

- Läs om ämnet innan du börjar. Tänk noga på hur stora växthus du vill ha och vad du vill växa, säger trädgårdsmästaren, som började med ett litet, billig plast växthus innan man fortsatte med en större.

  • Köp växthus? Här hittar du en som passar din budget

Värme och kyla

Växthuset kan snabbt bli för varmt, och det kan vara bra att ha automatiska luftkanaler för att ställa in temperaturen.

Nattfrost kan också vara ett problem även i början av våren, och många köper ett frostskydd - en ugn som automatiskt slår på om temperaturen sjunker, till exempel fyra grader.

- Norge kan vara hårdhärdat, så du bör betona att växthuset är solidt. Titta på plåtens tjocklek och att de har ordentliga fästen som inte bara klipps. Den första vintern bröt nästan två av tallrikarna i vårt växthus på grund av snö, säger Marianne Utengen.

Hon betonar att grundarbetet också är viktigt att inte slösa - växthuset måste stå fast och fast.

Bevattning och befruktning

Växthusgaser kräver mycket bevattning eftersom de inte njuter av regnet. Du kan överväga att installera det automatiska bevattningssystemet, särskilt om du är långt borta.

- Du måste också befrukta mer i ett växthus än ute - 2-3 gånger under säsongen. Om du växer i krukor eller väskväskor, måste du befrukta oftare, säger Utengen.

I hennes växthus har hon båda sängar med jord, golv för att lägga krukor och arbetsplats.

- Det är lite upp till dig om du väljer att plantera rätt i jorden eller gå till burkar. Om du bara odlar tomater eller gurkor behöver du bara lite tid mellan sängarna. Men om du gillar växthuset att sätta burkar med växter som har övervintrats i källaren, är det trevligt med lite golvyta också.

  • Hur man lyckas med en kraftbänk

Växter som frodas

- Om du växer rätt i marken, byt ut det övre lagret och mixa lite kompost. Du växer ganska intensivt i ett växthus, så jorden blir utarmad, förklarar trädgårdsmästaren.

Hon rekommenderar också att du rullar växterna som du växer - inte ha tomater på samma plats varje år.

  • - Vi byggde växthuset själv "

-.. Korrekt rengöring är mycket viktigt om du har sjukdomen, kan det övervintra både i jord och i små sprickor i växthuset Vanliga skadedjur och sjukdomar i växthuset är spin kvalster, löss och botrytis. Clean ordentligt varje höst, kan du använda tvål eller ammoniak. Därefter, nära all gott och låta värmen från solen göra resten av steriliseringsarbete, förklarar Marianne Utengen i norska trädgårdsfest.

Läs allt växthus, skjul och drivenheten < 999> Kommentarer

När du kommentera måste du använda ditt riktiga namn. vara objektiva, respektera andras åsikter och komma ihåg att många människor läsa vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till utvisning.

ADVERT

Mest populära