All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Få växthuset redo för säsongen - här är hur du kommer igång

Nu är våren här och många kliar fingrarna efter att säsongen startats i växthuset. Vi ger dig de bästa tipsen för att komma igång efter en lång vinter:

Rengör!

Börja tömma hela växthuset för krukor, verktyg, påsar med jord, möbler och allt annat. Tvätta allt som kan tvättas och kasta bort det som inte hör hemma och vad du inte behöver.

Gräva den gamla jorden

Om du växer i väskpåsar kan du bära dem ut till köksträdgården för senare användning. Växer du direkt i jorden, kan du gräva den gamla jorden nu innan du börjar tvätta växthuset inuti.

  • Litet utrymme? Hur man växer i en drivenhet

När allt är ute, rengör huset själv noggrant. Grön tvål är bra för ändamålet, men om du har haft ett problem med skadedjur på senare tid är det en bra idé att använda en propellhuvud speciellt utformad för att få en bugg på buggarna.

Använd en högtrycksrengöring

Skölj hela växthuset för att ta bort gamla löv och smuts. Trädgårdsslangen fungerar bra - en högtrycksspruta fungerar ännu bättre. Använd tvål överallt, och låt skummet fungera i kvart. Börja sedan med en styv skålborste, svamp och en lång pensel.

Kom ihåg lappas mellan Windows

Det tar lite tid att komma undan allt muck i överlappade mellan rutorna, men det lönar sig: Det är där skadedjur övervintra. Skölj omväxlande från insidan och utsidan - till och med "promenad" genom sprickorna.

Ett foto postat av Haarkon (@haarkon_) ons, April 12, 2016 kl 11: 25 pM PDT

krukor och planterings ska tvättas

Minns att alla tillbehör bör också tvättas. Krukor, kokkärl, växtlådor och vatten fontäner måste spolas och blötläggas väl.

Ge också stammarna av växterna som bor i växthuset en bra skrubb - skadedjurna lever under barken.

Växthändelse i växthuset

Om du växer direkt i växthuset är det ett stort jobb att byta hela jorden på en gång. Lyckligtvis kan tillväxtväxlingar göra att du inte längre behöver byta mark varje år.

  • Missa inte något: Få den bästa säsongen i växthuset till dags dato

Principen är att du odlar odling av tomater och gurkor, lämnar gurkor i jorden ett år och tomater nästa.

Byt ut jord med 4-5 års avstånd

Det är inte nödvändigt att byta ut jord så ofta om du tar bort det övre lagret varje år och ersätter det med ny kompost. Eventuellt kan du komplettera med gödselmedel också.

En bra tumregel är att byta hela marken var fjärde eller fem år.

Var ett steg i förväg

Så snart jorden i växthuset har blivit tunn kan du se några rader av vårsallad, dill, persilja, ruccola och spenat direkt i växthuset eller i "lätta" isopasser.

Kontrollera temperaturen

Om du sår tidigt i växthuset, se till att det inte finns för stora temperaturskillnader. Se till att öppna fönstren på dagar där det är soligt.

  • Sätt några jordgubbar i stora krukor så att du kan äta jordgubbar tidigt.
  • Rabarber kan planteras tidigt i ett varmt växthus
  • En päronpotatis med persilja börjar snart ha gröna ätbara groddar.

Klar för sådd

Nu är det dags att göra lådor och krukor redo för plantering. Snart är växterna i vindrutan tillräckligt stora för att bli utrustade, medan de andra kan sås direkt i lådor i växthuset.

Lägg till ett lager av "buy-sojord"

Det kommer att användas mycket sojord, och jorden från växthuset kan återanvändas väl om du kompletterar med kompost.

  • Komma igång: Hitta växthuset för din budget

Vad är en liten nackdel, men det är att det finns några ogräs. Därför är det lämpligt att lägga till ett lager jord som kan köpas från trädgårdsaffärer. Det är helt fritt från ogräs.

Däck med plast så att marken blir varm.

Täck de färdiga lådorna och krukorna med plast så att jorden blir varmare tidigare. Om du vill ha växter som finns i samma gryta länge, är det en bra idé att lägga ett lager kompost i botten av potten.

Lycka till!

ADVERT

Mest populära