All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vara skuldfri nu

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ett meddelande från de främsta ekonomer, Norges Bank och andra kloka rena huvuden är tydliga: den rekordlåga räntor vi har nu, gå att fortsätta ett tag.

Detta är uppenbarligen ett glatt budskap till många gäldenärer. Ditt lån har blivit billigare och du har därför mer pengar än vad du hade för två år sedan - förutsatt att du redan hade lån vid denna tidpunkt.

Sunt förnuft

Låga räntor - ett tag. Visa mer

Med en låg ränta nu och en sannolikt låg ränta på lång sikt har många hushåll plötsligt fått flera tusen kronor extra tillgängliga varje månad.

Vissa kanske inte märker, eftersom pengarna bara går ner i den stora sömnen. Men om du är medveten är det faktiskt möjligt att göra en av de mest smarta rörelserna på tiden: att betala extra på hypotekslånet.

- Det är förmodligen ett råd som passar de flesta människor, att betala mest möjliga nu, dvs utnyttja lägre räntor. Många som har lån över 20-30 år kan avsevärt minska den finansiella risken genom att se till att de betalar mest, där räntorna är låga, säger Stein Haakonsen, informationssamhällets chef.

Som Haakonsen säger kan vi vara säkra på att det kommer att finnas perioder med högre räntesatser under de kommande tjugo åren.

- Om du inte vet om andra absolut äventyrliga investeringar är det här definitivt ett bra råd. Det minskar den tid du måste betala på ditt hemlån, vilket minskar det belopp du spenderar på att betala räntor, säger informationschefen.

KLICKA HÄR FÖR ATT SE VAD EXTRA DU MÅSTE BETALA FÖR ATT SKICKA LÅNSTIDEN FRÅN 20 TILL 12 ÅR.

Bäst för dem med mycket skuld

BETALA LÅN?

Om du vill använda den extra likviditet

(på grund av låga räntor.) För att betala

mer på ditt lån -

eller göra det redan? (Closed)

Ja (71%) 750

Nej (22%) 227

Vet inte, inte för mig (7%) 74

Avstvemningen styrs inte och speglar bara läsarens egna åsikter.

Enligt Frank Jullum, chefsekonom på Fokus Bank, är det inte helt klart om det är återbetalning av lån eller investeringar i andra kapital produkter är mest lönsamma.

- I allmänhet betyder låga räntor att det är lönsamt att spara in, till exempel, fonder. Men för dem med mycket skuld kan det vara annorlunda. Eftersom du är rädd att räntan blir högre inom några år, och om du vill säkra den, kanske du vill minska skulden i en låg räntesatsperiod. Men det som är säkert är att det är klokt att använda den extra likviditeten på en av dessa saker, snarare än konsumtion, säger Jullum.

Lika lönsamt, i teorin

Det är också bra att argumentera för att lönsamheten i ett lån inte ökar, även om du betalar tillbaka lånet snabbare.För den effektiva räntan på ett lån kommer att vara lika, oavsett om du betalar ner över 10 eller 20 år - förutsatt att nominell ränta är lika. Men om du får mest betalning medan räntan är låg, kommer det naturligtvis att påverka den effektiva räntan och därigenom lönsamheten.

Läs mer om BOSTÄDER OCH BANK
  1. Polsa med 30 procent grönsaker
  2. Därför bör du också tvätta koka-in-bag ris
  3. - Nej, du får inte cancer från att äta blåbär
  4. Varför Är pizzarundan när lådan är fyrkantig?
  5. Hur blir man av med tjurar?
  6. Fungerar Vanish Gold Oxi Action som en blekmedel?
  7. mäta energiförbrukningen med en liten manick
  8. Ølguide: Dessa öl bäst lämpade för fisk och skaldjur

Ett argument är också att många inte kan spara de extra pengar de plötsligt har till sitt förfogande. Pengarna kommer att hjälpa till att köpa nya kläder, skor och andra "icke-lönsamma" konsumtionsvaror. Om du ska vara snusig är det ingen tvekan om att "binda upp" pengarna i ditt hemlån är ett bra ekonomiskt beslut. Att vara snabbare utan skuld kan emellertid ge ekonomisk frihet senare.

Tänk pension

Enligt Stein Haakonsen kanske vill använda en extra rymlig ekonomi att tänka pensionssparande.

- Det kan vara både traditionella besparingar och besparingar i bostäder, men det är naturligtvis bara en fråga om organisation och ordning om du väljer att betala av sina lån skuld först, säger han.

Att sparande i eget bostadshus kan vara en smart investering på grund av skattefrågor, det finns också lite tvivel. Efter att ha bott i hemmet själv kommer du inte att beskattas av den vinst du har haft. Om du sparar i andra traditionella huvudprodukter, måste du normalt betala 28 procent i skatter.

måste ha rörlig ränta

Vill du flexibiliteten att kunna betala extra på lånet, utan att vara bunden av det, se till att ha en rörlig ränta på lånet. Eftersom du har fasta räntor kommer de framtida betalningarna att fastställas, och det är därför inte möjligt att ändra dina betalningar från månad till månad.

- Om man tittar på fast och rörlig ränta i historiskt perspektiv har det också visat att det är nästan alltid det mest lönsamt att välja en rörlig ränta, lägga Haakonsen till.

Fastränta är därför i princip ett val du borde ta om du har ett stort behov av att veta exakt vad du ska betala från månad till månad. Eller om nattens sömn skulle bli störd genom att ha flytande intresse på lånet.

ADVERT

Mest populära