All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Få ett större duschupplevelse

För att gå till inköp av en ny duschset kan vara ett enkelt uppdatera ditt badrum som inte behöver kosta jorden.

Men vad ska du tänka på innan du väljer vilken typ av typ du borde ha?

- Utseende är viktigt för de flesta. Badrummet har blivit en status symbol, något som du dyker upp för grannen. Under de senaste åren har trenden gått mot större duschar - kan du nu få upp till en kvadratmeter stora duschmunstycken, säger konsulten Are Skaar Nielsen på norska Rörmokare Association.

Vill du ha en stor duschmunstycke, bör du tänka på om du har vatten växter som tål mängden vatten, sade han:

- Kontrollera med en rörmokare om rören ger tillräckligt med vatten. Nya rörledningar hanterar inte samma mängder vatten som de gamla - de är dimensionerade lite mindre. Men om du har ett gammalt kopparrör, borde de vara tillräckligt stora, innan de tog lite extra, förklarar han.

Läs också:

10 skäl att inte kasta små påsar med kiselgel

Kasta inte de roliga små påsar som du hittar i sådana skokartonger. Silikagel kan användas för en mängd olika saker!

Hansgrohe Ecosmart produkter har en gasventil för sina produkter så att du kan reglera mängden vatten. Här kan du se Raindance Select S 240 showerpipe EcoSmart.

Spafølelsen

- Vi köper oss bra dusch erfarenhet och skulle vilja ha spafølelsen hem på våra egna badrum, säger Kari Setsaas, marknadschef på Comfort.

Hon håller med om att trenden säger ju mer vatten desto bättre.

- Vi duschar mycket i vår tid. De som har mer än ett badrum vill gärna ha en stor duschrörsmodell i huvudbadet, och sedan gå för en enklare och mer rationell duschlösning på extrabadet.

Eftersom de nya duschkablarna inte precis sparar på vattnet:

Läs också:

Överväg du att använda IKEAs köksskåp i badrummet?

Det bör hållas i åtanke, enligt experterna. Här förklarar de varför.

- Ju större duschhuvud, desto mer munstycken - och då använder du mer vatten. Vattentrycket ska vara bra om det finns något skämt. Men du kan ha en nästan lika bra duschupplevelse med en handdusch, för då kommer vattnet närmare huvudet, säger Kari Setsaas.

Fima Nästa duschuppsättning är ett exempel på en cool minimalistisk design som kompletterar ett vackert bad.

Sparedusj

Många vatten är en lyx - så vad sägs om den bra gamla extraduschen?

- De första sparbankerna, som kom 10-15 år sedan, var helt enkelt tragiska. Du var tvungen att springa runt duschen för att bli våt alls! Lyckligtvis har ny teknik gjort vattendistribution mycket bättre, med flera små hål i duschhuvudet, och de ger en mycket bekväm duschupplevelse, säger Are Skaar Nielsen.

Läs också:

Uppvärmning i duschen med avloppsvatten

En ny anläggning värmer duschvattnet med grått vatten.

Crommetta 85 Green är en riktig extra dusch som använder 6 liter per minut - här hittar du en anständig dusch, men för de flesta är det för lite vatten.

- Det har varit några nya duschkablar, bland annat från Oras och Hans Grohe, som har sin egen vattenbesparande knapp. De har en reservkit installerad så att du kan välja hur många liter pumpas ut per minut, förklarar Kari Setsaas. Hon tycker att det här är ett bättre alternativ än en traditionell extradusch där vattenförbrukningen är helt låst och resultatet är att du duschar längre för att t ex ta bort allt schampo efter att ha tvättat håret.

Vissa duschhuvuden har också en massagefunktion, där du kan justera munstyckena och därmed styra vattenkänslan enligt vad du behöver där och då.

- Du kan få hårdare strålning, eller en duschupplevelse där luften blandas med vatten och nästan kände som regn mot huden. Detta minskar vattenförbrukningen, säger Kari Setsaas.

Element standard handdusch är ett bra alternativ för prismedvetet (kr 190).

Hidden Tubes

Drömmer du om att du står under ditt eget vattenfall i duschen? Några av de stora nya duschkablarna monteras vanligen på taket - med dolda rör.

- Fördelen med detta är att du inte får några ormar som är vägen när du duschar - och då är det estetiskt med dolda rör. Nackdelen är att du inte justerar höjden, med tanke på att fler kommer att använda duschen. Dessutom får du en annan läckpunkt i badrummet. Men det här sällan presenterar problem, eftersom dessa rör inte står under konstant vattentryck, säger Nielsen i Norges VVS.

Natura handdusch med reservknapp som minskar vattenförbrukningen från 18 till 9 liter per minut.

Korrekt rengöring av duschen

Läs också:

  • Detta händer med en dammsugare> 999> Detta tillbehör gör drömbadet till en verklighet!
  • 8 platsbesparande tips för små badrum
  • Mer om badrum

Torka över duschhuvudet och garnera med en fuktig mikrofiberduk. Det tar vanligtvis bara vatten, eller kanske ett mildt rengöringsmedel. De flesta duschar är gjorda av förkromad plast, som inte tål höga pH-värden i starka rengöringsmedel.

  • Med tiden kan kalkavlagringar byggas upp i duschhuvudet, vilket gör att munstyckena blir täta. Stäng av duschhuvudet och använd en gammal tandborste att skrubba. Om det inte blir rent kan du sätta det blöt i ättika en stund - det löser upp kalk.
  • Ibland ska du köra bra med varmt vatten genom duschen i fem till sex minuter för att bli av med bakterier - speciellt om det har lämnats oanvända för ett tag (till exempel om du kommer hem från semester). Placera duschhuvudet i en vattenkokare som värmer upp till 60 grader för att ta kroppen av några legionellabakterier.
  • Croma 100 Vario EcoSmart handdusch från Hansgrohe.

ADVERT

Mest populära