All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Har en underbar rosenträdgård

Runt 50 000 sorter, i ett brett utbud av vackra nyanser. Rose World kan verka som en djungel. Men är det verkligen svårt att växa rosor? Vi har träffat Henny Johansson , ledare för den svenska Rose sällskap, att tala om rosor.

- Många säger att de inte vågar ha rosor eftersom det är svårt för rosen att bli sjuk och dö. Då kan du välja felaktiga rosor. Vissa växtförsäljningar säljer en lite svårare bedårare som inte är så hård och som kräver mycket omsorg, säger hon.

Vilka rosor ska du satsa på som nybörjare?

- Välj lättanvända rosor som passar din trädgård. Titta på hårdheten (vilken klimatzon du bor i), men också vilken typ av jord du har. Då är rosen lättare att överleva, och det finns inte mycket arbete, säger Henny Johansson.

Börja med hårda sorter och titta inte på de vanliga bussarna. De är väl beprövade och sålda i stora mängder.

- Vi tenderar att rekommendera Rugosa-rosor till högre klimatzoner, till exempel nyperoser som den populära "Hansa", men det finns många att välja mellan kanadensiska rosor också mycket härdad, och har den fördelen att de blommar hela säsongen. , säger Henny Johansson.

Läs också:

Var beredd på snö

Med den enorma snöfall i vintras färsk i minnet, kan det vara okej att ha växeln i ordning när vintern första insatsen.

"Louise riklig", är en kanadensisk Rugosa-rose som tål upp till zon 7. - Det är ihop och dofter slåss bra, säger Henny.

- Rosor i Portland-gruppen, som "Jacques Cartier" och "Mme Boll" är mysiga blommor. Dessa är gammaldags rosor som luktar vacker och blommar två gånger (lugnande). Jag skulle också vilja tipsa om Moschata-gruppen. Dessa blommar på ström- år skjuter även om de fryser. "Mozart" och "Robin Hood" (zon 5) är välkända exempel och har rosor i många färger.

Fördelen med dessa sorter är att de inte kräver beskärning hela säsongen för att hålla sig bra. Inte heller behöver de gödsla under hela säsongen, och de får vanligtvis inga sjukdomar.

- Allt du behöver göra är att skörda dem på våren för att forma busken och befrukta en gång på våren. Då är de bra och de kan tåla mycket. När rosen är väl etablerade behöver du inte ens bevattna dem genom långa torktider, säger Henny Johansson.

Vad ska du tänka på att plantera rosor i trädgården?

Läs också:

"Vi visste en gång det här huset vi borde ha"

Efter impulsköpt tomt utrymme i två dagar måste Talmoen-familjen skynda sig för att hitta ett hus. Det erbjuder utmaningar.

- Alla rosor som du planterar måste vattnas regelbundet under de första två åren, oavsett sorten. Idag behöver du inte nödvändigtvis bara köpa rosor på våren eller hösten, men du kan köpa dem i burk och lägga ner hela klumpen i jorden.Då är det viktigt att vattna ordentligt hela sommarsäsongen.

Hur mycket ska rosor vattnas?

- Om det är en nyplanterad ros och den är torr, så vann den väl - om en burk på en vecka. Om det finns långa torkperioder tenderar jag att rota mina rosor. Vad som är trevligt med rosor är att när de blivit väl etablerade, går rötterna ganska djupa. Det betyder att de tolererar en viss torka, så de behöver inte mycket underhåll.

"Flammentanz" är en vanlig rödklättrande ros som trivs längre norrut i landet, tills zon 6.

Om din rosintresse blommar upp och du vill lära dig mer, kan du gå till biblioteket och låna ett rosval. Där kan du läsa mer om de olika grupperna och hitta dina favoriter bland gammaldags eller moderna rosor.

Läs också:

Hur man gör din hytt klimatvänlig

Med enkelt grepp kan du spara pengar och klimat.

- På 80-talet var intresset mycket stort för gammaldags rosor. Den naturliga förklaringen till det var att det var de rosor som behövde räddas. Idag kan du ha alla slags rosor, men du brukar välja vilka färger du vill ha. Rosa är fortfarande den mest populära. Samtidigt får vi många frågor om vilka rosor som matchar olika hemfärger, säger Henny Johansson.

Vilka färger matchar?

- Till gråa och ljusa hus verkar rosor i hela färgområdet. Har du ett rött hus, kanske du inte väljer röda rosor, men det blir bra med gul, vit eller varför inte en liten klätterrock? Till gula hus kan du ha rosa, vit eller röd. Men det är en smak, jag tycker verkligen att du borde välja vad du vill, oavsett vilka trender.

"Frühlingsduft", en rest Spinosissima ros, är Henny Johanssons favoritrosa. - Den har så otroligt fin färg och luktar vackert.

Henny's Best Rose Tips

  • Välj rätt ros för din trädgård, helst rosor som tål en zon som är något högre än din egen. Om du bor i zon 4-5, bör du inte välja en svekare, men hitta några bra sorter för ditt förhållande.
  • Få en bra gröna korv för att beskära grenarna med.
  • Det är tillåtet att ångra. Om något inte fungerar kan du alltid plantera en ny ros av en annan sort. Testa själv, var inte rädd för att misslyckas.
  • Skadedjur beror på var och var i landet du bor. Till exempel, några år kan höga temperaturer leda till stora attacker av bladlöss. Skaddsskott är vanligast i södra delar av landet, och det är viktigare att välja rosor som är resistenta mot svampar. Tänk både hårdheten och val av rosor som är kända för att vara resistenta mot sjukdomar.
  • Bra luftflöde minskar risken för både svampar och skadedjur på dina rosor.
  • Ta hand om fåglarna - till exempel äter de bladlöss.
  • När du börjar se en attack bör du välja ut det område där du tror att skadedjuret är för att minska fler attacker under säsongen.
ADVERT

Mest populära