All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Få 5, 5 procent ränta på inteckning!

De billigaste, kommersiella inteckningar i DinSides prislista erbjuds idag av Mark sparbank, med 6, 5 procent ränta för lån över 500 000 inom 60% av huspriset. Lånet är tillgängligt för alla, även utanför bankens traditionella affärsområde i Indre Østfold. Det krävs inte heller att du flyttar andra banktransaktioner till Marker Sparebank.

Men för stora grupper nordmän finns det ännu billigare lån.

Intresserad av OBOS

Oslo bygga samhället som heter den största byggnaden samhället i Norge, med cirka 70 000 anslutna bostäder. Ungefär 3. 500 tusen av dessa har lånat pengar i OBOS själva för att finansiera sina hem.

EMOS lånar pengar till 6, 35 procent ränta inom 60% av tariffen. Man bör emellertid komma ihåg att bostadsföretagen har en gemensam skuld i bostadsbanken. Under de senaste bostadsrätt täcker den offentliga skulden ensam mer än 60% av lägenhetens värde, så att det finns lite säkerhet kvar att andra långivare.

OBOS-lån är tillgängliga för alla, men är begränsade till OBOS-lägenheter. Du kan inte äga en borette i en OBOS-lägenhet utan att vara medlem i OBOS.

kommuner och landsting pensionsfonder

De flesta kommuner har satt personal pensionsavgifter i den nationella kommunal Pension Fund (KLP), inklusive lånar ut pengar till kommunanställda i medlemskommunerna. Intressevillkoren har vanligtvis varit gynnsamma, men idag är KLP inte längre det billigaste.

Då är det bättre att vara anställd i en av de 23 kommunerna och länskommunerna utanför KLP. Bland annat arbetar kommunerna Oslo, Trondheim, Drammen, Sandefjord och Buskerud läns egna pensionsfonder. Både Drammens kommunala pensionsfond och Oslo kommunala pensionsfond ger lån till medlemmar till 6, 5 procent ränta inom 60% av räntan. Trondheim är lite dyrare.

Drammens kommunala pensionsfond ger lån utan avgifter och faller något billigare än Oslo, som har normala avgifter för sina lån.

Oslo kommunal pensionsfond ger också lån till kommunala anställda som inte är medlemmar i pensionsfonden. Detta gäller bland annat för lärare som är medlemmar i Statens pensionsfond istället.

Den pensionsfond för Buskerud län (som täcker bland annat lärare i gymnasieskolor och personal på sjukhus och inom kollektivtrafiken) ger lån till samma villkor som Drammen kommunala pensionsfond.

Facing Greyhound Rier

Kommunerna är enligt lag skyldiga att ha en oönskad störning som tar hand om pengarna till minderåriga - mestadels barn. I större kommuner är denna stora summa, och delar av pengarna har lånats som inteckningar. DinSide har kallat efterklang i tre städer; Oslo, Drammen och Trondheim.Både i Oslo och Trondheim har man nu terminerat inteckning eftersom det var för mycket administration. Men i Drammens övermakt kan du fortfarande låna med 6, 5 procent ränta med säkerhet inom 60% av fastigheten på fastigheten.

Det finns inte heller några avgifter.

Otrogen ger lån till alla, men av praktiska skäl är det bättre att låna kunder i Drammen.

Förmodligen finns det fortfarande ett antal övermakter som ger inteckning. Räntan bestämmer sig själva, och man kan tro att det finns möjlighet för ett "fynd" för den som vill ringa.

Fem och en halv i Statens pensionsfond

De mest prisvärda lånen kan erhållas av en likvärdig och generös arbetsgivare. Fem procent räntor kan hävdas av en arbetsgivare utan att det påverkar skatten.

Men statens pensionsfond är inte mycket värre. Här kan medlemmarna få hemlån upp till 80% av husets kurs till 5, 5 procent nominell ränta.

Medan det är mest vanligt idag att höja livränta lån, där beloppet du betalar för lånet är detsamma varje termin, erbjuder National Pension Fund bara seriella lån. I ett seriellt lån får de första åren större utbetalningar än på ett annuitetslån, men efter flera år lämnas de kvar. Eftersom du betalar fler avbetalningar i början är det allt mindre intresse att betala på det seriella lånet.

Lånet kan löpa i 30 år, och en avdragsgilla period kan initieras. Du kan inte låna mer än 350. 000, men två makar eller sambor som båda medlemmar av den statliga pensionsfonden kan låna 350 000 vardera för att finansiera samma bostad.

Gynnsam för Oslo-lärare

Lärarna är anställda i kommunerna, men betalar fortfarande pensionsbidrag till Statens pensionsfond. Lärarna kan därför låna pengar här, medan andra kommunala anställda rekommenderas att låna i KLP eller de oberoende kommunala pensionsfonderna.

Men inte i Oslo. Oslo kommunal pensionsfond lånar pengar till lärare också. Oslo lärare kan låna båda platserna.

så dyr som hem idag har varit i Oslo, kommer att gynnas genom att kunna låna i Oslo kommunala pensions statliga pensionsfond kan lätt stå för mer än en procentenhet lägre ränta. Det kan snart bli tusen gånger om månaden.

De bästa lån

AP 5, 5%
OBOS 6, 35%
väktare Drammen 6, 5%
Marker Sparebankstiftelsen 6, 5%
KLP 6, 7%
(Nominella räntekostnader och därmed effektiva räntor varierar mycket).

ADVERT

Mest populära