All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Verkliga och varaktiga naturliga material som inte behöver vara dyrt

Vi har tidigare skrivit om vad som karaktäriserar ett bra utomhusutrymme.

Men hur väljer du kloka material?

Thought Cross på bostadsstandard

"Det är förbryllande att de bostäder som byggdes i mycket tuffare ekonomiska förhållanden har egenskaper som helt saknas i många nya bostadsprojekt, såsom trappor med dagsljus, robusta material som tål tidens tand och stallar med storlek, takhöjd och dagsljus som skapar en god stämning och se till att de kan användas för olika ändamål över tiden. "

Val av material

verklig och varaktig naturmaterial behöver inte vara dyrt. Repor och repor som härrör från slitage är inte lika skadliga som på gipsskivor.

Bonytt har fått tre experter för att berätta vad du ska tänka på när du väljer material för ditt hem.

- åldras på ett bra sätt

levande materia: För att kompensera för frånvaron av naturmaterial kan effektivt förse med grönska. Projektet är av inredningsdesignern Cecilie Claussen. Foto: FOTO Niklas Hart

Eli Støa Professor för bostäder och avveckling vid fakulteten för arkitektur och Fine NTNU. Hon har forskat på norska bostäder under ett antal år och genomför nu ett projekt om vikten av bostadskvalitet i norsk asylmottagning.

Hur bedömer du kvaliteten på material i ett hem?

Kvalitetsmaterial är hållbara. De brinner på ett bra sätt och blir inte så lätt förstörda av slitage. Det kan typiskt vara trä, tegelsten eller gipsbetong.

Vad finns på listan över listor?

Mest oroande är tillräckligt plattor som lätt märken och man kan lätt punktera.

Högkvalitativt material kanske inte är så viktigt för alla?

Nej, det varierar. Robusta material blir viktigare ju längre du måste bo i lägenheten, men många hemköpare har inte så lång tidshorisont. Och på ett sätt kan det vara för mycket för ungdomar att tänka så mycket om hur lägenheten fungerar, ser ut eller bor i 35 år.

Materialkvalitet handlar inte bara om robusthet?

Nej, det handlar också om sensoriska upplevelser. Både i lägenheten och utanför. Idag läggs för lite resurser på sättet du anländer till fastigheten. Det handlar om hur man upplever att komma hem och välkomna gäster. Detta är en viktig aspekt av livet. Hur är ljudet av att komma hem? Hur låter det när du går uppför trappan till din lägenhet? Så här har materialanvändningen att göra.

Vad händer om du inte känner av materialets kvalitet är hög?

Vad du uppfattar och föredrar är både personligt och kulturellt. Det beror på vad som är socialiserat. Om användarna av byggnaderna inte känns som materialkvalitet betyder det inte att det är obetydligt. Arkitektens ansvar är att införa egenskaper som står över tiden, oavsett vem som bor där.

- Saker måste tåla användning

tegel, betong MDF: Både golvet, som putsade betong och tegelväggar är praktiskt taget oförstörbara. Kakelplattan fungerar ljudabsorberande och kompenserar för betongens hårda ljud. Skåpen är byggda i solid MDF. Projektet är på Schjelderup Trondahl Architects. Foto: Foto: Niklas Hart

Cathrine Vigander är delägare i arkitektbyrån Element Architects, inklusive bakom den prisbelönta bostadsprojekt Dælenenggata 36. Företaget är aktiv förespråkare för att förbättra kvaliteten på bostäder som byggs idag.

Vad är materialkvaliteten i nya byggnader idag?

Det varierar, men mycket av det som byggs är alltför dåligt. Materialen är helt enkelt inte tillräckligt bra. Ett bostadshus ska stå i hundratals år, men i praktiken vi förväntar oss att det kommer att gå från 15 till 20 år innan något behöver göras. Byggnaderna får inte rivas, men nästan allt utom den grundläggande strukturen måste bytas ut. Det är ett miljöproblem.

Vilka bostäder är längst?

Vi måste återvända till slutet av 1800-talet, till hedarna i Oslo. De står och står. Inuti bibehåller dessa byggnader också hög kvalitet. Vid den tiden firades de goda hemmen genom att dekorera övergången mellan vägg och tak med stuckatur. Idag använder de mestadels listor, och deras huvudsakliga funktion är att dölja dåliga hantverk.

Andra kvalitetsskillnader mellan tidigare och nu?

Många nya byggnader har ljusa inredningar. Luftdörrar, så att säga. Det låter inte tillräckligt bra. Det finns inget krav på ljudisolering inuti hemmet, vilket resulterar i lägre kvalitet. Slutresultatet är att möjligheten till privatliv i hemmet minskar.

Vad behövs för att höja materialets kvalitet?

Det är åtminstone konstigt att endast fem års kontraktsmässig garanti ges. Det är för lite att bygga i hundra år. Jag tycker också att det går utöver kvaliteten när byggnadsarbetet sätts i konkurrens. Detta innebär att det finns nya ingenjörer, entreprenörer och hantverkare varje gång du ritar ett nytt projekt, medan tidigare haft en solid lag. Detta gör enkla missförstånd av.

Vad kan konsumenterna göra för att säkerställa materialkvalitet i nya byggnader?

Begär en beskrivning av materialet och hur länge de kommer att pågå. Dålig materialkvalitet är dyr på lång sikt. Många glömmer att tro att kostnaderna för drift och underhåll skjuter efter några år.

Vad är typiskt för materialen som används i dagens lägenheter?

gipsväggar. Du kanske vill ha rena ytor, men du bör fråga om fanerplattor på baksidan. Då kan du spika upp var du vill och försök inte slå på stativet eller använda raka pluggar. Detta kan vara en norsk standard. På golvet i en ny byggnad är det ofta parkett med ett 3 mm tjockt skikt, ibland är det inte alls trä. Detta är dålig kvalitet för mig. Jag har en kärlek till saker som kan användas och slitna. Det gör inte imitationer.Skulle du ha en beläggning, skulle jag helst använda linoleum.

- Vi bör använda naturmaterial

Janice Lappegard Hauge miljö psycho plog och ledande forskare vid SINTEF, där hon arbetar med användarupplevelser av passiv anpassning och levande kvalitet för missgynnade.

EIK allt: att förse med ekgolv, väggar och tak är så dyrt att det är osannolikt att bli standard. Projektet av arkitekt Knut Hjeltnes visar hur resultatet kan vara när valet av naturmaterial utförs konsekvent. Foto: PHOTO: Niklas Hart

Finns det några material som kan anses vara universella?

Ja, det finns vissa funktioner som är gemensamma för dessa platser människor finner att det är bra att vara i. Den amerikanska estetik forskaren Jack Nasar har identifierat en uppsättning av universella estetiska preferenser. Impressum av naturliga element är en sådan preferens, det vill säga vi bör använda naturliga material, omger oss med växter och utsikt över naturen. Det har en positiv inverkan på oss.

Vilka andra faktorer upplever vi som positiva ?

Vi gillar att det finns en viss ordning eller sammanhang måttlig komplexitet, bra underhåll och rengöring, öppenhet och synlighet - liksom miljön i historisk betydelse. Personliga preferenser, eller smak och nöje, styrs mycket av kultur och trender och inte så individuellt som vi tycker om att tro.

Vet folk oftast vad de behöver?

Det är känt inom miljöpsykologisk forskning att det finns ett mellanrum mellan arkitektens smak och de flesta människors smak. Arkitektens smak odlas i en viss riktning, de får helt annan kunskap om estetik och arkitektur än andra. De flesta människor har en hängning som den traditionella. Det är inte rätt att arkitekter alltid gör saker som de flesta gillar - arkitekter måste fortsätta konstnärlig utveckling och folk kommer ofta efter. Men i många projekt måste användarstudier och utvärderingar göras både i framkant och efteråt för att göra människor mer nöjda.

Vad är det viktigaste att göra för att höja kvaliteten på det som byggs idag?

Vi måste övergå till ett hållbart samhälle. Det betyder bland annat att byggnaderna inte behöver ström, men producerar det och säljer vinsten tillbaka till nätet. Då måste vi ha byggnader som knappt använder energi för uppvärmning. De måste vara täta men med bra ventilation. Användarstudier visar att invånarna i sådana hus är nöjda, men det kan finnas små användarutmaningar i samband med operationen.

Vilka utmaningar?

Levande borde inte vara för komplicerat. Värme- och ventilationssystemen måste vara användarvänliga och du måste kunna välja hur mycket du vill komma in i den. Om det är för avancerat att leva, minskar bokkvaliteten igen.

Vad händer med den goda gamla cikoria i moderna hem?

Fascinationen för brand tror jag ligger djupt inom människan, och många kommer att sakna att bränna trä i hem som överhettnings använder ugnen. Det är därför viktigt att utveckla lösningar som uppfyller behovet av eld utan att bli för heta.

ÖPPEN FLAMMER: Man menas ha en ärftlig attraktion mot eld. Möjligheten att elda utan att bli för varm är ett av de kriterier som nya bostäder borde uppfylla, tror experter. Fristående hus designades av Schjelderup Trondahl. Golvet ligger i eken och plattorna på väggarna och taket är poppel. Foto: PHOTO: Niklas Heart

ADVERT

Mest populära