All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Skonsam tvätt med extender axel

I luften svävande damm, avgassystem, pollen, aska och andra föroreningar. Vi ser bra ut när bilen, trädgårdsmöblerna eller utsidan av fönsterglaset blir smutsiga.

också beklädnad fasaden smuts ner och smuts på ytan färgar svampar och alger goda tillväxtbetingelser. På sikt kommer det att förstöra färgfilmen och därför måste huset också ha en vårvask.

- Med milda vintrar växer tillväxten hela året. Det är därför vi måste städa huset varje år, säger professionell ansvarig målare Morten Fehn, hos Jordans verktygsleverantör.

Bekämpningsmedel

Vid regelbundet underhåll tvätt använde en mildare rengöringsmedel än om huset målas på. Väggar som skall beläggas på kan tvättas med en starkare kemisk som förutom att avlägsna smuts också avtrubbade befintliga färgfilmen.

- Blanda rengöringsmedel med vatten i en lågtrycksspruta och lägg en tvätt på förlängningsaxeln. Langskaft är ett undervärderat verktyg som ger bra utbud. Med förlängningsaxeln är det enkelt att byta position så att du laddar kroppen jämnt, säger Fehn.

Skölj ovan

Dusch fasad från botten och uppåt med rengöringsvätska, låta det arbetet ett par minuter, och skrubba mekanisk med rengöringsborsten. Om vädret har varit varmt måste träet lätt dämpas för att kemikalierna ska fungera ordentligt.

- Om du har möjlighet, använd ljummet vatten. Skölj väl med slangen. Vi rekommenderar inte att du använder högtryckspyloner, säger han.

Det är kemikalier och mekanisk skrubbning som bäst tar bort smuts. Skölj ovanifrån, torka bort allt tvättmedel och använd mycket vatten. Särskild försiktighet bör vidtas för att skölja tvättmedel borta från fönster och aluminiumprofiler.

- Fönstret tvättas i samma sträng som du håller fasaden och avslutar Fehn.

ADVERT

Mest populära