All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Trädgård för nybörjare

Många drömmer om större utrymme och trädgårdsplåster, men när de vackra utomhusmöblerna har köpt, vet de inte vad de ska göra. Växtcentren är överflödiga av många vackra tillväxtar, men det blir alltför mycket för en okunnig hobbyist.

Efter att ha pratat med trädgårdsförfattaren Bjørnhild Fjeld och trädgårdsmästaren Marianne Utengen, kan vi komma med följande tips:

1. Använd mycket god jord. Du borde antingen plantera i stora burkar eller göra sängar, de krukor du tar från trädgårdscentret är för små och plantorna torkar ut på mycket kort tid.

2. Växa många stauder. Det här är växter som kommer tillbaka flera år i rad och många av dem har fina former och färger på bladen så att de är vackra även när de inte blommar. Blad, alunrot, bispelue, lamm, lavendel och hasselnöt är alla fina perenner.

3. Välj växter som länge har använts i Norge, fråga trädgårdscentret för så kallade farmors döttrar. Norge har ett speciellt klimat och det är sällan smart att plantera buskarna som du såg på semester i Spanien.

4. Bär är hårdnande och passar över hela landet. De behöver bara beskära efter några år och ger också en bra bonus i form av bär du kan äta.

5. Plant sallad eller örter i burkar, kom ihåg att bara plantera lite i taget, när den har vuxit och är redo att äta, kan du plantera nästa laddning.

6. Styr bort från rosor. De kräver mycket stell och får snabba löss.

PENT OCH GOD: Sallad och örter är mycket lämpliga för plantering i stora burkar eller sängar. Foto: Foto: Gro Strømsheim

7. Magnolia är också svårt att få, ett exempel på en växt som inte är avsedd för norska klimatet.

8. Köp inte de växter som ser bäst ut i trädgårdscentret nu. De blommar redan och kommer snart att blomstra. Titta på plåstret och hitta växter som blommar snart och vanligt fleråriga stauder.

9. Välj 3-4 växter och betygsätta dem, plantera fler exemplar av varje typ och få ett bra överlag i trädgården.

10. Om du har köpt ett nytt hus med en trädgård som saknar allt, börja med en häck, som en fat och ett fruktträd. Det skapar en trevlig miljö i trädgården och skärmar för tillgång.

Växter avsedda för Norge

Bjørnhild Fjeld driver trädgårdsbloggen Spirea och är författare till boken Hageguiden. Hon uppmanar nybörjare att inte satsa för mycket åt gången.

- Tror inte att du behöver återuppfinna svängen. Satsa på några hårda växter som länge har använts i Norge och trivs bra här. Bär och stauder är bra saker att börja med, säger Fjeld to Click. nr.

Hon tycker om att plantera i stora burkar eller att bygga en säng i trädgården.

-. Många naturlig mark som är sned och inte lämpar sig att plantera rätt ut men genom att bygga upp en säng med gamla järnvägssyllar eller torv och sten, kan fortfarande ta emot tillräckligt jord och man får en fin begränsad zon med växter, säger hon.

Ro är svårt

Pene BLAD: Många perenner som lider av åsnor öron och alunrot har färska blad och är därför bra att ha i gräns även när de inte blommar. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Fjeld tycker det är klokt att undvika rosor om du inte vill spendera mycket tid grooming dem. Hon betyder att fruktträd kan vara snygga och blomstra bra, men det kan vara svårt att få bra, mogen frukt på dem.

- Människor köper också för många växter som blommar på våren eftersom det ser bra ut i butiken. Välj växter som har olika blomstringstider, då får du en trevlig trädgård under sommaren och hösten ", säger Fjeld.

Marianne Utengen är trädgårdsmästare och arbetar för det norska trädgårdsföretaget.

Hon tycker att det viktigaste är att plantera det du köpte och ge dem tillräckligt med jord.

- Det är inte meningsfullt att köpa en växt i trädgårdscentret, lägga den i en kruka och titta på trädgårdsbordet. Sedan torkar det ut på en dag. Sådana sommarblommor har för liten jord i potten de kommer in och de måste planteras.

för att plantera rätt

hur växter dig rätt:

- planta i marken, i stor säng eller använder stora krukor. Köp inte fler små burkar, det är mycket bättre att investera i en riktigt stor kruka. Ju mer mark växten har desto mindre arbete kommer det att vara för dig. Gräva ett hål och lägg ner växten, tryck det väl runt växten och täck jorden som den redan har, med bra trädgårdsjord. Om du också vattnar medan du plantar, lyckas du verkligen, säger Utengen att klicka. nr.

SPARA INTE JORD: Djurplantor dör snabbt om de inte får tillräckligt med jord. Investera i stora burkar och ge plantorna god jord, så de klarar av mindre vatten. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Små burkar gör att plantan torkar ut. Dessutom sprungar små burkar ofta under vintern, medan en stor och solid burk klarar frosten.

Fleråriga rekommenderas av många eftersom de kommer tillbaka i flera år och passar ett norskt klimat. Utengen rekommenderar att man köper växter som har fina former och färger på löven, eftersom de blir trevliga att titta på även när de inte blommar.

- Magazines Lily, alunrot, horny goat weed, lider av åsnor öronen och hasseling klokt är sådana fina blad växter, säger trädgårdsmästaren.

Läs också:

Här är tips som sparar vårplenen

Nu parketten har en insats

Tricket dammiga persienner

Smarta tips för våren

ADVERT

Mest populära