All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Trädgård: Fäst trädgården i full fart

─ Dagens husägare kommer på nytt att ha en vackert anlagd och fullt utvecklad trädgård så snart som möjligt. Trädgården är vår fasad utåt, och det ser bra ut, säger Hilde Poppe, ansvarig för plantager i Plantasjen.

Vi vill ha en fin fasad - även om många av oss inte vet mycket om trädgårdsarbete. Detta har lett till ett ständigt ökande intresse för så kallade halvfabrikat - nästan färdiga träd, buskar och växter. Som i de flesta andra områden skulle vi vilja se resultat så fort som möjligt - och vi är villiga att betala för dem.

- Många konsumenter är inte intresserade av att vänta i tio år för att trädgården ska se bra ut. De vill ha snabba och färdiga lösningar som ger bra resultat - direkt. Lyckligtvis kan du idag köpa en fullvuxen häck som ett tyg, säger Poppe.

Populär trend

Det har också blivit vanligare att använda trädgårdsmästare och trädgårdsmästare när utomhusområdet ska byggas.

- Vi ser att fler och fler anställer olika typer av hälsovårdstjänster, såsom assistans inom arkitektoniskt arbete, konstruktion och underhåll. I synnerhet nya trädgårdsmästare är oroliga för att de inte kommer att kunna få ett tillräckligt bra resultat om de gör hela jobbet själva från grunden, och de därför söka experthjälp. För många kan hjälpa till att få en riktig start är viktigt - inte bara för resultatet, men också för plånboken, säger Hilde Poppe.

Hemstyling är en mycket vanlig tjänst idag när man säljer bostäder, men nu börjar trädgårds styling vara lika viktigt.

─ Trädgården är ofta det första en potentiell hus köpare ser när han eller hon kommer till vyn - och som vi alla vet, första intryck stor betydelse. En vacker och välskött trädgård eller uteplats ökar priset på den egendom du vill sälja, avslutar Poppe.

Hur man skapar en frodig utomhusmiljö på 1-2-3

• Köp nästan färdiga odlade växter.

• Använd inte marken från förra året i lådorna eller burkarna - använd en bra jord som håller fukt i blomman.

• Plantera inte för djupt (använd inte rosor).

• Ha planternas färdiga höjd i åtanke vid plantering. I en burk stagnerar växterna sig själva och blir lägre än de går och lägger sig. Många växter är för täta - men om du blir snål kan den också vara för blank.

• Gödsel ofta, men inte för tidigt.

• Om du har en gräsmatta att växa snabbare, kan du använda kalciumnitrat - men bara i midsommar.

• Använd barkduk och bark eller dekorativ sten för att förhindra att vatten absorberas för snabbt och ta bort ogräset.

Läs också:

Bygg en trätrappa i trädgården

Trappor kan utformas på många olika sätt och med olika material. Här visar vi några sätt att utforma trätrappor - så fantasin kommer att göra resten.

Fakta om pre-odlade växter

• De pre-odlade växterna får snabbt en stor trädgård, och grannen är snabbare mindre synliga.

• När du planterar stora växter ser du snabbare hur slutresultatet blir och du planterar mer korrekt i förhållande till avståndet mellan växter.

• Vissa blommadesorter blommar inte alls under det första året, så när det gäller dessa får du mycket snyggare blommor med äldre växter.

• Växta växter behöver mer vatten i början - det tar lite tid innan de utvecklar rötter som står i proportion till storleken.

Grusväg i trädgården

Grusväg. Foto: SINTEF Byggforsk

Vandringsleder och småstigar kan vara en personlig touch i trädgården. Det finns mycket material att välja mellan när du ska landa en trädgård. Välj ett lock som passar din omgivning.

Läs också:

Snöskoter som passar dig

En snöskoter ger dig möjlighet att gå vinter i ansiktet av ett leende runt munnen.

Värt att veta om grus

För grus finns ingen bosättning. När lagerskiktet är mättat med finare massor så att gruset inte försvinner mellan stora stenar och komprimeras, tillsätts ett lager av grus.

• Använd grus för att gå på eller för enkel körning.

• Det bästa är att välja grus eller puke från brutna berg.

• Massorna från krossade berg är bättre förpackade för ett ganska solidt skydd än naturligt grus från sandiga tak.

• Gruset ska vara bra graderat med kornstorlekar på ca 0-8 mm och skikt tjocklek på ca. 5-6 cm. Detta blir en relativt solid grusväg.

• Om du vill ha ett grovare uttryck utan fina partiklar kan kornstorlekar på 8-12 mm vara lämpliga.

• Det kan vara användbart att diskutera spridning och färg på gruset med grusleverantören.

Läs också:

att dela perenner

När utrymmet i perenna gränsen är något smal gjort, är det dags för lite "makeover". Därefter delas staudes den bästa lösningen.

• Om du vill ha ett rödfärgat grus, måste det till exempel tas från en annan grapefrukt än om du vill ha grått.

Källa: SINTEF Byggforskning, Skapa Tillgänglig

ADVERT

Mest populära