All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Trädgårdsmöbler

När de första solstrålarna kommer fram och våren meddelar sin ankomst, flyter norrmänna in i trädgården och på balkongerna.

Undersökningar visar att vi investerar mer tid och pengar på uteplatsen, och enligt Plantasjens trädgårdsmätare för 2013 finns det tre trender som gäller i år.

Det borde finnas starka färger, enkla och naturliga trädgårdar och stora utomhusområden, helst med fler möbelgrupper för dem som kan rymma den.

Komma igång

Liv Opsahl, chef för det norska trädgårdsföretaget, säger att det finns mycket att göra i trädgården i juni.

- Plant sommarblommor i burkar. Om du stannar till slutet av maj eller juni har du stor chans att ingenting kommer att dö av oväntade kylperioder.

Lågt stöd för dina staits är också en bra sak att göra. Pionjären behöver till exempel stödjas så att de inte bryter ut ur kraftigt regn. Använd naturmaterial som klippa grenar, det ger ett gott naturligt uttryck till din säng.

- juni är också en trevlig månad för att ta bort mossa, gödningsmedel och eventuellt luft och topp dagg din gräsmatta. Genom att ange några timmars arbete nu har du en bra grund för en trevlig gräsmatta över sommaren. Klipp ofta och lite till sällan och mycket, säger hon.

NATURHAGE: I år finns en naturlig trädgård som gäller, säger Liv Opsahl i det norska trädgårdsföretaget. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Sätt ut dina små växter, men låt dem bota först.

- Vi gör det här för att vänja oss på solen, vind och nattkylning. Lämna plantorna ute under dagen och ta in dem på natten och täck med en tunn duk för att förhindra solbränna löv och starka vindar.

Dessutom kan du klippa rosor, göra din egen kompost, suga i sängarna för att förhindra att ogräset blir för fast och täcker öppen mark med gräsklippare, bark eller liknande.

"Skärande kanter på sängarna är också ett enkelt sätt att städa upp trädgården, och kom ihåg att grönsaker fortfarande är möjliga", säger Opsahl.

Trädgårds- och utemöbler är viktiga

Enligt Garden Barometer överväger totalt sex av tio trädgårdar att bo på jakt och de anser att en attraktiv trädgård bidrar till att påverka köpet. Så, med andra ord, det lönar sig att hålla koll på utsidan av väggarna också.

Vi vill främst ha trädgårdar som är lätta och har ett vackert utseende. Det faktum att trädgården, uteplatsen eller balkongen är en plats att koppla av och njuta av solen är också viktiga faktorer.

Snygg, det är en naturliknande stil som tilltalar mest. Modern och romantisk kommer på andra respektive tredje plats.

ROMANTISK: Den romantiska landstilen varar också i år och pryder med blommor i färska färger. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Och medan kvinnorna kunde tänka på professionell hjälp att fixa uteplatsen, tycker män mest om sitchilders och grillar.

I genomsnitt tror nordmän att de kommer att spendera 20 procent mer tid och pengar på trädgården i år. Och det finns utemöbler, grill och belysning längst upp på önskelistan.

Interiörintresse har varit bra de senaste åren, och nu fortsätter trenden utanför. Vi bryr oss inte bara om bara en utemöbler, men nu vill vi ha fler sittgrupper och trädgårdsrum.

Men hur håller du verkligen trä, metall, plast och rottingmöbler, och måste du köpa nya möbler för att förändra eller hänga på trenderna?

Gamla som nya

Bjørg Owren i Informationsverket för färg och inredning, anser att det inte är nödvändigt att köpa nya möbler för att fräscha upp vardagsrummet.

- Återanvändning är viktigt, och det är en bra idé att använda vad du har. Många trädgårdsmöbler kastas runt som kan användas även efter årtionden, men det kräver underhåll och lite omsorg. Med lite färg kan gamla möbler vara lika nya, säger hon.

Hon tror att vi är lite färdiga att använda och kasta, och att fler och fler människor ser värdet på kvalitet som lever länge. Du kan ändra färgen så många gånger du vill.

- Förutom färska färger vill många människor nu ha en personlig prägel på möblerna. Då får du något som inte alla andra har och det tar inte hela världen med tid och förberedelse och det är socialt och trevligt.

UTSEENDE: Det är inte bara ny färg på möblerna som uppdaterar vardagsrummet, det kan också göra dessa dekorativa apelsinträd. Eftersom de är artificiella, är de också lätta att underhålla. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Owren tror att det finns mindre arbete och fokus på hobbyer än att människor tänker på att förnya gamla möbler.

- På ytan vill vi ha det enklaste, men samtidigt tycker vi att det är trevligt att ha gamla möbler som har historia och själ, tillgivenhet och som vi har förskönat. Allting är roligare att visa upp när du har gjort det själv, säger hon.

Hennes bästa tips är att köpa ordentliga penslar för färgjobb eftersom de absorberar mer färg, dessutom låter du inte håret från kosten fastna på möblerna längs vägen.

ADVERT

Mest populära

Relaterade artiklar
Stenhårda bänkskivor
Graciösa klockor