All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Tall - en sanerad golv

trädstruktur, färgade eller vit färgade furu och naturliga material som lin, ull och bomull är de senaste stjärnorna trenden himlen i år. Ökad miljömedvetenhet i samhället gör att alternativen fortfarande vägs på miljöviktskålen.

Detta har öppnat dörrarna för allt från kortlivade grönsaker och organisk kyckling till äkta norska inredningsmaterial, som tall!

Omtyckt

En undersökning Norwegian Institute of Wood Technology har genomfört visar att valet av byggmaterial har en direkt inverkan på hur den byggda miljön uppfattas. Och tallet är bra! Allmänt betraktas trä som material som ger en god och luftig atmosfär, och har en ombonad och varm effekt och träinredning ses som mysiga. Trä föredras i golvet, men kan även användas för tak, väggar och möbler.

Många möjligheter

Furugulv är inte längre vad de var. Möjligheterna är många, och nya tekniker gör materialet mer motståndskraftigt mot slitage, och nya ytbehandlingar är lätta att hålla rena och städa.

Borde borden vara smala eller breda? Vill du ha ytan silkeslen eller borstad, rustik design? Furu applicerade en mörk pigmenterad olja, en ljusgrå, vit eller ofärgad? Är lackerat naturligt arbete gjort? Den som vill ha en unik golv, väljer obearbetade och är helt gratis att måla, lasrar, bets, lack, luta på huvudet.

Återvunnen respekt

Var inte rädd för att den gamla tallen dominans resurface, se vi inte 80- och 90-talet med mörka och gulnat panel från golv till tak, där horder av svart kvistar nedskräpning intryck, med syra färgade möbler och sluttande golv som är svåra att hålla rena.

Men furua vinner nu lite respekt! Furugulv kommer som en motreaktion mot den milda, glänsande och plastiska när vi söker den sanna och sanna. Moten idag är renare. Olika material som används i inredningen för att understryka och stödja varandra, och systemen hålls mer dämpad och enhetlig eller svartvitt med inslag av små accenter i en stark och avvikande nyans.

ADVERT

Mest populära