All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Fårade vittrat över golvet

Trä är ett levande material, och därför är ingen parkettgolv densamma. Om du överväger att välja ett rustikt golv, var medveten om att variationerna inom en och samma produkt kan vara stora och att det blir svårt att bilda en bild av hur rummet ser ut genom att studera ett litet urval i handeln . Många kvistar och tre mönster ger ett livligt intryck, men kan också göra det rörigt och oroligt.

- Många av dessa produkter måste ses på ett nytt sätt. Tidigare visade butiken 60 centimeterprover av olika betyg, men det fungerar inte längre. Rustika golv är omöjliga att bedöma från ett så litet prov ", sa Robert Wengaard i SAGA Parket.

Stora variationer

I ett rustikt golv har inga kvistar och färgskillnader sorterats och skurits så mycket som i ett traditionellt 3-poligt golv. Här är kvistar mer synliga i ytan eller delvis glittrande, och detta ger ett mer verkligt och varierat utseende. Träet kan ha framträdande gravitation, naturliga färgvariationer, och om du väljer ett pigmenterat golv, kommer de naturliga färgvariationerna också att påverka färgen.

- Golvområdet kan också bearbetas på olika sätt. borstning, hamring och handskrapning ger ett intryck av naturligt slitage och åldrande även i ett flimrande nytt golv. Golvet kan ha en vågig yta och höga eller v-fasade kanter som betonar linjerna i golvet, säger Anders Roxenhet, produktchef för arena golv på Alfort & Cronholm.

Breda golvbrädor med handgjord nötning och pigmentering är exklusiva produkter som ger mycket till inredningen.

- På många sätt får du ett färdigt trasigt golv. Och det kräver mer av oss som leverantörer och butikerna att visa upp golvet. Vi finner också att kunderna har gjort omfattande utredningar och gärna gjort sina åsikter om vad de vill ha i förväg innan de kommer till affären, säger Wengaard.

Använd tekniken

Genom att titta på golvet med vänner och bekanta, att se bilder på golvet på Internet eller i det inre reportage, kan man som konsument bilda sig en uppfattning om hur rustik golv ser ut i en boendemiljö. Vissa tillverkare erbjuder online-lösningar där du kan se golvet i ett digitalt rum eller skicka en digital bild av ditt rum och om några dagar få en bild av det nya "monterade" golvet i ditt eget rum.

Stora prov på golvet digitaliseras och alla varianter visas på skärmarna som visas i affären eller på hemmaplanen.

Andra leverantörer visar ett brett utbud av variationer i utseendet på rustika golvprodukter, eller visar ett stort antal miljöbilder på de olika våningarna. Allt för att du som kund ska få rätt förväntningar på hur stora variationer i färg och utseende som den nya våningen har - och hur det kommer att påverka rummet.

En våning av denna typ ger stämningen i rummet och ger omedelbar karaktär.

Stort urval

- Golvet har mycket att säga för inredningen. Breda och långa bord med rustika handen är exklusiva produkter, vilket ger ett imponerande intryck.

De betonar möblerna och interiören förresten. Det är viktigt att välja ett golv som passar husets stil och arkitektur och inredningen i huset, säger interiörkonsulent Ellen Skifjeld.

Den klassiska 3-taliga ekparketten är fortfarande den mest eftertraktade golvet i Norge, men populariteten hos de mer exklusiva parkettgolv - 1- och 2-stav-mattor - stiger. Och utbudet av olika typer av trä, pigmenteringar och utseende växer i linje med vårt större intresse för den största och kanske mest övergivna ytan av huset.

- Det är en tydlig trend att nordmän väljer en plank eller 2-polig golv. Det rustika vintageutseendet som kom för några år sedan är fortfarande trendigt, säger Kerstin Lagerlöf, marknadschef på Tarkett.

- Vi ser att människor har ett mycket mer medvetet förhållande till vilket golv de vill ha. Människor är angelägna att ge husstil och karaktär genom att välja fler exklusiva våningar. Husets största möbler har på många sätt fått den uppmärksamhet det förtjänar. En betydande del av de golv vi säljer är rustika och över hälften är 1-polig, säger Robert Wengaard.

ADVERT

Mest populära