All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Funkisstil på bostadsmarknaden

Blanketter bryts upp och ger olika villkor - med gipsväggar, trä, sten, stål och stora och små glasytor i en och samma hus. Den funky stilen går ur functionalism, men ingenting blir helt som det var.

Funkis kom som ett förenklat formspråk med stora ytor och raka linjer. Taket var platt och väggarna utan prydnadsföremål eller inredning. Allting ska avrundas till det mycket enkla. Funktionen var viktigare än form. En paradox: Många tyckte att husen inte var särskilt praktiska att leva i. Kritikerna var många.

Modern - med rötter

Funkis är fortfarande känd som modern, men den har varit rotad och blir generell. Funkis är trendigt bland arkitekter, byggare och hemköpare. Huskatalogerna fokuserar också på de nya stilriktningarna.

Ursprungligen var funkis en hel riktning inom konst, arkitektur och industriell design. Det kom internationellt på 1920-talet och slog igenom Norge på 30-talet. Innan dess arkitekt Lars Backer undertecknade restauranger i Oslo Skansen (revs) och Ekebergrestauranten, som anges i 1927 och 1929. I den 30: e talet byggdes tusentals funkishus till bostäder i tegel eller betong.

En motreaktion?

När den nya riktningen uppstår är det troligt att tillräckligt med den gamla. Vid slutet av 1800-talet var de schweiziska villorna mest populära på bostadsmarknaden. Det var en rik utsmyckad byggnad i drakstil.

Gradvis blev det modernare. Termen Art Nouveau uppstod (betyder ny konst) och Art Nouveau staden Ålesund byggdes efter den stora branden i 1904.

Den moderna genombrottet kom med fabriksbyggnader byggdes i funkisstil runt 1910. Det stora genombrottet kom efter Stockholmsutställningen 1930 - stil fångat bostadsmarknaden.

Villa i stads kommuner

Av landets 1, 4 miljoner bostadshus är väl 1, 1 miljon hus. Både 2004 och 2005 var rekord i byggandet av antalet bostäder - över 30 000 i hela landet, den högsta byggnaden numren sedan 1982.

Mycket har förändrats sedan funk is kom, bor nu 55 procent av oss i staden, 32 procent i stadsområden och endast 13 procent på landsbygden. Alla prognoser säger att inflödet till städerna fortsätter.

Funkis var främst urban stil. Nu blir det förmodligen en mer allmän prevalens. Nyckelord är byggnadsmetoder och effektivitet. Det måste vara lämpliga material och konstruktioner, fabriksframställning, standardisering etc. Byggtiden är i vissa fall på väg till en annan ålder.

ADVERT

Mest populära