All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Funktionalistiska med kontrasterande

Lägenheten är ett arv från vår arkitektur i hemmet. Under hela lägenheten kan vi uppleva karaktäristiska funktioner i funktionell arkitektur: rummen är stora och luftiga. Lägenheterna är enkla och fria från inredning. Kontinuerliga glasfält lämnar dagslyset intakt.

"Att förvärva ett sådant hem ger en del band till vad man kan göra med det, säger renoveringsentusiasten.

Tillsammans med inredningsarkitekten Åse Imset kan han nu se tillbaka på ett samarbete och en kreativ process som har lagt många märken bakom honom.

kök för en ny tid

Många av de åtgärder som vidtagits här skulle förmodligen funktionalistiska arkitekt har nickade på - inte minst i köket. För mer funktionell blir det inte.

- Det ligger i köket och badrummet visar tydligt att tiden har gått och att vi har andra behov idag, säger Stewart.

Tidens kök var maidens domän. Han ville designa det nya köket, och han arbetade med inredningsarkitekten Johnny Pedersen. vakna upp med den gamla rumdelaren med krypningen för pigan i hjärtat. Torka med väggar mellan tidigare kök och disk. Inn med köksliv anno våra dagar, topp utrustade med lätta ytor och det senaste inom köksteknik.

- Köket renoverades även på 60-talet, säger ägaren, som fick jobbet att vända skivor över avskedande på alla väggar.

Golvet hade dåliga sår för skiljeväggar och var inte värt att bevara. Med vinylplattor i svartvita schackrader kännetecknades det nya köket av tradition och egen stil.

- Det valet, tror jag en funktionalist skulle applådera, lätta och leva som det är, säger Stewart. Nya generationer av vinyl har också förbättrat sitt rykte för miljöhänsyn.

Hjälp från professionella

Gamla, vackra ekgolv leder från ingången till två vardagsrum i rad. Pärlstavarna i fiskbenen är gamla, original, men lika bra som de skulle ha varit igår.

- Golvslipning är inte för amatörer. På den här våningen lät jag inte någon bli av med det. Jag tog en grundlig undersökning av referenser och jag tror att jag måste ha hittat den trevligaste i miles, säger Stewart.

Silkes och matt, ytan är som om den var obehandlad. Men det är det inte. Den har flera lager lack, men av en ny typ som knappt ser ut och lämnar bara en sidenmatt och lättanvänd yta.

- Många har motsatser att måla och tro att de förlorar materiell känsla. Men det finns inget behov av att ha mer, Stewarts erfarenhet.

Funkistoalett och barock

i den stora, luftiga vardagsrum med den stora mängden inkommande ljus, ville han skapa variation i atmosfären. Inredningsdesigner Åse Imset föreslog tapet: en mörk och mer intim.Den andra maximal ljus och luftig. Men hon har släppt den roliga stilen i tapetvalet, och i mönster spårar hon inspiration från naturen liksom från mobbning av barocken.

Dörrarna mellan vardagsrummen öppnas. De är också ursprungliga även om utseendet är nytt. Här ersätts ledglaset med glaspaneler i vitt. Även ursprungliga mässings gångjärn behålls. Och allt trä är måttligt glänsat med långa borstslag.

- Vi kan ha varit lite respektlöst, tänker den dedikerade reaperen och strök över sovrummets ögonöppnare med en apelsin och magenta tapeter.

Tillsammans med inredningsarkitekten har han inte vaknat för kontrast och djärva effekter.

- Balansen mellan tradition och förnyelse kan vara svårt. Nya invånare följer nya behov. Man måste våga ta rummen och göra dem egna, även om de är överens.

ADVERT

Mest populära