All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Funktionalism

Majorism av Functionalism, schweiziska Le Corbusier, trodde att människors stackars hem var den verkliga orsaken till krig och sjukdom. Genom arkitekturen ville han skapa en ny livsstil. "De elementära nöjen" - sol, luft och gröna träd - gick in i hemmen genom bostadshus och stora fönster. Nya byggnadsmetoder och material som stål och armerad betong gjorde det möjligt att bygga i höjd så att det fanns mer utrymme för naturen mellan husen.

På den tiden bodde folk trånga och mörka i städerna i städerna. Tuberkulos var en verklig rädsla och de enda botemedlen var frisk luft, lätt och god hygien.

Den nya blockbyggnaden bör läggas i öppen mark med gott avstånd mellan kvarteren så att lägenheterna fick ljus och sol från båda sidor. Stora fönster bör öppnas för natur och ljus, i linje med tidens renlighet och hälsa. Och där många radhus fortfarande hade att göra utanför lägenheten borde blocken ha moderna badrum, kylskåp och delade tvättmöjligheter.

"Höghuset ger oss himlen och landskapet tillbaka." Le Corbusier

Stilen tog en kraftig lösning med de senaste stiljusteringarna, inredningen och bristen på förhållande mellan form och funktion. En var trött på orörd dekoration och finhet. Nu borde det finnas rena linjer, enkelskötsel och funktionell. Husen ska formas utifrån boendeens praktiska behov inomhus. Utsidan av byggnaden kommer då att uttrycka sin funktion, och en funktionell form skulle i sig alltid vara vacker, en trodde.

Namnet Functionalism används mest i Skandinavien. Annars i Europa kallades det modernismen. Stilen började på 1920-talet, men slog igenom i norge med "Stockholm-utställningen" 1930 och kallades populärt Funkis. Det var dags för nya tekniska uppfinningar, industrialisering och massproduktion. Man skulle kombinera funktionen av saker med så enkelt en form som möjligt så att hög kvalitet kunde bearbetas och bli tillgänglig för alla. Människor behövde bättre bostäder och billigare dagligvaror. All överskridande dekoration ska avskalas för att passa produktionsanordningen.

Småhus i roligt stil

Husen ändrade sin stil totalt. Från tidigare inredda, högt belagda schweiziska och drakehus har vi nu enkla boxhus med nästan plana tak. Hur man slappnar av sluttande väggar på andra våningen. Panelen var smal och utan profiler. Fönstren var utan sprickor och placerades osymmetriskt på fasaden. Runda balkonger och cirkulära fönster sticker ut på de annars korrekta fasaderna. Stilen var förtjust i raka linjer och geometriska former som cirklar och torg.

Takhöjden sänktes och konstverket minskade. Även köket krympt. Det var inte längre husets heta centrum, men ett litet, smalt rum med allt inom räckhåll.En effektiv arbetsplats för hemmafru ensam, mer som ett laboratorium. Vardagsrummet var ljust med stora fönster i hörnet. Möblerna var fria med lätta stolar och bord som kunde flyttas efter behov.

I samband med de tidigare stilar, såg ut som en storm hade svept rummen, revs gardinerna och tömde överskott Kina ut ur fönstren. Allt är lättmålat och tvålstekt. Andan släpptes i den ljust liggande stolen i huset.

"Huset är en maskin för att leva i"

Le Corbusier

funktion Medan färger ut

Bortsett från en ganska ren röd, färgerna på småhus ofta vad vi skulle kalla sura, som solbränna och grå-grön. Två våningar hus delades ofta in i två färger horisontellt. Det kan finnas gula ärter på första våningen och engelska röda på andra våningen. Färgerna på fönster och dörrar användes därefter omvänt på de två våningarna. Det var också vanligt att ha första våningen i vitt tegel, med en stor veranda och panel på övervåningen i ljusa färger.

Färgerna inne

Natural White och svart var i stor utsträckning, med klarblå, äppelgrön och gul kontrasterande färger.

Obehandlad plywood var också populär i taket och på väggarna. Över lederna mellan plattorna bildades smala glatta kanter.

Väggarna kan vara naturvit i 0020-Y20R eller 2020-Y20R. Dörrar och fönster gröngrön i 3010-G70Y. Golven var ofta mörkbrun, som 7020-Y50R eller stark grön som 4030-G30Y.

ADVERT

Mest populära