All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Fullvals på väggen

- Att måla med rulle handlar om balans.

Malmester Ida Gamre (28) från Oslo har en kandidatexamen i Teknisk byggnadsskydd och restaurering. Idag är hon chef för en antikvarisk avdelning på Alliero i Oslo. Hon vet vad som händer när väggarna rullas.

Just Match

- Problemet är ofta att människor antingen har för liten eller för mycket färg i rullen. Valsverket handlar om att hitta rätt balans. Rullen ska vara mättad med färg hela tiden, den ska rullas jämnt hela vägen upp och ner. Mitt bästa verktygstips är att använda ett spänne - inte en platt bräda, säger Gamre.

Inga raster

Målmästare Ida Gamre bästa tips är att fylla färgen i en spänn. "Jag har alltid tillräckligt med färg tillgänglig och slutar inte fylla på," säger hon.

Gamer väljer att fylla färgen i en spänning. Det beror på att hon vill arbeta utan stopp.

- I en platt platta får du för lite färg om du ska måla en hel vardagsrumsvägg. Du måste ofta sluta och fylla på. Målet torkar snabbt och du har inte råd med ett sådant stopp. Poängen är att rulla blöt i vått utan att stansa tills väggen är klar, säger hon.

Var generös med färgen och tryck inte på den sista resten från rullan. Den bör vara mättad väl med färg och doppas ofta igen.

Tvätta och borsta

Färgmästaren rullar aldrig utan förlängningsaxlar.

Innan vi lägger rullen på väggen är det smart att tvätta väggen med en pensel. Då kan du enkelt blåsa med 120 papper. Vi tar bort damm med mikrofiberduk.

- Börja med en pensel och måla på hörn, tak och ner till golvet. Då får du en ram som kan rullas in, säger hon.

25 centimeter

Malermester favorit är Jordans vita rulle med grön rand.

- Det är inte den svåraste rullen, men inte heller den enklaste. Jag skulle dock vilja använda samma typ av rulle från början till slut på båda slag. Fråga färgbutiken om vilken typ av rulle de rekommenderar till din vägg. Kom ihåg, ju lägre struktur du väljer, desto lättare verkar det vara fel. Till en vardagsrumsvägg skulle jag också välja en 25 cm rulle. Tänk också på att valsen måste gängas på en vinkel, Gammer-tips.

En liten doppning

När väggen rullar är förlängningsaxeln nödvändig.

- Jag målar aldrig en vägg utan en gaffelaxel. Då får du en bra arbetsställning och det gör jobbet enklare. Drick försiktigt valsen i hinken. Inte så mycket att det drunknar. Du borde alltid kunna se strukturen i rullen. Rulla av färg på väggen inuti hinken. Att mätta rullen innan den kan användas på väggen. Upprepa processen ibland före starten, säger hon.

Även om rullarna kan tyckas enkla är det stor skillnad, och det är viktigt att använda en rulle som är anpassad till det underlag du ska måla. Malemestern rullar aldrig utan en gaffel

Tryck inte på rullning

Spelaren startar på ena sidan och arbetar mot den andra. Alltid i vertikala områden.

- Jag lägger vanligtvis rollen i axelhöjd och rullar ner till golvet. Försök att fördela färgen på en lång väg. Rulla sedan tre rör upp och ner innan du fyller valsen igen med färg. Gör detta i jämn takt. För att undvika glidor eller kanter är det viktigt att du inte skjuter rullen mot väggen. När du sträcker dig upp eller ner är det sällan ett problem, men när rullen är i brösthöjd, har många människor mycket press. Gör inte det, rådgör hon.

Bra ljud

- En rulle som gör klibbiga ljud har för lite färg i den. En rulle som ger ett mildt och jämnt ljud är ordentligt mättat. Ju mer du rullar desto lättare blir det. Det andra området är alltid bättre än det första. Motion gör mästare, säger Gamre i slutet.

Inga raster innan väggen rullas. Du måste lyssna på rullen. Om du hör klibbigt ljud finns det för lite färg. Lätt och mjukt ljud är rätt.

ADVERT

Mest populära