All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Fullt skräp tala

De digitala papperskorgar har ett datachip installerat som gör krukor tala när de behöver tömmas. Datashjulet skickar sedan informationen till papperskorgen, som kan hämta papperskorgen.

Dessutom kan tekniken upptäcka hur mycket som har kastats i papperskorgen.

Betala för mopp

18. 000 gamla papperskorgen i Vejle kommer att ersättas med den nya elektroniken under de kommande femtio åren.

I det långa loppet kan det också betyda att du betalar för hur mycket avfall du använder. För teknik är det också möjligt att registrera hur mycket hushåll kastar bort. Således kan det därför konstateras att en enda kvinna på 80 år måste betala så mycket som en familj med barn med sex medlemmar.

Kan få här

- Jag vet princip, men vi förmodligen inte kommer att få använda den i den privata sektorn hittills. Men inom ett år kommer vi att överväga om vi kommer att använda tekniken i kombination med glas och metallbehållare i staden och de stora pappersbehållare i kooperativ, säger Lise Ørbech, chef för avfallshantering myndigheten i Oslo.

Ørbech kan också berätta för dig hur en tysk stad har tagit tekniken i bruk.

- Här måste du använda en typ av bankkort för att tömma soporna. Det vägs sedan, och du betalar - genom hyran - för vad du har kastat. Men vi kommer nog inte se den modellen i Norge, säger sektionsledaren.

Source (i den danska delen av fallet), Politiken / Ritzau

ADVERT

Mest populära