All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Fyrfärg kontroll

Färgerna är på väg. Experterna har sagt oss ett tag nu, och nu målar företag sälja mer och mer av dem.

Men när de är dekorerade med färger kan du mötas på en viss utmaning.

Vit är svårt i sig, men med färger är det också lätt att bomba.

Smart Tricks

Artist Tone Alsos Aarø har definitivt slog färgkoden. Och för att inte drunkna i färger hemma har hon valt att ha en lugn, ljus bas. Det kryddor med färska kakor. Ett av knepen är också att känna till färgcirkeln.

- Det finns något om färg som lockar mig, säger Tone.

Hon sitter runt ett vitt köksbord med orange underlag. Ute hängande dimman starkt fristående på Bønes Stølen utanför Bergen och runt på golvet snurrar den lilla hunden Thea som en virvelvind. Här bor Tone i ett 250 kvadratmeter hus med mannen och tre pojkar.

LAR BILDER OCH MÖLJEN KONTROLLER: Tona ofta möbler baserat på bilderna eller möblerna. Här är hon i hennes arbetsrum. Foto: Foto: Jorunn Tharaldsen

Glad varma färger

Color kunskap kommer väl till pass i deras hem i Bergen. Tone, som också står bakom bloggen Tonemelonedesign, föredrar att ha en ljus bas. Därför har hon målat väggarna vita. Då är det lätt att lägga till färger där hon vill ha dem. Ett utkast här. Och ett utkast där. Fördelen med bara lederna är att de lätt kan bytas ut.

För närvarande är hon svag för färger som apelsin och rosa. Varför? Eftersom det är varma färger. Hon måste känna att det finns värme i rummet.

- När jag målar bilder arbetar jag med färgcirkeln. Och jag använder den varma sidan av färgcirkeln väldigt mycket. Jag försöker undvika att bli för vit och steril.

Utmaningen att använda färger är att få dem att harmonisera. Om det finns en färg som dominerar, blir det för mycket av det andra, tycker Tone.

Hon får även en bra känsla av färg som ger värme och harmoni. Svart, å andra sidan - det suger energin ur henne.

Besök en flickvän

Tone besökte bara en vän som gick till Bergen's Crafts School när hon träffade mannen som hon senare gift sig med. Således började berättelsen om hur Bodøflickan plötsligt hamnade i den västra byn. Och även om Bodøs hemstad var långt borta, hade Bergen några tydliga gemensamma drag med den region från vilken hon kom. Vanliga sträckor som gjorde det lätt att känna sig hemma:

- Nordlanders och Bergens människor liknar lynx. Det kommer att finnas någon förtöjningspark, Tone smiles.

Dessutom tyckte hon om storleken på staden.

- Bergen är en trevlig stad, om du bara ignorerar regnet. Men jag är inte bara bortskämd av vädret där jag kommer ifrån, så jag bryr mig inte så mycket om att krypa.

Order och System

Färgens svaghet är bara en sak som beskriver Tone.En annan sak är att hon alltid har föredragit orden och ett visst system hemma. Hon har varit hos henne ända sedan hon var liten. När Little Tone skulle sova, måste hon vara säker på att dockorna hade de bästa förutsättningarna för en god natts sömn. Först när de låg i linje och rad, med pantsättningen runt, la hon huvudet på kudden själv.

- Jag var helt enkelt irriterande snygg av mig, hon skrattar.

Fyrhus

LIGHT BASE: Tone har valt att ha en ljus bas, som hon kryddar med färgklöver. Thea Thea plockar upp den nya mattan för svärsonen Tone. Det är från fieldball. råg. företag. Soffan är från Fogia, och lampan är från Tine K. Foto: PHOTO: Jorunn Tharaldsen

PLEASANT HORN: Här är det frestande att koppla av med en bra bok. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

PRAKTISK: Köket och vardagsrummet bildar ett stort familjerum. Inredningen är från Kvik. Köksdisken är på en höjd av åtta meter. Lamporna är från Living. Foto: PHOTO: Jorunn Tharaldsen

Kärlek i färger, ordning och system kan vara en utmaning att leva i praktiken. I vardagen delar Tone hem med man och tre killar i en ganska aktiv ålder. Men Tone har hittat en lösning på just den utmaningen. Pojkarna har ett eget tv-rum, där det verkligen är tillåtet att hyra. Och där den feminina handen och färgschemat har fått mycket färg som killarna tycker om. Att ha interiören intresserar allt för dig själv känns ganska bra. För pojkarna och mannen är inte så intresserad. Pojkarna har vuxit upp med renovering och har blivit vana vid det. Ibland verkar de hackas för tjejer, men oftast de kommer igenom.

- Hade min man varit intresserad av inredning också, jag är rädd att det skulle vara fullt krig, säger Tone.

- Jag brukar säga till honom, "Du hade inte sett det om jag naglade tolv daurotter på väggen." Då svarade han: "Nej, det gjorde jag inte."

Från en sjuksköterska till konstnären

Tone arbetat som sjuksköterska i många år. Under den tiden fanns det lite tid för kreativiteten. Efter de tre barnen kom till världen, var hon hemma under en tid. Det var då hon började måla. Igen. Med sin ryggsäck hade hon grafisk designerutbildning, och på 90-talet målade hon mycket. Nu kände det sig trevligt äntligen att få tid för den biten igen. Så småningom kom orderna fram. Då rullade snöbollet. Förra året startade hon och Christine Kjellby butikskonceptet Ramp 42 i Bergen. Här säljer Christine redesignade möbler. Tone säljer sin egen konst, med tillhörande textilier.

ROM MED FUTT: Den här bilden säger mest: Här är en dam som verkligen förstår färg. Löftet är från Røros Tweed, den gula kudden är från Hö, och den främre kudden är hemlagad. Foto: PHOTO: Jorunn Tharaldsen

FINE CONTRASTER: Lägg märke till panelen på väggen. Det fungerar som en fin kontrast till högglansdisken och de andra snäva materialen i rummet. Stolen från Ikea är målade gul. Lampan är från Kartell.Foto: PHOTO: Jorunn Tharaldsen

- Det är otroligt artigt att hålla fast vid det här tillsammans. Arbeta med färger, möbler och målningar gör oss ibland helt euforiska. Jag är privilegierad att få göra detta. Det var ganska oavsiktligt att jag träffade Christine. Och jag frågade henne rätt om hon ville börja något med mig. Ingen av oss är mycket utåtgående. Men vi tog chansen. Det är naturligtvis läskigt. Men många har frågat vad vi verkligen måste förlora. Och bara det är helt sant. Ska det inte gå, har vi hoppat in i det. Vi har försökt.

Personal hem med målningar

hemma med Tone är en blandning av designklassiker, sin egen konst och sin egen designade möbler i kombination med möbler från de stora möbelkedjor - alla kombineras på ett spännande sätt. Hennes målningar hjälper hemmet att känna sig extra personlig. Snygg, Tone kräver en vandring.

- Jag kan gilla en sak från en stil och en sak från en annan. Jag försöker sätta ihop så det blir mitt eget. Dessutom är jag oroad över att sakerna ska vara funktionella.

Familjen har renoverats på tre våningar. Idag har det blivit ett hem de växer upp i. Men nu har familjen köpt ut. Det ligger precis vid havet. Vilken typ av bostad som ska byggas är i planeringsstadiet. Det måste vara något annat än funkis, som så många väljer nu. Annars har Tone ingen klar uppfattning om hur framtidens hus kommer att se ut.

Men det blev Bergen, det ångrar inte Tone. Även om det regnar från alla sidor ibland. Den största förlusten handel, dock om något annat än väder:

- Det är lite hårda att inte kunna uppleva med barn chattar Nordland dialekt, säger Tone.

Läs också:

Malte lägenhet i ljusa färger

Trend färg påverkar dig mer än du tror

bra Välkommen: Hang it all-suspension i tiden skapar liv och ordning. Denna utgåva är bara en begränsad upplaga. Bänken är hemlagad. Tone var på väg att hitta skydd för skor som passade sig. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

FÄRG: Ett av barnrummen är färgstarkt inrett. Foto: Foto: Jorunn Tharaldsen

lekfullt: Barn rum är inredda på ett lekfullt, men tight stil. Löftet är från Pia Wallen. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Färgerna som gör sovrummet mysigt

ADVERT

Mest populära