All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Fuchsia - vackra blommor tårar

En torr fukt slutar växa och blomningen minskas kraftigt, så du kanske vill se lite extra för dessa vackra tårar.

Om du är bra på din växt kan du få en vacker trädgård med vacker fuksiar i sängen, krukorna och gott om.

- Se till att fuksia får tillgång till lågt gödningsmedel varje vecka. Då får du en växt som har ett vackert prydnadsvärde under hela säsongen, säger Tonje Bergh på Blom- och Växtverket.

Fuchsia har härliga tårar

Fuskiaen växer snabbt och behöver enligt Wikipedia gärna ändra potten tre eller fyra gånger under en säsong. Fyll krukorna med lös jord, och lägg till helst kycklingfjäderfä så snart tillväxten pågår. Observera också att växten kommer sluta växa om den är varmare än 24 grader.

"Fuksia trivs bäst i migrerande skugga, det vill säga en liten sol och en liten skugga jämnt fördelad mellan dag och eftermiddag," skriver Wikipedia.

Kom också ihåg det freaket av blekade blommor så att växten blommar hela sommaren.

Fuksia är en planteringsanläggning

Fuksia odlas av sticklingar, och i Norge produceras mer än 500 000 fuksia årligen.

Totalt är över 8000 hybrider av fuksia kända, men det finns bara några få arter som kan övervinna här i landet.

- Därför säljs fuksia vanligtvis som plantor, säger Tonje Bergh och tillade att fuksia också användes som en vanlig växt.

Fuchsia kommer från Sydamerika

Original kommer fuksiaen från Sydamerika, men enligt Bergh, det finns också ett fåtal arter i Centralamerika och Nya Zeeland. Namnet anläggningen tas emot från jesuittermunken och missionären Charles Plumier som upptäckte den första fuksiaen i 1672. Plumier var en stor beundrare av tyska läkare Dr. Leonard Fuchs och namngav därför anläggningen efter honom.

Perennial Fuchsia

under frys betyder slutet för en fuchsia, men om du håller fuksiaen din frost kan hålla det genom flera säsonger.

- För optimala förhållanden under viloläget är bäst för att efterlikna de betingelser under vilka växten har sin rätta lokus - dvs en temperatur av mellan fem och tio grader. Välj ett litet använt rum i huset där temperaturen kan sänkas. En kall vinterträdgård, en isolerad veranda eller ett inbyggt utomhusområde med lite värme kan också vara bra ställen för vinterns fall, säger Bergh. Också ett frostfritt garage eller ett tak med lätt åtkomst kan vara lämplig.

Torka inte ut

- Under resten blir tillväxten helt och plantan behöver därför inte näringstillskott. Den här viloperioden är viktig för att stimulera blomningen, så om fukten övervinner vid normal rumstemperatur, samlar det inte tillräckligt med energi för att utveckla blomknoppar, lägger Bergh till.

Men kom ihåg att du inte kan glömma dina bränslen helt under vintermånaderna. Det måste vara ljust där växten övervinner och det behöver också lite vatten. Marken måste vara torr, men inte torr.

Tips: Placera inte fuksia i alltför små ampere och lådor. Sedan torkar de lätt ut.

Läs också:

15 steg till en trädgårds trädgård

De bästa trädgårdstipsen

Tänk miljö i trädgården

ADVERT

Mest populära