All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Gemensamma sprickor i trägolv

Ja, det är möjligt att gemensamma sprickor, och det finns flera sätt att göra detta. Tyvärr ger ingen av metoderna ett helt perfekt resultat, så du bör överväga om du ska göra något eller lämna det som det är. Många verkar sprickor är en del av charmen med ett gammalt golv. Men eftersom sprickorna är av sådan storlek är det förståeligt att du vill kamouflera dem. Även om resultatet aldrig blir helt osynligt, kan du få mycket mindre markerade sprickor. Här är några procedurer:

Använda slipas trä

Vissa slipar golv och blandar kakel de får med lim, sedan lägga denna massa ner i sprickorna. Detta ger ett resultat som liknar träet i färg, men det är tyvärr lite hållbart. Massan blir hård och oelastisk och kan snabbt sprängas när träet rör sig. Detta är därför en liten rekommenderad metod.

Parket Kit och Tec7

Det finns andra produkter som är mer elastiska och därför bättre lämpade för trägolv. Det kan till exempel vara olika parkettpaket och Tec7, som båda kommer att röra sig i linje med träet och därmed inte skapa samma sprickbildning. Dessa produkter finns i olika färger, men det kan vara svårt att hitta en nyans som helt liknar ditt golv.

Du kan också få problem med att få färgen på den behandling som du kommer att applicera på golvet efteråt för att dra tillbaka till dessa produkter. Till exempel kommer en olja inte att dra in och du kommer att kunna få en färgskillnad. Ett alternativ är att använda en bris, som förmodligen behöver bättre in i massan, men inte heller här garanteras du ett bra resultat.

Eftersom du kommer att tända golvet kan det vara värt att välja mycket i en ljusare nyans än träets naturliga färg. Tec7 i beige kan passa färgen. Annars kan du ha tur att hitta ett parkettpaket i rätt furufarge. Här måste du bara försöka komma dit.

De två produkterna beter sig olika när de appliceras. Parkettkit kommer att krympa mer än Tec7. Du kan därför vara lite mer generös med denna behandling när den appliceras och det spelar ingen roll om det får några mm över golvytan - det kommer troligtvis att kollapsa. Du kan också behöva gå över med parkettpaket flera gånger.

Tec7 fungerar mer som en typ av silikon, och kommer inte att krypa på samma sätt som kattungar. Du kan därför släta den här produkten under applicering.

Klipp nytt träarbete

Ett tredje alternativ är att skära i trä så stort som sprickan och tryck ner dem. Detta kommer uppenbarligen att verka, men inte lika bra som sprickorna. Och det kommer att ge en jämn yta i nästan samma färg. Det ska vara möjligt att få samma nyans av 80-årig tall som ny, men på lång sikt blir färgen mer likadan.

Denna metod görs genom att mäta bredden på sprickan, inköpslistor eller annat virke av tall som har ungefär denna bredd, applicera trälim, och trycka ned den. Virket ska stå lite ovanför golvytan, så att du har lite att gå på vid slipning ytan slät efteråt. När det är torrt kan du behandla golvet med den behandling du vill ha.

Proceduren kan fungera ner till några millimeter, men det är lättare ju längre sprickan är. Därför frågar du om du måste lämna de minsta sprickorna kvar.

ADVERT

Mest populära