All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Fearing Charger's Fire

En av tre säger att de har mer än tio laddare hemma eller har tappat sin lista över nummer. Det visar en ny undersökning YouGov har gjort för försäkringsbolaget If.

- Förlora kontrollen över hur många och vilka laddare som hänger i huset kan vara riskabla. Dåliga eller skadade laddare kan skada utrustning och i värsta fall skapa brand, säger en brandingenjör och ledare för skadeförebyggande avdelning i If, Anders Rørvik Ellingbø, i ett pressmeddelande.

Halvdelen av bostadsbränderna i Norge har en elektrisk orsak eller på grund av felaktig användning av elektrisk utrustning, rapporterar brandstatistiken från Direktoratet för civilskydd och beredskapsplanering, DSB.

- Vi upptäcker ständigt fler bränder som börjar på grund av laddning av elektroniska duplikat. Både dronor, fjärrstyrda bilar, ficklampor, radioapparater och liknande har varit orsaken till bränder i Norge, säger Ellingbø.

Varnar mot piratstegar

När du roterar en laddare, eller behöver extra, väljer många att köpa billiga kopior. De liknar originalet och kan köpas online eller över disk till en bråkdel av priset på en originalladdare.

- Piratladdare har ofta mer ljud i strömförsörjningen. Detta gör att batteriet kan förkorta sitt liv och i värsta fall kan explodera och börja brinna, säger Ellingbø.

Läs också:

10 skäl att inte kasta små påsar med kiselgel

Kasta inte de roliga små påsar som du hittar i sådana skokartonger. Silikagel kan användas för en mängd olika saker!

I ett försök köpte fyra slumpmässigt utvalda piratkopierade iPhone laddare över disk i Oslo. De skulle ladda sina egna telefoner, och sedan temperaturbedömda och jämförda med en originalladdare. Mätningarna, som genomfördes av If i samarbete med termografexperten Omega Holtan, avslöjade stora skillnader.

Ett experiment med en termografisk kamera visar att piratstegar (de fyra till höger) kan bli mycket heta. Laddaren till vänster är en original iPhone laddare. Ju vitare färgen desto högre temperatur. Foto: Omega Holtan

- Temperaturen hos en av imitationerna kom till nästan 100 grader, dvs dubbelt så hög som den ursprungliga laddaren. Om den här laddaren är under en tröja eller kudde kan den börja brinna. Det visar att man tar chansen om man köper en piratladdare, säger Temperaturmätning och termografi specialist Rune M. Anderson i Omega Holtan.

Både temperatur och pris är en bra indikator på skillnaden i kvalitet mellan laddare.

- En piratladdare för en fjärdedel av priset har förmodligen inte samma kvalitet som originalet. Du får vanligtvis vad du betalar för, säger Anderson.

Läs också:

Hur du lagar mat kan gå utöver din hälsa.

Om du använder denna metod för att koka ris, undviker du att få din cancerframkallande arsenik.

Känn vikten

Även vikten kan avslöja en dålig laddare eller omvandlare.

- Väg piratstigen mycket mindre än originalet, det har färre och enklare komponenter, och är förmodligen av dålig kvalitet, säger Anders Rørvik Ellingbø.

Försäkringsbolaget Om skiljer mellan piratkopierade och inoriginala laddare.

Även om det är säkert att använda laddaren eller omformaren som följde med produkten när den köptes, finns det även goda, icke-ursprungliga laddare.

- Oförutsägbara laddare på den norska marknaden är säkra att använda om de köps i kända kedjebutiker eller tillverkas av kända tillverkare, betonar Ellingbøs brandingenjör.

Läs också:

QUIZ: Vad vet du om hundar?

Testa dig själv! Hur mycket vet du om våra fyrbenta vänner? Vågar ta provet?

Kontrollera kabeln

Kabeln mellan laddaren och kanalen kan också ha skrämmande skada.

- En signal som kabeln börjar bära är när plasten krymper i slutet av sladden. Då kan det vara dålig kontakt, som i sin tur kan leda till brand. Om du vet att kabeln är varm under laddning, byt ut den, säger Ellingbø.

Källa: Newswire

ADVERT

Mest populära