All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Av den totala ruin att öva stuga

Renovering och renovering har blivit en populär sport bland nordmän. Både kvinnor och män borstar upp sina hem för att skapa sitt drömhem.

När Else "pinnar" Rønnevig snubblade nästan över förfallna hagen hade fallit för naturkrafter. Det var bara den envisa rörväggen som lämnades för att detta inte kunde kallas en plankehaug.

Vänner och kändisar tyckte att det var galenskap.

Det var inte till salu, om det var möjligt att spara det var också osäkert. Här hade förfallodagen kommit långt. Hon spåras till ägaren, och tillsammans kom de överens om att hon skulle använda de stulna i 10 år utan kostnad.

- Sedan tog jag bilder av ära och skickade det till vänner och bekanta. Jag fick mycket svar, men inte riktigt vad jag förväntade mig. Om du inte har en match frågade någon, andra visade att det var galet att börja något så, säger hon.

START: Avföringen måste demonteras, plank för plank och sten för sten. Här blir de av med det som var kvar av shifteren. Foto: FOTO: Privat

ISOLATION: Lödningen på taket, inklusive mark och torv, togs också hand om. Här samlas det på presenningar nedan. Till sist låg det på taket över näsan. Foto: FOTO: Privat

RIBBET: Slutligen, bara skelettet kvar. Foto: Privat

FRÅN BUNNEN AV: När den stulna demonterades, var väggen och röret ommålad. Foto: PHOTO: Privat

STEIN TO SUPPORT: Den återställda läpplåset placerades sedan på plats på ringväggen. Varken lera eller cement används för att hålla stenarna ihop. Denna teknik lärde dem som gick på en kurs. Foto: Foto: Privat

FRA PÅ GRUND AV Idyll: Else Rønnevig Oscoutade av en småskummelt plats hon kunde använda som en ram för Nymph historier hon skulle berätta för barnbarnen, snarare än dök denna förfallna betesmark upp. Bjørkheimstølen är idag väl rapporterad, med nära tak, nya ringväggar och väggar som är anslutna. Endast återvunna och naturmaterial, sten, trä, mos och lera har använts. Foto: Foto: Jan Larsen-S

Spin-offs

Else hade just läst en notering hänger på stolpar i området som direktoratet gav stöd till bevarandet av gamla fjällgårdar i Valdres. Men att få det här bullret på rätt kyla skulle troligtvis kräva mer än några stödkrönor. Här behövdes fysisk fysisk insats, solid kunskap om gamla byggtekniker och villighet att leva i ett med projektet.

Hon köpte en kåta att ha en plats att bo medan restaureringsprojekt ovikta, eftertraktade proffs och kontaktade Valdres Folk Museum bjuda in till samarbete på rätt kurs. I Slidre kommun fick hon hjälp med att skriva ansökan till Kulturminnefondet. Valdres natur- och kulturpark och Opplands läns kommun var också positiva. Således var åtgärderna Bjørkheimstølen verklighet.

Och folk kom, cirka 70 entusiastiska workshopdeltagare tillbringade en del av sommarlovet på Björkheim Stølen. Flera företag sponsrade olika material för projektet. Slidre Konstruktion & Design var huvudentreprenör för renovering. Dessutom rapporterade 30 volontärer på omhändertagande. Människor kom långhåriga och bodde i lavvo.

inga genvägar

ljus: I huvudrummet fanns en stor öppen spis. Det blev avfyrade igen och en vedspis är ansluten. Det ger jämn värme över tid och fungerar självklart också som en spis. Stølen har inte el eller vatten. Else använder ljus som en ljuskälla och en sol lampa köpt på Ikea. I grund och botten är köket, vilket är 5, 4 kvadratmeter, inklusive en våningssäng. De vackra golv är gjorda av återvunnet material. Foto: Foto: Jan Larsen-S

NEW FORM ny användning: Under taket hänger en hylla som ursprungligen användes som tak styrelser. Else fick rekonstrueras de fyra fästen och monteras hylla på plats. Foto: FOTO: Jan Larsen-S

FÄRG GAME: Den främsta rummet sett från köket sidan. I grund och botten är garderoben, idag används som ett gästrum / vardagsrum. Lägg märke till taket, som består av gamla paneler, köpte lokalt. Vackert åter Else valde att inte måla, sedan färg spel i de olika panelbrädor monteras långt in hård miljö. Foto: Foto: Jan Larsen-S

Hjerterom: The rum är inte större än soffan fälls ut, men tillräckligt rymlig för två övernattande gäster. Bak vikduken kan du hänga kläder. Foto: Foto: Jan Larsen-S

Sakta men säkert hagen märkt och plockas ner och allt var noggrant inloggad. Log Kassa transporterades ner till Slidre och återställas innan de transporteras upp till berget våld och placeras på den nya gardin väggen. Så började det mödosamma arbetet med att inrätta hagen som det var i sin storhetstid.

- Det var ett äventyr. Folk fick själva och var oftast ett par extra dagar att avsluta vad de hade börjat. Vi hade sju olika kurser inom byggteknik. Vi lärde oss också att skapa flera olika typer av staket.

Det tog en nedgång och två somrar för att få allt på plats. För mycket måste återskapas också. Material som var ruttna eller borta ersattes av återanvändning från andra ställen. En innerdörr var intakt, men täckt med skalning rosa, vit, blå och grön färg. Det skickades till en veterinär för full röntgen. Detta för att se det ursprungliga mönstret under alla färgskikt. De hittade en härlig koboltblå med mönster och därmed de kunde slipa upp dörren som det tidigare varit.

En bra miljoner

Budgeten för restaurering var drygt en miljon. Else har gjort restaurering i över 30 år och har fått många värdefulla erfarenheter, bland annat ta reda på var och hur man ansöker om medel. Det finns många olika system för sådana projekt, men de ger inte mer än cirka 45 procent av hela kostnaden. I det här fallet, hon var tvungen att åta sig att vara ekonomiskt ansvarig om det gick utöver budget.- Det var ett överskridande på cirka 180 000. Att leva med, ler hon.

gamla støl Foto: Privat och Jan Larsen

KLEVEN: Sovrummet / vardagsrummet är bara 9 kvadratmeter. Bäddsoffan drar ut till dubbelsäng när vänner besöker. Väggarna i detta rum har en specialplanad furupanel och är målad i antik, linfrön färg. Foto: PHOTO: Jan Larsen-S

Idag är det igen från röret på Bjørkheimstølen. Insidan är det varmt och varmt. Else köpte det inre taket av en av kamraterna. Det kom med många olika färgval, och hon skulle vara så. Idag skapar den stolen, som har bevarat filosofin om återanvändning.

- Du kastade inte någonting i gamla dagar. Både hus och föremål återanvändades tills det inte fanns mer kvar, och kanske fick det en ny användningsform. hl

Se också:

Här är de coolaste interiörbilder

Hitta soffan skriver du

BED och lageryta: Under det låga taket i köket fanns inte riktigt utrymme för en våningssäng, men eftersom ägaren hade fått i gåva en gammal våningssäng av en snickare från Arendal, den var fortfarande monterad. Nu fungerar den övre våningssängen som förvaringsutrymme. Sängsäcken köps på den använda marknaden. Foto: Foto: Jan Larsen-S

visdomsord: att ge gästerna lite privatliv, skapade det en vikdörr som fungerar som bokhyllan när den är påslagen. Vid dörren finns några ord från Håvamål målade. Foto: Foto: Jan Larsen-S

Hur färger för att gå upp

Datum är inte som på bio

ADVERT

Mest populära