All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Från sandlådan till potatis land

Om du inte har planer på att vara självförsörjande med potatis, men ändå vill prova lite, är en gammal sandlåda utmärkt som odlingsplats. Potatis trivs bäst i sandblåst mark och en normal sandkasse rymmer cirka 12 potatisväxter.

Det kan också vara kul för barnen att gå från att vara sand kaka bagare vara potatis odlare, så låt dem gärna vara delaktiga i att ta hand om växterna och så småningom skörda potatis.

Den sandlåda vi använde var ganska slitna och ful i trädet, så att försköna en lite på valde att sätta en rad av färgade klinker runt kanten. Det är viktigt att du använder klinker som tål frost och brickor bör inte vara bredare än kanten av sandlådan, att undvika att de skadas. Vi har använt kakel som är 10x10 centimeter.

För att bygga om sandlådan

 1. Börja tvätta trädet noga. Vrid ner eller dra ut lösa naglar och släpp ner eventuella ojämnheter. Låt sedan trädet torka.
 2. Lägg ut plattorna som du vill ha dem. Några av plattorna kan behöva klippas, men det bästa är att sätta ut dem utan att det behövs. De kan lägga sig lite ovanpå varandra i hörnen?
 3. För att få fanerplattorna att fästa på trädet, använd ett organiskt kakelklister för utomhusbruk. Om du använder cementbaserat lim, kommer kakelarna att lossna när trädet rör sig.
 4. Använd en tandspackel för att sprida fästmassa utanför kanterna av sandlådan, men ta en sida i taget, så att limmet torkar. Det är viktigt att limet inte är platt.
 5. Fördela plattorna och tryck dem på plats med en gnidningsrörelse så att de passar ordentligt.
 6. Nästa dag kan du fuge - men bara om det är tröttsamt! Använd tätningsmedel för utomhusbruk och blanda som på förpackningen. Använd en mjuk gummiskrapa och gott om tätningsmedel för att fylla upp mellan plattorna. Torka bort tätningsmedel som slutar på plattorna själva.
 7. Låt tätningsmedel torka till nästa dag. Ta bort det som finns kvar på plattorna med en fuktig trasa, torka flera gånger och skölj tyget mellan varje gång. Slutligen polera plattorna med en ny torr trasa.

Läs också:

Gör en hängande trädgård

Med en nybyggd stuga, längtan efter en ny trädgård. Men den steniga manteln som omringade stugan var en utmaning. Lösningen blöder och om några månader var det ...

Några tips att lyckas med potatiserna

 • Det är lämpligt att sätta potatis i början av maj plus minus ett par veckor beroende på var du bor. Vänta tills du är helt säker på att det inte finns några minusgrader på natten och att jorden håller en temperatur på minst 10 grader. Potatis är fördelaktigt förkultiverad inomhus, och om de har stått i vindrutan i några veckor växer de vanligtvis snabbare när de kommer in i jorden.
 • Börja blanda en FIBC jord i sanden och gräva genom sandlådan så att blandningen är luftig och trevligt.
 • Placera knölarna med cirka 30 centimeter från varandra, och ungefär en halv meter mellan raderna om du sätter i rader. Låt knölarna spira upp och täcka med 5-10 centimeter sandblandad jord.
 • När riset har stigit om en decimeter är det dags att vandra. Skjut marken runt växten så högt som möjligt. Jorden skyddar mot solljus, vilket kan göra att de övre potatiserna blir gröna och oätliga.
 • Ge växterna vatten när / vid behov, och använd ketchup eller mineralgödsel för extra näring.
 • Välj potatis när de börjar blomstra. Det bästa är att använda ett handtag så att du inte skadar knölarna.
 • Man ska inte odla potatis på samma plats mer än tre år i rad, för att undvika sjukdom attack.

ADVERT

Mest populära