All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Från förbises till overdådig trädgård

Ta tid för att lära känna trädgården när du tar över en trädgård. Det är sant om det uppföds eller hålls i gott skick.

Ta reda på vilka delar av trädgården som ligger i skuggan och vilka som solar mestadels. Se också hur ljusförhållandena förändras under året och där snön smälter först och sista.

Tänk också på mikroklimatet i trädgården. Kanske hittar du luncheon i trädgården där du kan odla växter med mindre besättning än klimatzon kartan skulle föreslå.

1. Ta dig tid

- Om du just flyttat till en ny trädgård ska du använda det första året för att se vad som händer och hur växterna beter sig, rekommenderar Guy Barter, som har skrivit The Great Garden Book (Cappelen Damm ).

Är det en riktig gammal trädgård du har tagit över, kan den gömma små skatter i form av gammaldags kultiveringar. Kanske finns det också en hel del övning dold under felet.

Läs också:

Effektiv bevattning

Vatten behöver skapa en grön och frodig trädgård. Det finns många sätt att lägga till det.

- Några försummade trädgårdar är övervuxna skatter som bara väntar på att hittas. En noggrann upptäcktsprocess innan du startar det hårda jobbet visar dig hur du bygger om det, skriver Barter.

2. Ta hand om växter som finns där

När du har bott med trädgården genom en säsong, är du bättre rustad att göra några val. När det gäller växter, bör du köra en sträng linje. Var försiktig med de som du verkligen menar tillhör den nya trädgården.

- Bli av med växter som du inte tycker om eller inte tycker om, och gör en lista över växter du vill införliva i den nya planen för trädgården, rekommenderar Barter.

Lökväxter som du vill behålla bör höjas när bladen börjar gulna. Hardy perenner kan hämta antingen vår eller höst, medan gräset ska vara på våren innan du flyttar.

Läs också:

"1, 5 ton morter plus vatten kommer att transporteras till andra våningen"

Vegard har lämnat jobb i några veckor för att bidra till husbyggandet. Således har hantverkarna fått en ivrig och effektiv hjälpare. Idag: Stoppa ...

Det kan vara en utmaning att återställa en gammal trädgård.

3. Ta upp kampen mot gräset

I den vilda trädgården är det inte oväntat mycket ogräs. Om trädgården inte är för stor är det möjligt att kläcka för hand. Om du inte tror det finns det andra möjligheter.

- Om problemet är överväldigande kan kemiska herbicider vara lösningen. Om du vill undvika att använda gift kan du korsa området med en grästrimmer först och sedan täcka med en presenning eller en gammal filt så att ljuset inte kommer undan, skriver Barter.

4. När alternativet är fullständig rehabilitering

Om den ursprungliga trädgården inte är redo att spara, måste du gå mer drastiskt för arbete.Om gradvis rehabilitering utesluts kan den bästa lösningen vara att tänka på trädgården som ny.

Det innebär att ta trädgården tillbaka till marken och bygga om den. Använd det du har lärt dig om trädgården under året som är borta när du planerar din nya trädgård.

Läs också:

Hønsegjødsel gör trädgården bra

Hønsegjødsel är en hälsokost för trädgården. Växterna får det mesta av vad de behöver från näringsämnen och mängden mögel i jorden ökar.

Ta en sak åt gången, så kommer du så småningom att kunna göra kaos till mat.

- När planen är klar bestämmer du vilka saker du vill ha på plats först och vad du ska vänta. En vacker dam med fontänen kan vara något du längtar efter, men det kan vara bekvämare att först skapa en uteplats, en dölj för trädgårdsredskap och ett torkställ, säger författaren Guy Barter.

  • Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära