All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Från mat till kontorslag

Stålstängerna är fortfarande mest populära. Trästavarna är fortfarande på sidan av trendbilden.

- De rektangulära stängerna säljer mer och tar marknadsandelar från de traditionella rundstavarna. De rektangulära stavarna är enkla och eleganta och passar in i resten av interiören, förklarar Ingvild Ryeng från Kirsch.

Utsmyckning

Även om stavarna i sig är enkla i form, finns det många möjligheter för dem som vill ha lite mer dekoration runt fönstret. Faktum är att tillverkarna själva nästan har bytt från att prata om gardinsticks för att hänvisa till produkterna som dekorativa barer. Nytt år är så kallade magnetiska dekorer. Dessa är olika typer av inredning som är fastsatta med hjälp av ett magnetsystem på stativet som gardinstänger vilar på. Inredningen finns i olika material som stål, ek och glas och i olika geometriska former. Avslutningsskor är fortfarande en populär och praktisk dekoration på gardinerna.

- Här hittar vi också olika geometriska former. Faserna i finalkören varierar något från år till år, och i år är ovala former ofta olika i olika material. Speciellt populära är Endcore av olika typer av tunn metalltråd, säger Ryeng.

Från kontor till hem

Även om motebildet inbjuder dekorationer till gardinerna, kommer gardinerna fortfarande att hänga ner. I själva verket har det varit så långt i den här riktningen att allt fler köper så kallade paneldisiner för hemmabruk. Detta är en slags vertikal tygblister där varje enskild tygremsa kan vara upp till 60 cm bred.

- Tidigare var det en typ av gardin som mestadels endast användes i kontorsbyggnader. Nu är de en del av den enkla och snäva modebilden, säger Ryeng.

Marthe Strand hos Silent Gliff, har också noterat ett starkt intresse för panelsystem, liksom olika typer av rullgardiner.

- Många väljer persienner snarare än vanliga gardiner. Således får de mycket ljus under dagtid och undviker syn på mörka kvällar. Rullgardiner passar också in i den rena och enkla modebilden som dominerat de senaste åren, säger hon.

Linjalerna har också undergått en stark utveckling de senaste åren. Nu är de tillgängliga i alla typer av tyger och storlekar, allt från helt genomskinliga till sorter som varken lyser eller värmer genom tyget.

ADVERT

Mest populära