All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Från stugan till alla bostad

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hämta hyddor

- I Bergen, det finns mycket få stugor och många stugområden har redan rezoned. Men det har fortfarande en stuga i kommunen, och önskar rezoning, kan man inte vara säker på att få det, säger delen av Bergen, Trygve Sæle.

I Bergen kommun finns en stuga byggnad stopp. Men omreglering från stuga till hus kan vara möjlig. Visa mer

Men vad betyder det att vara godkänd för sådan omreglering?

- Ofta kommer hytter i gröna naturområden, där alla är skyldiga att ha tillgång - och därför kan det vara svårt att få tillstånd. Vi ställer dock särskilda krav på väg, vatten och avloppsvatten innan vi ger ett sådant godkännande, säger Sæle.

Enligt sektionsledaren är det inte möjligt att bygga nya stugor i kommunen, eftersom kommunplanen förhindrar det.

Dörr till dörråtgärd

Trondheims kommun har en ganska sträng övning om möjligheten att konvertera stugan till helårsbostäder.

- Vi har faktiskt haft en rad åtgärder, från vilka vi har flyttat från stuga till stuga och kontrollerat om personer bor i stugan. Vi har specifikt gjort det i ett område som ligger precis intill en dricksvattenkälla i kommunen, säger byggnadschef i Trondheim kommun, Lisbeth Gjørstad Aspås.

Trondheims kommun har agerat för att förhindra olaglig bosättning på stugor. Visa mer

Enligt byggnadschefen är det också viktigt att ändra hyttens status för helårslägenhet.

- I kommunen har vi faktiskt byggeforbud i oreglerade områden, och vi vill förtäta staden inåt, inte utåt, alltså så ges endast sällan får ändrad användning. I vissa fall kommer detta dock övervägas, men sedan använda den främst i områden där det finns jordbruksföretag, säger hon, och tillägger:

- Det är helt normalt med strikta praxis på detta område i de stora urbana kommuner i Norge. Men om du går längre in i landet blir det ofta mycket lättare att få en stuga ombyggd till ett helårsbostad. För här är du ofta intresserad av att hålla människor i kommunen.

Finns det specifika regler för hur mycket du faktiskt kan stanna i stugan?

- Nej, det finns inga regler, det är den verkliga praxis som gäller. Varje fall kommer att betraktas individuellt, men du kan säga att du åtminstone måste kunna bevisa att du har en annan levnadsmiljö. Det behöver inte låta barnen gå i skolan i det område där stugan ligger, att bevis på att du använder lodge som permanent uppehållstillstånd, avslutar Gjørstad Aspås.

Landsbygdens kommun

Möjligheten att bosätta sig i hytten i en distrikts kommun är betydligt större än de största städerna.På vissa ställen är det till och med bostadsområde. Visa mer

Det är nog lättare att ändra användningen på din stuga i en icke-999> storstads kommun. - Vi vill att nykomlingarna, och kommer därför att hjälpa till så gott vi kan, säger chefen för planeringsavdelningen i Hitra kommun (Sør-Trøndelag), Johannes Fjeldvær och tillägger:

- Men som sagt, Det finns ett antal förutsättningar som måste uppfyllas innan vi kan låta människor använda hytten som helårsbostad. För det första måste det finnas el, väg, vatten och avlopp i samband med hytten. Och när alla faktorer i förhållande till den omgivande uppgörelsen har klargjorts, måste vi lösa huset själv. Det måste anpassas till kraven på helårsstöd, till exempel i förhållande till takhöjd och isolering, avslutar han.

ADVERT

Mest populära