All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Från kallt till mysiga sovrumsgolvet med matta

Gå barfota över frys våningen ger en vindpust till morgonen atmosfär. Ett kvalitetssteg i sovrummet kan vara en lösning.

Erik Wibe, VD för Teppeabo, tror att folk är trötta på det kalla golvet i sovrummet och kommer att ha en yta som är varm och mjuk till fötterna.

- Om du lägger foten på ett kallt och hårt golv tar det lång tid innan det blir varmt igen. Mattor är bra att bära och ger bättre akustik. Jag skulle rekommendera en matta mattan på toppen som är mjukare än en matta med loopar, säger Wibe.

Mattor som värmer

mattor i sovrummen är optimal, säger Kåre Henriksen, medel för Golvabia i centrala Norge.

- Några norrmän gillar bara att ha en löpare framför sängen, medan andra vill ha solid täckning, säger han.

Bjørn Musum, chef för Musum Interiors, håller med.

- Mattor ger mer värme och lust i rummet, det är ljudisolering och ger isolering. Det är inte heller dyrare än andra våningar, tillägger han.

Läggande vägg-till-vägg mattor kräver en platt och stabil yta.

- Om du har en filt tidigare måste du ta bort det här. Men en ny matta kan läggas på betong, spånskiva och parkett, säger han.

Good damm allergi

mattmaterial kan vara ull eller andra naturliga ämnen, men inte minst är syntetisk vanligt. De dyraste är syntetiska mattor.

Musum rekommenderar att du väljer den syntetiska substansen polyamid om du har problem med allergi.

- En ullfilm kommer att lösa allt annat än inte polyamid. Ingen är allergisk mot nylongarn, det är samma material som vi har i kläder. En mattan i polyamid sliter inte så lätt ut. En mattan största fiende är sand som dras utifrån och trängde in i den. Men ett sovrum har liten trafik, säger han.

Musum berättar för oss att många dammpistoler har kommit fram till att det är bäst med mattor.

- Vid mätning av luftkvaliteten vid andningshöjden ser man att dammet ligger i vila på mattan. På hårda golv har det bara en vindpuff innan den sväller upp i luften. En dammskyttare skulle förmodligen inte välja en långhårig matta, men en med en närmare yta. Använd en dammsugare med mattäckningsfunktion, säger han.

Matta kan vara i ull eller andra naturliga ämnen, men inte minst är syntetiska ämnen vanliga. De dyraste är syntetiska mattor.

Musum rekommenderar att du väljer den syntetiska substansen polyamid om du har problem med allergi.

- En ullfilm kommer att lösa allt annat än inte polyamid. Ingen är allergisk mot nylongarn, det är samma material som vi har i kläder. En mattan i polyamid sliter inte så lätt ut. En mattan största fiende är sand som dras utifrån och trängde in i den. Men ett sovrum har liten trafik, säger han.

Musum berättar för oss att många dammpistoler har kommit fram till att det är bäst med mattor.

- Vid mätning av luftkvaliteten vid andningshöjden ser man att dammet ligger i vila på mattan. På hårda golv kommer det bara att ha ett andetag innan det släpper upp i luften. En dammskyttare skulle förmodligen inte välja en långhårig matta, men en med en närmare yta. Använd en dammsugare med mattäckningsfunktion, säger han.

Ny tapetväggsrenovering

Vägg-till-väggmattor används fortfarande i sovrum. Men guldåldern var på 80-talet. Sedan valde folk filtar nästan över hela huset.

- Mattorindustrin förstördes för 20-30 år sedan. Tävlingen sänkte både pris och kvalitet. Slutligen såldes billiga nålfiltar på 29 kronor för kvadratmeter. De som köpte den här mattan var givetvis inte nöjda. Folk trodde så småningom att de var allergiska mot vägg-till-mattor, säger industrins veteran.

Marknaden för robusta mattor verkar stiga.

- Det är nog länge innan vi kommer dit vi var, men folk väljer kvalitet och hjälper gärna till, säger Bjørn Musum.

Erik Wibe i Teppeabo har sett väggmålningar och stora filtar över delar av rummet har blivit vanligare de senaste sex åren.

- Bambu fiber filtar finns i skottet. De är slitstarka, mjuka att gå på och är ett miljövänligt alternativ, säger han.

Anpassade mattor

Golvabia har sin egen "Mattotek" i butikerna. Kunderna kan bli av med befintlig mattkvalitet som leverantören har på lager. Butikerna har totalt 180 täcktest.

- Kunden beställer den storlek, färg och form de vill ha, säger Henriksen.

All information finns på mattan testerna. som mattor behandlas antistiskt, om de passar varma golv och så vidare. Då kan kunderna beställa mattor.

- Det har blivit populärt. Mattorna är redo för leverans efter en vecka. Man kan också vrida mattorna om en önskan, med regelbunden trådkant eller bandkantning, säger han.

Även Polyflor säljer anpassade mattor att beställa. De är norska agenter för den tyska matteproducenten Vorwerk.

Bredden på mattor för bostäder kan väljas, men begränsar upp till fyra meter, vilket är den maximala bredden av mattan. Mattorna beställs hos återförsäljaren.

- Fördelen är att du kan välja fina filtar när du väljer från rulle. Vi har samlingen Vorwerk fascination. Mattorna finns i det övre prisskiktet. Det är en stor samling med många kvaliteter, både loop och velour, långhårig och korthårig, i ett hav av färger och mönster, säger Jan-Erik Jørgensen, VD för Polyflor.

Kakelplattor är lätta att lägga till

De flesta tror förmodligen att det är lättast att använda mattor.

Först och främst är de lätta att bära med sig, de går bra in i bilen och de är lätta att bära in i huset. Dessutom är de enkla och inte minst snabba att lägga till.

Teppefliser kommer med hård, lös eller skuren.

För att lägga till mattor: Läs här.

ADVERT

Mest populära