All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Från spånskiva till målade väggar

Vi intervjuade John Morten Åvik, målare och distriktschef i Östra Norge hos färgtillverkaren Beckers.

- Spon är ett relativt instabilt material, och det är viktigt att tro att det kan svälja lätt och du kommer också lämna leder efter att tapetet har tagits bort. Så här är det flera element som kan göra det lite kittlande, förklarar Åvik.

The Essential Grinding

Hans bästa tips för dem som vill måla spånplåt ska vara försiktiga med förberedelserna.

- Det viktigaste du kan göra är att baslinjen ordentligt först. Efter att ha tagit bort alla tapeterrester och substratet är rent och torrt, se till att stabilisera ytan. Till exempel kan du använda Scotte Grunn, en foundation som är välfylld och stannar sug i ytan, säger Åvik.

Då rekommenderar han mousserande.

- Efter avfyrning måste lederna gnista. Om du vill fästa lederna med en pappersremsa måste du bestämma dig själv. Någon gör det med framgång medan andra kämpar för att få ett bra resultat. Min erfarenhet är att det kan gå på båda hållen, så jag skulle inte göra det själv, förklarar han.

Efter att plattorna är avfyrade måste de borstar. Plattorna ska då vara klara att måla, enligt Åvik.

Wall Renewal

Erik Torp på Wallpaper Storeys rekommenderar vägghängande innan man målar spånskivorna.

- Om du använder en väggförnyare innan du målar, får du ett bra och tydligt resultat, säger han.

Hur du fortsätter beror på hur substratet ser ut när tapeten tas bort.

- Om muren har stor ojämnhet, måste dessa gnistas först. Efter sparkning, använd en slipskiva på förlängningsaxeln och borsta lätt väggen. Slipdammet avlägsnas. Då kan du dra nytta av en häftfri bakgrund. Det är ett bedömningsfall om det behövs, men på sugytor är det aldrig fel att misstänka. Sedan sätter du på väggförnyaren och du är redo att måla. Måla med minst 2 lager, Torp.

Om plåtfogarna är täta och fina och det finns inga andra stora grovheter i spånskivan, kan glittring vara onödig före väggrenoveringar.

ADVERT

Mest populära