All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Från dåligt till värre när du tar bort märkning

Båda märkning och rengöringsmedel som används för att ta bort graffiti kan skada byggnadens fasader. Även de förebyggande medel som kommer att förenkla rengöringen skadar fasaden. Uppskjutna områden måste måler eller borstar upprepade gånger, i värsta fall måste fasadens nedre del rehabiliteras.

- När du tar bort graffiti är det viktigt att ha kunskap om substratet och det sätt som taggarna har använt. Annars riskerar du bara göra saken värre, säger målarmästare Jens Petter Lunde, vilket avskräcker husägare gå ännu lös på väggen med några av fläckborttagningsmedel kommersiellt tillgängliga, utan att först ha samrått med en expert.

Graffiti hamnar oftast på hyllan på fasaden - behovet av en oskadad klimatskärm är störst.

- Kontakta också en hantverkare. Du borde ha lite färg på den, annars kommer det att bli dåligt. Du behöver kunskap både om färg och baserna för att få det gjort korrekt, rekommenderar han.

subventionerade tjänster

I Oslo subventionera kommun ett stopp Tagging Campaign, en prenumeration på klottersanering där betalar bygg ägare, bostadsrätt, bostadsrätter och ägare av kommersiella fastigheter ska fasad tvättas inom 48 timmar vandalism rapporterades. Teorin är att ju snabbare grafiken tas bort desto mindre attraktiv blir det att märka.

Jens Petter Lunde och hans firma med 12 anställda, har associerats med systemet, men verkar snarare separata avtal med hyresvärdar eller fatta enskilda uppdrag.

- 95 procent av verksamheten är färg och rehabilitering, men ibland är det mycket takläggning. På sommaren driver en av våra anställda ett uppdrag i staden med en bil och en specialutrustad vagn som levererar varmt vatten.

Han har också olika typer av målarfärg, kalk och många glidbanor så att han kan fläcka väggarna efter behov.

Inte under noll

Metoderna och fonderna som används för att ta bort skript och taggar varierar, men en vanlig ingrediens är hett vatten. Därför är graffiti svår att avlägsna vid temperaturer av kallt tillstånd.

- Det är viktigt att veta vad som händer så att bindemedel och färgämne i taggen inte drar in i väggen. Oavsett vilken metod är varmt vatten appliceras under högt tryck med en smal, skarp, solfjäderformade stråle viktigt, säger Lunde

- graffiti konstnärer använder många olika färger. Det finns många typer av sprayboxar, svåra tjära substanser / tektyler och sprayar som suger väl. Men den silverspray som taggarna gillar så bra är faktiskt det enklaste att ta bort, säger han.

Förebyggande behandlingar

Det finns ett flertal av vax och andra behandlingar som kan appliceras på väggen i förebyggande.Men dessa anti-tomter kan också skada väggen.

- Lime och silikatmålningar är öppna målningar och måste vara öppna för arbete. Trots att antigraffiti behandlingar sägs vara diffusion, är ofta lufttillförsel svagare och väggen blir närmare, så att kalkfärg eller kalkputs förstörs, säger Jens Petter Lunde.

- Ytterligare isolerade fasader, där ytbehandlingen är en färgad gips som sitter på ett nät, är det faktiskt den enda fasad behandling som inte skadas av anti graffiti.

I glömska

Många gånger var också anti graffiti behandling utförs för både en och två vaktmästare sedan och vad som gjorts, har för länge sedan glömt dagen fasad kommer att renoveras. Malermester Lunde kan berätta om när bolaget fick i uppdrag att måla på en gammal träbyggnad vid Grorud station: Jobbet var som vanligt föregås av en grundlig tvätt och varnings mallar så att vattnet rann helt eftersom det tenderar att delar av fasaden. Till slut kunde en före detta vakter ihåg att fasaden gång för många år sedan hade förts in med anti graffiti vax!

- Om vi ​​inte hade upptäckt det, skulle alla lack kan vara skadad, säger Lunde.

ADVERT

Mest populära