All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Från ett 200- 20 000 för samma planerings ansökan

Efter införandet av den nya plan- och bygglagen har gradvis kommuner kommer efter de nya avgiftsstrukturer för dig att ansöka om tillstånd att bygga. DinSide've pratade med byggbyråer, tekniska organ och bygger kontor i 15 kommuner över hela landet, och kan avslöja stora skillnader i både beräkningssystem och prisnivåer.

Initialt

Många kommuner har antagit mycket komplicerade avgiftsstrukturer där byggherren (dvs det som tidigare kallades byggaren) kommer att få betala för programmet grundlighet, antalet företag som skall godkännas, byggnadens storlek, antal enheter, antal våningar, och utvecklingen klassen byggs kommer att placeras i (för att nämna några). Men för att kunna jämföra priser och förenkla bilden något, har vi använt följande exempel:

En typisk fristående bestående av ett bostadshushåll (dvs inga extra lägenheter eller lägenheter) på 200 kvm golvyta och 2 våningar, ingen källare.

I vissa kommuner, kommer detta att ha någon inverkan på priset, eftersom de har enkla prisstrukturer med en eller ett fåtal kategorier. I andra kommuner kan även den här beskrivningen vara det coolaste sättet att få ett korrekt pris.

Stora lokala skillnader

Bara ett litet drag över kommunerna kan spara dig tusentals dollar i avgifter. Se till exempel de tre närliggande kommunerna Asker, Bærum och Oslo. Mer än 10 000 extra dollar måste du bygga i Bærum istället för Oslo eller Asker!

Behandlingsavgift för byggmaterial

Kommun Behandlingspris Valfritt. Dessutom i pris per kvm. Pris för att ge lokala godkännande där det står, per företag Pris för att behandla centralt godkända där det anges per företag Kommentar
Vadsø 1225 * - < 999> - - * gäller även lägenheter Drammen
4500/6000 * - - - * Lägsta pris på enskilda åtgärder där alla papper, medgivanden och dokumentation är på plats innan ansökan Hamar
5000 - - - Pris per funktionell enhet Molde
4000 5/10 * < 999> - - * Lägsta pris på enskilda åtgärder Kristian 3000/6000 *
10 - - * Lägsta pris på klass 1, typiskt tillämplig på vanliga hem Asker 4500
- 800 0 Hammer 5370
- 820 * 0 * Hälften pris om samma företag måste godkännas fler funktioner till projektet Forde 3000
- 4000 - Bergen 7000 *
- 1000 200 * Pris per enhet om 2 eller 1 enheter Bodo 7750
- 300 * - * Pris per planering ansökan - inte per företag Stavanger 8000
- 500 250 Oslo 8350 *
- - - * Pris för enskilda åtgärder Tromsö 8480
- 1000 200 Trondheim 9000
- - - - * 10000 per våning upp till 100 kvm.bottenvåningen, halva priset för källarrummet.
Ca. pris för villa, 200 kvm. , en levande enhet Priserna samlas in per telefon den 22.01.99 DinSide kan inte garantera att de är korrekta, bara att de har provats i form som de gjordes till oss av de olika kommunala företrädarna. Ändå är det nya priser och system för dem som administrerar dem, och man bör därför ta hänsyn till att vissa föremål kan utelämnas. Kom också ihåg att dessa priser gäller för bearbetning av byggnadsapplikationer. Enligt plan- och bygglagen är det dock flera typer av byggnader du kan hämta utan att behöva ansöka. Läs mer om det i den här artikeln. Tilläggen Prisöversikt visar vad du kan förvänta dig att betala för ren behandling av bygganmälan. Men det är bara en liten del av vad man kan förvänta sig av utläggningen när man bygger hus. I de flesta kommuner har till exempel med avgifter på allt från några hundra pounds till flera tusen kronor komma till en situation karta. Det här är en del av dokumentationen du behöver för byggnadsapplikationen. Lite av processen kräver också bostaden yttre markeras av rent fysisk terräng. Detta görs i de flesta fall av landmätare från kommunen, i vissa fall kan du också privat utföras. Hur som helst måste du beräkna priser från tusen klaffar och uppåt. Då finns anslutningsavgifter för vatten och avlopp och allt annat som följer med byggandet av fastigheten. Det uppgår till tusentals dollar beroende på kommunen.
ADVERT

Mest populära