All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Friend volontär gör lack kul

Är du de som försöker komma igång med det stora jobbet på fasaden i år? Då är det enkelt för dig att bjuda in: Bjud in vänner och veta något gott att äta och ta sjukdomen i samma sömn.

tjugo gånger så trevligt

Jobbet blir tjugo gånger så trevligt om du gör det med någon, säger Jostein Brekka i Jordanien.

- Att måla ett hus utanför är i grunden ett ganska stort jobb. Många kvadratmeter ska täckas och du står där ensam, med lite lätta och dåliga verktyg, det tar lång tid. Med vänskap är det tio gånger snabbare och tjugo gånger så roligt, säger Jostein Brekka, kategoribeståndare i Jordanien.

Förbered bra

Brekkas bästa tips för dem som bjuder in vänner är att spendera tid på att förbereda och planera. Då är jobbet i jobbet snabbare än du skulle tro.

- Använd eftermiddagen till en helg för att klargöra tills folk kommer. Skydd för ytor som inte får färg, såväl som väggar. Gå över med maskeringstejp vid behov och slå ner vad som kan skruvas ner, vilket fallrör till hängrännor och registreringsskylt, råder han.

Han är orolig att alla som kommer kommer att ha något att göra - genast.

- Planera så att alla kan bidra. Köp allt du behöver i förväg, för när folk kommer, är det viktigt att ha tillräckligt med verktyg, så alla sätts på jobbet direkt, säger han.

Det är inte bara färgjobb som blir roligt med mer. Förberedelsen blir också kul när du inte kan göra det ensam.

Två och två

Om du är två på en vägg, och du rankas upp med extender axel, väggen vara klar på nolltid. Den första mannen använder en utomhusrulle och bredvid en pensel.

Brekkas vänner bjöd in grill på färg och målade hela stugan med två rockar på en dag.

- Vi tillbringade en timme på en vägg, och när vi var färdiga med det första skiktet eldas upp grillen vi väntar på färgen torka innan strök två, säger han.

Tricket är att dela upp så att två och två tar varje vägg.

- En går framför utomhusrullar på förlängningsaxlarna och applicerar färgen. Då går en annan bakpensel och slår till den slutliga finishen. Då är du klar vid middagstid kommer ingenting, säger Brekka.

Balans mellan mat och arbete

Även pauserna blir mycket roligare när du kan njuta av dem. Men kom ihåg att ha en bra balans mellan arbete och mat.

Per Myhre på Nordsjö är också ett stort fan av familj och vänner nätter.

- Det är socialt och roligt, samtidigt som arbetet är klart. Om du har ett stort hus är det en tuff mått att måla hela tiden. Du måste ha mycket självdisciplin, och då är det mycket lättare när du är mer, säger han.

Men även om Kosen är viktig är Myhre oroad över att man inte får glömma att arbeta av den anledningen.

- Det är viktigt att ta med ditt huvud, eftersom det finns några förutsättningar för att en bit färgarbete ska äga rum. Så även om pratningen är lös är det viktigt att vara försiktig och medveten om vad som görs. Rulle och pensel måste ha tillräckligt med färg, och kapporna måste vara smidiga och städa, förklarar han.

Chef Maler

Myhre bästa tips om hur man målar färgen kan göras är enkel: man måste vara chefen.

- Det måste finnas en som tar ansvar, ser till att det finns tillräckligt med verktyg och att alla grundläggande behandlingar är färdiga. Fasaden måste vara ren och torr och eventuell lös färg måste repas. Då är det också viktigt att alla bara tredelade pärlor är jordade ordentligt innan de målas, "sa han.

Per Myhre från Nordsjö anser att det är viktigt att man tar ansvar och ser till att allt är på plats och gjort korrekt.

ADVERT

Mest populära