All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Lysa upp bottenvåningen till jul

hur snabbt en målade golv bär är helt beroende av användningen av rymden och vilken typ av trä är det i golvet. Ett ekgolv är mycket hårdare än tall, och klarar därför lite mer slag och repa utan att färgen skadar.

Om det finns ett tvättstuga med mycket tratt och aktivitet är det normalt att lackytan är sliten, särskilt i gångzoner. Om färgen har blivit matt är det smart att ge golvet ett lager eller två med färg.

- inte vänta tills färgfilmen bärs ner till träet, då jobbet blir mycket större, säger Thor Ingar Røneid målarmästare och teknisk rådgivare för Tre golvprodukter på Scanox.

Reparera skador

Köksgolv före renovering.

Samma sak gäller om du är så otur att det har skratts eller hakits i golvet så att färgfilmen är trasig.

- Reparera skadan omedelbart, rådgör han. Annars blir det snabbt gjort att fukt kommer in i träet som kan spridas till ett större område under färgen, och du riskerar att färgen blinkar av.

En annan anledning att fixa direkt är att fukt som sprider sig i träet under färgen också kan missfärga färg, så att det blir fläckar på golvet.

inte helslipe, bara tråkig grind

Det lönar sig att reparera skador när det blir hål i färgfilmen.

Røneid säger att en fråga han ofta får är om det är nödvändigt att slipa innan man målar golvet. Det är uppenbart att många söker stora slipmaskiner. Men om golvet är målade förut och det bara handlar om att uppfriska färgen, är svaret nej. Stora slipmaskiner behövs inte. Men så kallad matslipning är viktigt. Det innebär att du går över golvet med slippapper, helst med en långkantsslipmaskin eller om du har en lätt slipmaskin. Färgen ska inte avlägsnas, det är bara det övre lagret som ska mattas.

- Det är en förutsättning för goda resultat beläggningen vidhäftning, säger Røneid som råder att använda en dammsugare och sedan mikrofiberduk för att avlägsna det fina slipdamm.

Tvätta först

Innan slipning ska golvet tvättas eller rengöras för att avlägsna smuts, fett och gamla tvålrester. Använd en färg som är gjord för att rengöra golvet före målning eller målning. Välj eventuellt diskmedel och färg från samma leverantör, eftersom produkterna ingår i samma system och anpassade till varandra.

Använd rullar

Applicera färgen med en lång hylla och gnid med en pensel.

- Speciellt på tallgolvet kan det vara trevligt, eftersom träden i trädet är så synliga. Sträck sedan i trädens långa riktning, säger Thor Ingar Røneid.

Annars rekommenderar han att du noggrant läser instruktionerna på produkterna och kolla produktdatabladet som är online.Beräknad färgförbrukning, ber vi dig gärna beräkna. Till exempel, om det är 6-8 kvadratmeter per liter, borde du faktiskt använda en 3-liters färg per kappa om golvet är ca 21 kvadratmeter. Det är att få rätt filmtjocklek.

Det är särskilt viktigt att följa anvisningarna för torkning och inställningstid. Dessa kommer att variera mellan produkter. Färgen måste botas innan du börjar glida på möbler, om färgfilmen inte förstörs.

ADVERT

Mest populära