All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Vanliga frågor om värme och värmepumpar

1. Kan du lita på att en värmepump sparar så mycket som säljarens löften? Vad gör du om det inte gör det?

Svar: Det finns många faktorer som avgör hur mycket värmepumpen ger. Säljaren som brukar tillhandahålla är en uppskattning där de beräknar ett sparande baserat på angivna fabriksdata på värmepumpen. Om det finns något fel med värmepumpen kommer det inte att ge uppskattade besparingar. Det är svårt att läsa direkt från elräkningen hur mycket energi en värmepump sparar genom ett år.

Bård Baardsen

2. Jag förstår inte erbjudandet från värmepumpbolaget. Var kan jag få hjälp?

Svar: Du kan ringa Enovas fria telefonnummer 80049003 eller titta på Hot Pump-info-sidan. nr. Man bör också fråga uppföljningsfrågor till det värmepumpföretag som har levererat erbjudandet. Det är inte nödvändigt att vara expert på värmepumpar för att förstå vad som ingår i ett erbjudande.

Bård Baardsen

3. Valar vi att välja passiva hus när vi ska bygga nya? Går det inomhusklimat bra?

Svar: Passivt hus är ingen romantik. Det handlar verkligen om att bygga täta och välisolerade hus. Man tänker också på hur i huset borde vara, att det finns fler fönster i söder och färre norr och totalt färre m2 glas än normalt.

Å andra sidan är det inte underförstått att varje val väljer den mest miljövänliga i passivhuskraftsspecifikationen. Tänk också att Passive House är ett varumärke. Inomklimatet kommer att vara bra - men det kommer naturligtvis vara svårare att höra fågelsången.

Johan Tell

4. Luft / vattenpumpar är verkligen populära för tillfället. Är de bättre än andra värmepumpar?

Svar: Luft / vatten värmepumpar är inte bättre än andra värmepumpar. Om du har vattenburet värme med golvvärme eller radiatorer i huset finns luft / vatten och bergsvärme som är de vanligaste alternativen. Fördelen med luft / vatten är vanligtvis något lägre investering, medan fördelarna med bergvärme är högre energibesparingar under året. Luft / luft värmepumpar är alternativet för bostäder utan vattenburna värmer.

Bård -Baardsen

5. Vår värmepump fungerar bra, men bullret är störande. Vad kan jag göra?

Svar: Om värmepumpen genererar onormalt högt ljud, kontakta installatören för att avgöra om det är fel med värmepumpen.

6. Luft / vatten-, jord-, sjö- eller stenvärmepump, vad är det bästa? Hur stor är prisskillnaden?

Svar: Det finns vatten / vatten värmepumpar som extraherar värme från olika värmekällor som jord, hav eller berg. Pris för vatten / vatten 200. 000, - kronor. Priset för en luft / vatten värmepump är 60 000 - 150 000. -. Att använda jord som värmekälla beror du på en relativt stor tomt. För att använda vatten som värmekälla ska avståndet till vattnet inte överstiga 100 meter.De flesta kan använda berg som värmekälla, men på vissa ställen kan det finnas så mycket lera att det är olämpligt.

Bård Baardsen

På nästa sida hittar du fler frågor / svar och tips och information om värmepumpar

#br

7. Hur vet jag att mitt utrymme är lämpligt för borrning för bergsvärme? Hur djup borde du borra?

Svar: NGU har kartor som visar vilka områden i landet som är lämpliga för borrning för geotermisk värme. Brunnsborrföretag har ofta lokal kunskap om området där du bor. Djupet du behöver borra beror på hur stort ditt hus är och hur mycket energi du behöver. Denna beräkning är installationsföretaget som gör det.

Bård Baardsen

8. Vi har vattenburet värme och vedeldad spis, men börjar bli trött på vedeldning. Ska vi byta till värmepump eller pellets?

Svar: Har du varit trött på att veta, tror jag att du ska välja värmepump. Även om det finns pelletsbrännare med olika former av automation, handlar det fortfarande om att skjuta med trä, om än med mycket små "kuber". Och dessa ska köpas, lagras och matas i brännaren.

Johan Tell

9. Hur kompletterar vi vår luftvärmepump de kallaste vinterdagarna? Eldstad eller pellets?

Svar: Man bör elda med en vedspis eller pelletspanna med en så hög arbetsgrad som möjligt. När man brinner i eldstaden, går det mesta av värmen ut genom rören, vilket gör det mesta för kosen och inte för att hålla värmen. En gammal vedspis kan ha en effektivitet så låg som 30 procent.

Bård Baardsen

Läs också:

Dina blommor kan vara dödliga för hunden och katten

Våra fyrbenta vänner tenderar ofta att tugga på saker de inte borde göra. Vi visar dig vilka växter och blommor du borde hålla sig borta från bensinen ...

10. Finns det någon anledning att byta till värmepump när vi är lite under åren?

Svar: Jag tror verkligen att du ska ersätta. Det är en investering för framtida och kommande generationer.

Johan Tell

11. Hur får du den totala kostnaden för värmepumpen? Har säljaren skyldighet att tillhandahålla det?

Svar: Om det är klart i din begäran att du vill ha den totala kostnaden för installationen, måste säljaren tillhandahålla den. Om säljaren inte har inspekterats i huset är det vanligt att ta vissa reservationer, till exempel om det elektriska systemet måste uppgraderas.

Bård Baardsen

12. Vi ska bygga nya (150 m2) och värma huset så miljömässigt som möjligt. Vad ska vi investera i?

Svar: Jag tror att världens mest miljövänliga värmesystem handlar om att kombinera olika tekniker - även för varmt vatten. Kanske kan buketten av pellets i pelletsbrännare eller spis, solfångare, solpanel och bergsvärme en bra kombination. Mitt på ett halvt år är det troligt att solfångaren kommer att fixa hett vatten och bergsvärmen som drivs av solcellerna. Denna kombination fungerar bra för långt norrut. Arbetet med miljöuppvärmning är ganska meningslöst om du inte samtidigt väljer lämplig isolering, dörrar och fönster med bra energinivåer och ett ventilationssystem med en värmeväxlare som utnyttjar värmen i luften.

Du kan också tänka på om du behöver alla 150 m2. Att vi lever i ett ständigt större hus är också en form av ökad konsumtion som korroderar på jordens resurser.

Johan Tell

13. Jag har slitit ut ett gammalt sluttande trägolv och undrar om jag kan skjuta den i eldstaden? Eller om det bildar giftiga gaser vid förbränning?

Svar: Här tror jag att det är bäst att välja make up-for den osäkra, vilket är en bra regel när det gäller brand - så jag avråda. Egentligen tror jag inte att golvets verkliga lutning avger några kemikalier som kan orsaka problem. Utöver gaserna du oroa kan behandlat trä brinner för stark, alltför ofta virket innan sodalutingen målats eller oljad och restprodukter kan finnas kvar i skogen och då är det inte en bra idé att bränna denna våning inomhus.

Johan Tell

Grant Scheme:

Stödordning för hushåll som vill göra bra och medvetna energianval. Du kan få stöd för upp till 20% av de dokumenterade kostnaderna upp till maximalt stöd som varierar från produkt till produkt. Enova ger stöd för: Pelletskamin, Pelletskal, Vatten-värmepump, Luftvattenvärmepump, Centralvärmesystem och solfångare. Viktigt, man måste ansöka innan projektet påbörjas. Ansökningsformulär, kriterier och dokumentationskrav på www. Enova. com / home

Se också:

Torr källare med låg ström

Nästan alla som använder källaren för något annat än att hålla burken möter förr eller senare ett allvarligt problem: fukt, mögel och röta ...

Geotermisk, geotermisk och havsvattenpumpe.

Vad är de och vad är fördelarna och nackdelarna?

Mountain Heat

Värmepump, som extraherar energi från ett borrhål på 80-200 meter marken. Djupare än 10 meter nerför berget är temperaturen stabil nästan hela året. Värmeväxlaren från bergvärmepumpen varierar beroende på berg- och bergskedjan.

jordvärme

Soil värmepumpar som utvinner energi från nedgrävda rör i jorden med frostskyddsmedel vid 0, 1,6, 5 meter. En geotermisk pump kräver ett relativt stort område för rörgrävning. För att täcka energibehovet i ett normalt friliggande hus krävs 200 till 400 meter slang och 200-600m2 område. Vid värmepumpen kan fukt ge en större värmeffekt per volym än en torr mark.

Havsvatten

Sjövattenpump som extraherar energi från ormar med frostväskor nedsänkt i havet. 60-100 meter under ytan, håller vattnet stadig temperatur under hela året. Det är viktigt att slangen är begravd så långt ner i havsbotten att den inte förstörs genom potentiellt sänkning eller förankring. Avståndet från boendet till vattnet ska inte överstiga 100 meter.

Allmänna fördelar:

  • Ju högre energi än en luft / vattenvärmepump som värmekällan har en relativt hög temperatur under hela året.
  • Värmen är väl fördelad i hela huset.
  • Värmepumpen täcker en stor del av bostadsbehovet.
  • Både externa och interna system är dolda.
  • De är mycket tillförlitliga.
  • Värmepumpen avger inget eller inget ljud inifrån och ut.

Allmänna nackdelar :

  • Värmepumpen är beroende av ett vattenburet avledningssystem.
  • De har en hög investeringskostnad.
  • Det finns begränsningar för värmekällan. Till exempel är en förutsättning för bergvärmepump att det finns fast berg utan att borra för djupt geotermisk energi kräver relativt stort utrymme och begränsar möjligheten att använda trädgården fruktträd etc. och vatten kräver närhet till havet.

Källa: DSM Administration

- City of Oslo

På nästa sida hittar du användbara sysslor för att öka medvetenheten om energianvändning

Se också:

Håll dig varm med infraröd värme

Solen har alltid värmas oss på jorden - Det schweiziska företaget infraSWISS AG har tagit över. De har utvecklat en värmeteknik för bostäder och ...

#br

Nyheter och nyttiga sysslor för att öka medvetenheten om energianvändning

Tell - -Thermostatic -Efficiency märkning

är ett energimärke som används av den europeiska radiatortermostat - industrin. Det grundades i april 2011.

www. berätta-nätet. eu

Tre Danfoss-termostater har fått den eftertraktade energimärkningen från TELL.

De potentiella besparingarna genom att byta till en termostat med energimärkning A är 8% jämfört med energiklass C. www. danfoss. com / SolutionsReady

Värmepumpen som nästan inte låter eller verkar. -

Danfoss ATEC revolutionerande teknik värmer huset även när det är -20 grader utanför husväggen. Den årliga värmefaktorn är upp till 37% bättre än närmaste konkurrenter. Thermia Atec använder energi från luften för att värma upp bostäder med vattenburna värmesystem och att producera varmt vatten. Det har också en inbyggd kylfunktion som kan kyla huset på de varmaste dagarna. www. Thermia. nej

När du duschar kommer 90% av värmen från hett vatten direkt i avloppet.

Meander Heat Recovery kommer att dra nytta av denna värme. Lätt att installera mellan duschkabin och badrumsgolvet.

Det är en del testning innan produkten är klar till försäljning, men de förväntar sig att produkten är redo att säljas under året.

www. meanderhr. com

Energimätare

Med programmerbart kilo-wattime pris. Rösta Volt, Watt, Ampere, kilowattimer och kostnaden för den anslutna enheten. Kr. 149, - Claes -Ohlson

RDE 10. en klocktermostat enkelrumsreglerande skratt-ing vitt

termostat / rumstemperaturregulator Digital klocka med nattsänkning, veckoprogram / separat resplan.

Kr. 900, - Siemens

Infra-SWISS är ett komplett, energieffektivt och underhållsfritt värmesystem.

Baserat på infraröd värmeteknik av högsta kvalitet och bästa teknik. Det är mycket effektivt, energibesparande och ger ett hälsosamt och bra klimat.

www. infra. com

Slim-line fancoils

från SGP Varmeteknikk finns i fem modeller av effekter från 1, 1 till 4, 9 kW vid utlösningstemperatur av 50 ° C. Mo-dellene säkerställer en rimlig övergång till användningen av värmepumpar i ett centralvärmesystem.Från Kr. 8 900, - SGP Värmeteknik

Kopplingstimmar med veckoprogram, kr. 149, - Claes Ohlson

ADVERT

Mest populära