All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Fritt fram för tjuvar

Text: Linda Ørstavik Öberg.

Under 2012 skedde en ökning av antalet grova stölder från villa på 9 procent, och i de flesta fall aldrig reda på vem som är tjuven.

I 6 av 7 fall lyckas polisen inte lösa fallet, skriver VG.

Detta motsvarar en 15 procent avstånd.

Ökning av villainbrott

Av de 3900 anmälda brutto stölderna från villan eller lägenheten förra året förklarades endast 600 av dem.

Leif Osland i finansbranschens gemensamma organisation för några månader tillbaka uppgav att hus och bostäder att utmaningarna i samband med organiserad brottslighet från Östeuropa var stora.

- Utländska bands verksamhet i Norge ligger i vågor. Norrmännen har någonsin högre värden i sina hem och den höga norska välståndsnivån är frestande organiserade brottslingar från Östeuropa.

- Tjuvarna reser i stor utsträckning och spenderar tid att skrubbas innan de slår. Många tjuvarna är effektiva och snabba både att bryta in och lämna hemmen, säger Osland.

Inbrott i hytter har en liten ökning av 5, 1 procent i 2012, medan antalet inbrott av lägenheter minskade med 3, 6 procent.

- stor utmaning

Arne Johannessen i polisens gemensam federation säger polisen inte har tillräckligt med resurser för att följa upp alla recensioner av inbrott, och säger att tjuvarna vet att norska hem är en honungsburk.

- Inbrottsbrott är en stor utmaning för polisen och vi är allvarliga om problemet.

- Det finns dagliga brott som inbrott i huset, småhus och bil som påverkar flest och bör ha en högre prioritet och tydlig grad, men den nuvarande situationen måste vara något lägre prioritet, sade han.

Johannessen säger att polisen är underdimensionerad så att den rymmer och att vi har den värsta polisstyrkan i hela Europa.

Enligt honom saknar vi totalt 3 000 poliser.


ADVERT

Mest populära