All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Fred lily - ett luftrenande levande växt

Fakta om fredsliljen

norska namn: Peace Lily

latinska namnet: FREDSKALLA

engelska namn: <999 > Fredlilja Populära arter

Spathiphyllum wallisii är kanske den mest populära arten. Spathiphyllum wallisii 'Domino', med sitt vackra utseende finns också i många norska hem. Spathiphyllum wallisii 'Mauna Loa' är en stor hybrid av den välkända växten.

Fredsliljens ursprung

Växten kommer ursprungligen från tropiska regnskogar i Centralamerika och norra Sydamerika, där den får stå i skuggan av stora träd. Spathiphyllum är likvärdigt med flamingoblomma (Anthurium), men är lättare att växa.

Läs också:

Blommorna din kan vara dödliga för din hund och katt

Våra fyrbenta vänner har ofta en tendens att tugga på saker som de inte borde. Vi kommer att visa dig vilka växter och blommor du borde hålla dig borta från husdjur ...

Hur ser en fredlilja ut?

Växten är känd för sina avlånga, ovala, mörkgröna blad och dess vita, blomformade blommor, som sitter på en hög stam.

Frililjan kan vara mellan 20 och 60 cm hög.

Blommande

Friljongen blommar hela sommaren och ju större växten är desto mer blommor blir det. Vid hög luftfuktighet kan du upptäcka att fredsliljan också blommar på vintern.

Peace Lily är en robust och hållbar växt. Det kan göras enkelt i många år.

Beskärning

Det finns inget behov av att beskära friljuset. Det bör vara tillräckligt att ta bort blekade blommor och löv. Sedan skär du lätt, där bladet stammar ur växten.

Läs också:

Hur cyklamen att frodas

Få cyklamen att frodas genom att underlätta. Vi ska berätta för dig hur.

Plantering och ompotting Peace Lily

När du köper en fred Lily, bör du först och främst välja en anläggning med en blomma eller en knopp. Glänsande, kraftfulla och gröna blad är också ett gott tecken.

Flytta fridlejonen till en större kruka varje vår så att den blir större.

Dela fredsliljan

Peace Lily kan hantera många år. Vänligen dela den med 3-4 års avstånd för att underlätta god tillväxt.

Det finns flera sätt att dela Peace Lily. Den enklaste metoden är att dela grundstammen på våren. Rotdelarna med skott delas omsorgsfullt in i mitten och var och en av delarna kan planteras i separata krukor. Var noga med att täcka alla rötter med jord.

Peace Lily's Preferred Groove Bottom

Jorden ska vara fuktig men inte blötläggas. Därför plantera frililjan i en burk med hål i botten så att överskott av vatten kan tömma.

Läs också:

Smarta golvtillbehör

Har du rör som sticker ut från golvet eller lyser över synliga kablar?Här är tillbehöret till golvet du inte visste att du behövde.

Stell

Som nämnts är fredsliljan en välskött växt. Var noga med att bevattna mycket och lämna det inte i direkt solljus, eftersom det kan skada bladen. Om löven på Fredslilje blir för mycket solljus blir de gula.

Kämpar du för att blomma din fredslilja, för lite ljus kan vara orsaken. Placera växten för att ge mer ljus, men håll det bortsett från direkt solljus.

Precis som allt du står i ditt vardagsrum, är påfåglarna också dammiga. Det rekommenderas att du torkar bladen försiktigt med en luddfri trasa.

Du behöver inte gröna fingrar att hantera Fredsliljen. Barnskolan är lättskött, men var medveten om att den inte passar antingen matos eller rörelser. Placera inte Fredslil i köket.

Vatten

Friläget kräver relativt mycket vatten och bör vattnas 2-3 gånger i veckan under sommaren. På vintern bör det vara tillräckligt med vatten varje vecka.

Det är viktigt att jorden i Fredslillen är fuktig. Doppa växten med en sprayflaska eller plantera den i en örtpotatissked kantad med vått sphagnum. En fristående kruka kan också vara ett alternativ. Friljus trivs med hög luftfuktighet.

Gödsel

Fredliljor bör befrukas efter behov. Om en gång i månaden är vanligtvis nog.

Använd

Peace Lily är en välkänd och vacker krukväxter, men den kan också användas i dekorationer, där de håller sig bra under en längre tid.

Frililjaens läge

På sommaren måste frililjan vara i halv skugga, inte i direkt sol. Det rekommenderas att hålla rumstemperatur på 18-21 ° C. På vintern ska de vara så ljusa som möjligt. Den ideala temperaturen under vintern är mellan 16 och 18 ° C. Fredliljan växer långsammare på vintern.

Observera att Fredsliljen är giftigt för människor, hundar och katter. Därför överväga var du placerar din växt.

ADVERT

Mest populära