All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Fyra saker du tvättar alltför ofta - och man bör du tvätta idag

Vem har inte oroat sig för något som inte tvättas regelbundet i hemmet?

Fredagens tvätt tycks aldrig ha tid för badet som har färgat tvål och hårt vatten och sängen som borde verkligen ersättas?

Men nu kan du sänka dina axlar. Det finns några saker du helt enkelt inte behöver tvätta så ofta som du tror, ​​enligt experter.

- Jag får också med mig hela skrämma propaganda om alla de saker som du bör ha rengjorts och tvättas oftare än du kan göra, förrådde rengöring expert och forskare vid Institutet för Consumer Research, Annette Klepp, kika Housing.

- Men i stort det hela så vi tvättar oftare än någonsin tidigare, så för de flesta människor är det faktiskt så att vi tvättar för ofta, och definitivt inte alltför sällsynta.

Sängkläder

Det är inte nödvändigt att tvätta sängen så ofta som vi gör, säger experter.

"Det är ofta en bra regel att tvätta sängen varje gång, eller åtminstone varannan vecka", säger den danska rengöringsexperten, fru Grønn, till Bolius. dk.

- Men om sängen inte är synligt smutsig, och ingen i familjen lider av allergi, är det egentligen inte nödvändigt att tvätta oftare än en gång i månaden.

Det kostar tid, vatten och el att tvätta kläder, och speciellt stora saker som sängkläder, förklarar danska rengöringsexpert. Dessutom förorenas miljön med både CO2 och kemikalier.

- Om du är frisk och frisk, blir du inte sjuk i en månad i samma sängkläder, pekar Green ut.

- Undantaget är om du eller andra i familjen lider av astma. Det är därför rekommenderat att tvätta sängen vid 60 grader minimum var 14: e dag.

Marketing Mascot Høie AS, Erna Therese Widerøe rekommenderar tvätta lakan var tredje eller fjärde vecka - om du är bra att lufta sängen och inte re upp varje morgon.

- Kom ihåg att vuxna människor kan svettas så mycket som två desiliter fukt varje natt, vilket hamnar i sängkläderna, avslöjar Widerøe att klicka på bostäder.

- Detta bör luftas före nästa natt för att förhindra kvalster och mögel att trivas i sänglinne, madrasser, filtar och kuddar.

Tommelfingerregeln är att undvika ombyggnad, men dämpa quilten så att både underen och madrassen blir väl luftade.

- Kom ihåg att hålla din säng i upp till fyra veckor innan du behöver tvätta den, men det blir ofta en smak, säger Widerøe.

Handdukar

Tillhör du de som slänger handduken efter varje dusch?

Sängar: Du behöver inte tvätta så ofta som du gör. FOTO: Trine Jensen

När experter har råd för dig:

- Om du inte har använt handduk att torka golvet badrum efter att du har torkat upp, då det är bra att använda samma handduk för två eller tre duschar, säger Charlotte Sagvik hos Citymaid Hjemmeservice AS i Oslo till Klik Bolig.

- Var noga med att hänga handduken efter varje användning så att den torkar ordentligt. Bakterier växer i fuktiga miljöer, lämnar handduken halvfukta i en hög på golvet, du bör överväga att kasta den för att tvätta. Och sedan minst 60 grader.

Rengöringsexpert och forskare vid Norska institutet för konsumentforskning, samtycker Ingun Klepp.

- Det är inga problem att använda samma badhandduk för flera bad eller duschar, bekräftar forskaren.

- Kom ihåg att även på hotell rekommenderas gästerna att använda samma handduk för mer än bara en dusch, både för att spara på hur mycket det är att tvätta dem, men inte minst för miljöens skull.

Golv

Torkar du inte golvet ordentligt och stilla?

För de av oss som fortfarande håller på fredagskålen är tvätten över golvet minst en gång i veckan. Men har du parkettgolv, ja du kan göra dig själv en gudstjänst.

HANDKLÄDD: Häng upp efter användning och du kommer att kunna använda samma handduk i många dagar. FOTO: Trine Jensen

- Det bästa med att rengöra trägolv är att tvätta golvet med så lite vatten som möjligt, rengöringsexpert Malin Skaar på Lilleborg Consumer Services till Klik Bolig.

- Faktum är att många golvtillverkare och rengöringsexperter rekommenderar torrmop. Därefter kan du avlägsna damm som ligger ytligt på golvet, och du kan också göra stänk på plats där det är färgat eller spillt.

Seniorrådgivare till SINTEF Byggforsk, Johan Gåsbak, håller med Skaar.

- Golv i trä är sårbara mot fukt, eftersom vattnet kan tränga in i frakturerna och orsaka fuktskador, förklarar Gåsbak till Klik Bolig.

- Om du tvättar parketten bör du vara gles med vattnet och var noga med att vrida tyget mellan varje gång det har varit i sängen.

Kläder

Här är många av oss som syndare, tro experterna.

Regelbunden användning gör vanligtvis inte kläderna så smutsiga att de kräver daglig tvätt.

- Vi tvättar våra kläder idag, bekräftar rengöringsexpert och forskare vid Norska jordbruksforskningsinstitutet Ingun Klepp.

INTE FÖR: Visste du att din parkettgolv inte är så förtjust i att bli tvättad? FOTO: Trine Jensen

DRY UP SLEEP: Din trägolv behöver inte mer än torr mop om du bara hanterar spill och fläckar när det uppstår. FOTO: Trine Jensen

- Det är bara en tvätt som gör ont på kläderna, och då inser du att det finns något som repor.

Ull behöver inte tvättas om de inte är färgade eller synligt smutsiga och visar rengöringsexperten.

- Var försiktig så att du inte hänger kläderna upp efter användning så att fibrerna blir väl luftade.

Saxar tycker att man måste bli mer kritisk mot vad som tvättas.

- Det är faktiskt möjligt att kolla efter fläckar och ta reda på om det finns lukt i kläderna, rekommenderar hon.

- Att se dina kläder rena och städa, det finns inget i sättet att de kan användas både en och två gånger.

Undantaget är underkläder och strumpor.

- Av hygienskäl bör du lägga till en tvätt när dagen är om och ha på sig ren underkläder och rena strumpor nästa morgon, rekommenderar Klepp.

Charlotte Sagvik hos Citymaid Hjemmeservice AS påminner oss om att vi tvättar mer än någonsin tidigare - trots att vi också duschar mer och i allmänhet håller oss renare.

- Före kriget och omedelbart var det en helt annan rutin för tvätt, berättar Sagvik Klik Bolig.

- De hade lite kläder och de lades ut, tvättades inte mer än kanske månatligen. Du tvättar kläder som en används nära din kropp i tvättstället.

Bad i badrummet

Finns det ett rum i huset som du definitivt bör tvätta dubbelt så ofta som du gör, det är badrummet

- Jag skulle säga att badrummet behöver en handfat minst en gång i I veckan finns en rengöringsexpert och forskare vid Norska Institutet för konsumentforskning, Ingun Klepp.

- Det är också värt att notera att ju fler människor är i hushållet, ju oftare behöver badrummet tvättas.

För rengöring är det faktiskt en fräsch produkt.

DU VÄLKOMNAR DIN KLÄDER: Nej, kläderna behöver inte tvättas efter varje användning. FOTO: Trine Jensen

- Det är uppenbart att du kanske inte behöver ha samma frekvens på diskbänken, men fortfarande: badrum och toalett ska hållas rena.

Charlotte Sagvik på Citymaid Hjemmeservice AS i Oslo rekommenderar att du tar tid för de mest smutsiga sakerna en gång i veckan, till exempel tvåldispenser, handfat, toalett och plattor runt toaletten. Då kan den stora rengöringen vänta lite.

- Om du vill tvätta din tvätt och toalett varje vecka kanske du vill ta en dusch och ett badkar varannan vecka och till och med en gång i månaden.

En tumregel är att tänka på vad dina fingrar berör, säger Grimstad-Klepp ofta.

- Dörrhandtag, fixtur, handfat, toalett; Dessa blir snabbt smutsiga och kräver regelbunden rengöring.

BAD OCH TOOLET: Här kan du fintvätta oftare, tror experter. FOTO: Trine Jensen

ADVERT

Mest populära