All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Fyra saker att tänka på innan du väljer klättringsanläggningar

Det är lätt att bli kär i de många vackra klättringsanläggningarna som finns, men det är värt att tänka på några saker innan man går till inköp av växter. Då är det lättare att lyckas både med anläggningen och utomhusytan.

1. Klättringsutrustning

Klättringsanläggningar har gemensamt att de vill komma upp i världen, men hur de kommer dit kan variera.

I allmänhet förväntar vi oss att det finns fem olika sätt växter klättrare: de har antingen taggar, trådar, luft eller sugrör, eller de stöder andra växter eller virvlar uppåt.

  • Det trick som alla trädgårdsmästare bör kunna känna till

Det är viktigt att känna till stigningsvägen för den växt du överväger, eftersom klättringen berättar något om var det kan och inte kan växa.

Till exempel bör vissa klättringsväxter inte växa upp längs träväggspaneler, eftersom de kan klämma in mellan borden och förstöra fasaden.

Läs också:

Så här omvandlar du ditt gamla socker till en ny

Du behöver inte kasta dina succulenter, även om de dör. Vi visar dig hur man gör dem spridna igen.

Detta gäller till exempel klättringsöring, klättring trädgårdsodling och bergerøy, som alla borde växa längs väggarna eller bergen.

Klatrehortensia bör inte växa på träväggar. Foto: Getty Images

2. Klättringsläge

Sol och skuggförhållanden på klättringsplatsen bestämmer vilka växter som kommer att trivas och inte njuta av.

Vissa clematis-sorter blekna om de står för långa i solljus, medan rosor oftast är solhåriga växter som kommer att ha sex timmars solsken eller mer.

Har du sett en plats där du vill klättra växter, överväga hur stor växten växer upp mot det fält du vill klä på.

Läs också:

Hur man blomstrar i höjd

Gör det blomstrande på höjden av kreativa känslor av klättringsanläggningar.

  • Hur man beskär Clipatis

Klimplantor kan variera dramatiskt i storlek, från en och en halv till tio meter och mer. Stora och tunga växter bör ha en liknande stor och stabil struktur att klättra. Detta kan till exempel vara upp längs en vägg eller över en pergola.

Mindre och nätt klättringsväxter kan användas längs mindre stabila strukturer, såsom växtpinnar eller till och med andra växter. De kan naturligtvis också växa längs väggarna och pergola som de större planerna.

3. Värdighet

Det är lite som är lika konsumt som att hitta drömväxten - bara för att finna att Norges vinter har brutit den. Undvik sådana onödiga sorger genom att skaffa växter som klarar det klimat du bor i.

Ta reda på vilken smekmånad du bor i och köp växter i enlighet därmed. Klimason karta finns på. a. på trädgårdsföretagets sidor eller BoGrønt.

  • Gör ett levande staket på terrassen

Klimatzonerna är vägledande, men ger dig fortfarande en användbar pekare på vilka växter som trivs för dig. Bara i din egen trädgård kan du ha olika zoner beroende på solskenet och om platsen är i skydd etc.

Lär dig din egen trädgård, så du vet också vilka delar av trädgården som behöver mer härda växter och var du ska försöka visa dig med mer känsliga typer.

Läs också:

Hur skär du gräsmattan?

Skärer du gräsmattan korrekt? Läs tipsen för en enklare gräsklippare i sommar.

4. Funktion

Vad ska klättringsanläggningen fungera? Ska det täcka en dålig vägg? Skapar blommarrangemang i höjd? Ge en mer tredimensionell beröring till trädgården? Ge skydd mot vind eller håll käften? Att vara en källa till vacker doft? Var en ram till ingången? Bestäm vad du vill ha klättringsanläggningen för och det blir enklare att välja rätt växt.

En vintergrön växt är ett bra val för att täcka fula ytor, men även löviga växter, som vildsvin, som har vackra höstfärger kan vara ett spännande val.

Doftande kaprifol eller clematis längs väggen vid ytterdörren välkomnar gästerna med doftande blommor, medan en klipptakt med blommodling är en rolig blick i trädgården.

Glöm inte de ettåriga klättrare. De har fördelen att de tillåter dig att variera uteplatsen från säsong till säsong, både genom att variera var du planterar dem och i färg.

Ett år kanske du vill blomma i lugna blåtoner, medan nästa år föredrar du de ljusa röda. Med ett år gammal är det inga problem att byta.

  • Få fler hobbyer - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära