All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Fyra växter som inte behöver solljus

Det finns många fördelar med att ha växter i hemmet. De är vackra, de ger rumslivet och är bra för inomhusklimatet. Vissa växter har också en bra effekt på inomhusmiljön. Andra växter ger högre fuktighet, vilket är fördelaktigt på vintern när luften är torr.

Rymd, vatten och solljus är ofta viktiga faktorer för huruvida du kan ha växter som står i ditt hem. Men vad gör du om rymden är bristfällig och fönsterluckan är fylld?

Du kan ha växter hemma även om solen inte ger ljus överallt. Det finns växttyper som inte behöver direkt solljus. Här är fyra exempel på växter som inte behöver direkt solljus:

Vinn stora priser i december: Anmäl dig till Vi i Villas Christmas Calendar!

Venus (Adiantum)

Denna växt är en självförsörjande bägare som inte behöver solljus. Dimmets löv är skadade om växten blir för mycket sol.

Läs också:

Hur man borstar upp trappan

Om du förnya trappan bör du spendera tid. Men en nymålad trappa kommer snart att vara värt ansträngningen. Här är en enkel guide som visar hur trappan ...

Venus-familjen består av cirka 200 olika arter, så det finns gott om att välja mellan.

Det enda du behöver göra för att hålla det blommande är att vattna det tre gånger i veckan och fuktiga bladen en gång i taget.

  • Så enkelt att rengöra din blomstervase

Monstera

Det är inte bara trevligt och dekorativt utan också en av de enklaste växterna att göra.

Den anpassar sig till olika temperaturer och blir upp till 130 cm hög. Detta gör det perfekt i vardagsrummets tomma mörka hörn.

Monstera trivs bäst om jorden torkar ut mellan bevattningarna.

Läs också:

10 saker du borde göra före oktober är över

oktober markerar en klar skillnad mellan sommarsäsongen och vintersäsongen. Här är de saker du måste skynda dig göra innan oktober är över.

Fiskebensplantage (Maranta Leuconceura)

Fiskebensplanten trivs bäst i ett tropiskt klimat och med relativt höga temperaturer. Det gör det perfekt för vårt inomhusklimat.

Om den utsätts för låga temperaturer, dör den snabbt. Det bör inte heller utsättas för mycket sol, när löven vrar och krular upp sig.

Denna växt ska inte ligga i fönsterkarmar eller på balkonger.

Läs också:

Allt du behöver veta om trappan

Stor guide till allt du behöver veta om trappan.

  • Välj den perfekta växten för ditt hem

Peperomia

Foto: OBP

Peperomia heter Rotterumpe på norska. De är inte kräsen om var de placeras. De trivs nästan överallt, så kommer det att trivas i ett mörkt hörn. Det tycker inte om att det blir för kallt och det borde vara minst 12 grader i rummet.

Någon förvirrar Peperomia med succulenter på grund av de tjocka löven. Men i motsats till succulenter behöver det inte solljus att överleva.Om utsatt för direkt solljus kan bladen bli dåliga.

  • Hur man omvandlar ditt gamla socker till en ny

Peperomia bör vattnas regelbundet, men jorden kommer att torka upp den mjuka vattningen. Den vanligaste dödsorsaken för dessa växter är för mycket vatten. Under sommarmånaderna befrukas de en gång i månaden.

  • Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära