All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hittade stugan dröm i Sverige

- Varje gång vi kommer hit är det obligatoriskt att sitta ner för en timme med en dagg frisk veteöl, andas långsamt och ser mot havet och naturreservatet, säger Margareth Sandvik.

Hon och sambo Morten Løvseth måste resa lite för att komma till stugan. De börjar köra runt tre timmar från Oslo till Bohuslän i Sverige. Där parkerar de med bil på fastlandet. Vänta sedan ett par minuter båttur med den gamla båten St. Olof. Sedan främjar de, på ön som Göteborgs Post har beskrivit som "det glömda paradiset".

Häron har funnits sedan 1700-talet, och idag har mycket av ön status som naturreservat. Eftersom det är så långt ifrån Kattegat är det ofta soligt här när det är grumligt på fastlandet.

GARANTIERADE TRANSPORT: Här finns inga bilar. Kabinägarna lämnar bilen på fastlandet när de reser i stugan. Foto: Per Erik Jæger

SITTEPLASSER OCH LAGRING: Bänkarna ger gott om sittplatser och lagring också. Extra smart för långa, smala rum. Här ryggar ingen stol upp utsikten. Foto: Erik Jaeger

INSPIRERAD av Picasso: Två stora dekorativa målningar med siffror i kroppsstorlek ger familjerum karaktär. Morten gjorde målningarna 1981 till ett annat rum inspirerat av målningarna av arkitekten Le Corbusier och Picasso. Foto: Per Erik Jæger

RÄTT UT: Från rummet öppnar dörren ut på uteplatsen och berget utanför. Foto: Erik Jaeger

Skräddarsydd SOFA: Vardagsrummet var i grund och botten för smal för att rymma både soffa och matbord. Lösningen blev en skräddarsydd, långsträckt bäddsoffa, som ger både sittplatser och förvaring. Foto: Erik Jaeger

extra utrymme: Gästhuset har två sovrum och ett rymligt loft, plus en soffa med plats för ännu ett par gäster. Ullstolarna är PS och är från Ikea. Foto: Erik Jaeger

Charmed vid första besöket

Mellan vissa berghällar ut till öppet hav har Margareth och Morten etablerat en liten gård. "Det finns ingen mellan oss och naturen, och bara 200 meter bakom är den gamla fiskebyen med sina pittoreska hus längs kyrkgatan.

Bara tomten var något som blev charmad första gången de besökte Häron. - Först upplevde vi den exotiska resan med den lilla lilla färjan. Då var vi imponerade av lugnet i den äldre fiskebyn. Sedan gick vi vidare, kom in på gården, gick ut på uteplatsen i väst och såg den fantastiska utsikten, ler Margareth.

Fastigheten består av huvudhus, pensionat och förråd. Trädgården ligger i mitten, i en sikta där det tidigare fanns en myra, som nu har torkats upp och vuxit.

NYA MEN GAMMEL: Kökshyllorna fastnade när hytten fick nya ägare, men det fick lite lackfärg.Foto: Per Erik Jæger

EGET DESIGN: Bordet är ritat av Morten själv och gjord av möbelskor Espen Revold. Mattan är från en resa i Indien. Flera fårskinn sys ihop för att täcka soffans längd. Foto: Per Erik Jæger

SOVRUM: Det lilla sovrummet har en våningssäng och samma ljusuttryck som på insidan av resten av stugan. Foto: Per Erik Jæger

Nära naturen

Allt de behövde göra när de köpte stugan var att måla och sätta in egna möbler. Rummet är litet, så möblerna är i starka toner för att inte vara för påträngande.

Stuga i Sverige

13599 Norrmännen har idag en stuga i Sverige. Enligt prognoscentralen ökar det dramatiskt, och det är bara 4 procent högre än förra året.

De områden med de flesta nordmän är Västra Götaland, Värmland och Jämtland. I vissa kommuner finns det norska dominerade samhällen med mer nordmän än svenskar.

Just nu finns det 300 stugor / fritidshus till salu i Sverige på Finn. nr.

- Ett bra rum har kontakt med naturen genom fönstren, helst på flera sidor om rummet är stort. Trä i både golv och tak kombinerat med vitmålade väggar är en vacker kombination. Det gör inredningen lugn, säger Morten, vem är arkitekt. Han är partner i det arkitektoniska företaget Løvseth + Partner och har tillsammans med Ivar Lunde vunnit över 25 arkitektoniska tävlingar.

Morten och Margareth använder semesterorten för alla årstider. Här får de också nära kontakt med vilda djur. Reven Sune går runt och tycker om att ha ett mellanmål. Det finns också många hjortar på ön och i reserven en stor flod kor och kalvar plus svart vildtang.

Det goda livet i stugan är att Morten ska gifta sig i trädgården, medan Margareth gillar att laga mat. För att vara så mycket som möjligt har hon, som en föreläsare på norska, möblerat ett arbetsrum där hon kan se ut på havet medan hon arbetar med sina texter. Han sitter i gästhuset och drar på traditionellt sätt med en linjal och penna.

Stugan ligger nästan 30 miles hemifrån, men det är bra för paret. - Det handlar om över tre timmar att köra varje helg på helgerna, men under resan talar vi så bra att körtiden glöms när vi först främjas.

FERIELIV: Delade ute måltider tillhör sommaren på Härön till. Foto: Per Erik Jæger

GUEST HOUSE: Att ha en privat liten stuga för besökare är praktisk och ger armbågsrum för alla. Gäststugan inrättades 2000, medan huvudhytten är från 1950. Foto: Per Erik Jæger

ADVERT

Mest populära